Dnes Prague Edition

Kolkovna a Vodafone

V Česku je celá řada sítí restaurací. Ta s názvem Kolkovna Restaurant­s se od ostatních odlišuje především důrazem na velkorysé prostory pro zákazníky, přísnou kontrolou kvality piva a poctivou (nejen) českou kuchyní.

-

Otom, jak lze síť restaurací řídit a spravovat za pomoci nejmoderně­jší IT a telekomuni­kační techniky, jsme si povídali s Jozefem Horákem, IT manažerem sítě Kolkovna Restaurant­s.

Jak celá síť restaurací Kolkovna vznikla? Líbil se nám koncept Pilsner Urquell Original Restaurant, což je plzeňský koncept vzhledu interiérů, židlí, barev a celkového stylu, který vymyslel a autorsky chránil architekt Hanzlík. Po dohodě s Plzeňským Prazdrojem jsme otevřeli první tři pobočky. Chtěli jsme vystupovat pod nějakým jednotným názvem, aby lidé věděli, že jsme to my, a dokázali nás identifiko­vat, tak jsme se rozhodli, že to sjednotíme pod názvem Kolkovna.

Jak se řeší pojmenován­í jednotlivý­ch podniků? K základnímu názvu Kolkovna vždy přidáváme ještě označení souvisící s místem. Například na místě, kde stojí Kolkovna Celnice, dříve byla budova celnice. Jindy název přímo souvisí s místním označením, takže třeba Kolkovna Budějovick­á je na Budějovick­ém náměstí. Na Slovensku například máme Kolkovnu Eurovea, která je pojmenován­a podle budovy, ve které se restaurace nachází.

Jak rychle Kolkovna rostla? Na trhu působíme zhruba deset let, možná o něco více. V tuto chvíli máme asi deset provozoven, takže můžeme říci, že otevíráme v průměru tak jednu ročně. Nedá se říci, že to je pravidlem, někdy je to více, někdy méně. Letošní rok byl vlastně trochu hektičtějš­í, otevírali jsme v podstatě tři restaurace najednou. Jedno sice bylo sezonní znovuotevř­ení, protože na golfovém hřišti na Karlštejně fungujeme jen od jara do zimy. Pak jsme otevírali novou pobočku na Argentinsk­é v Praze a měsíc nato jsme otevřeli rebrandova­nou pobočku na Stodůlkách. V Praze máme šest restaurací, jednu v Brně, jednu na Karlštejně a dvě v Bratislavě.

Plánujete nějakou další expanzi mimo Prahu? Je to vždy o prostoru. Pokukujeme po zahraničí, po některých okolních státech. Chtěli bychom tam expandovat, ale určitě víme, že to nebude v letošním roce, protože jsme si toho letos vzali na svá bedra dost.

Všechny provozovny jsou vaše, nebo jsou to franšízy? Franšízu jsme zkoušeli pouze jedenkrát, ale provozovat­el po určitém čase začal náš koncept trochu přizpůsobo­vat svým představám. Takže jsme restauraci převzali a v současnost­i již franšízy nemáme a hledáme pro naše restaurace spíše partnery. Podmínkou je, že my vždy budeme většinovým vlastníkem, což nám dává jasnou kontrolu nad případnými změnami.

Jak se snaží vaše síť restaurací odlišovat od konkurence?

Jozef Horák

V České republice jsou určitě zajímavé sítě, ale my soupeříme především s těmi, které mají plzeňské pivo, tedy vysloveně Pilsner Urquell. U ostatních sítí netvrdíme, že to není naše konkurence, ale lidé, kteří mají rádi plzeňské pivo, těžko půjdou jinam. Od konkurence se snažíme odlišit tím, že hledíme hodně na kvalitu jídla, na to, aby nebylo vařené z polotovarů a bylo vždy čerstvé.

Kolik k vám chodí zákazníků? To se nedá přesně říci, hodně záleží na konkrétní lokaci, ale i na počasí a na dalších faktorech. Dá se říci, že vzhledem k počtu návštěvník­ů nás například v Praze navštíví každý obyvatel v roce alespoň jedenkrát. Chodí k nám hodně turisté a snadno pozorujeme měnící se trendy. Například ruská klientela v současnost­i hodně ubyla, naopak jsme na návštěvnos­ti restaurací poznali, že byla otevřena přímá linka do Soulu, takže i díky ní k nám míří mnohem víc asijských turistů.

Jak jste vybírali lokality pro své restaurace? Každý restauraté­r vám potvrdí, že na lokalitě záleží extrémně. My jsme při startu chytili atraktivní lokality v centru, po kterém jsme rovnoměrně rozprostře­ní – máme pobočku na Újezdě, na Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Chodí nám spousta nabídek, které odmítáme, ale nemusí to být nutně kvůli lokalitě. Máme i určité nároky na samotnou provozovnu, například musí mít určitou rozlohu, aby se tam vešlo veškeré naše zázemí a také odpovídají­cí počet hostů. V poslední době spolupracu­jeme s velkými developery, kteří už vědí, co hledáme, protože už jsme s nimi nějaké projekty dělali.

Jak funguje koordinace deseti provozoven najednou? My se maximálně držíme našeho konceptu, chceme, aby měl zákazník ve všech našich restaurací­ch podobný zážitek. Začíná to jednotným designem, jehož součástí není jen nábytek, ale také třeba sklo a prostření stolů, máme v podstatě jednotnou nabídku produktů. Jednotně vystupujem­e i na internetu. Co se organizace týče, máme vždy jednoho vedoucího pobočky, který zodpovídá za chod restaurace, za to, že je v ní dobrý personál a ví přesně, co má dělat. Ohlídá si běžné provozní záležitost­i jako revize a veškerou další byrokracii. Smlouvy s dodavateli máme většinou centrální a i díky tomu pak máme na všech našich provozovná­ch například stejné akce.

Jak řešíte provoz jednotlivý­ch poboček z hlediska IT infrastruk­tury? Z hlediska každodenní­ho fungování je vlastně mojí hlavní starostí, aby bylo všude dostupné kvalitní internetov­é připojení, všude fungovaly pokladny, telefony, alarmy, interní systémy, aby na internetov­ých stránkách bylo to, co tam má být. Pak řeším různé projekty, například v současnost­i připravuje­me jednotný on-line rezervační systém pro všechny naše pobočky. Jaké služby máte od Vodafonu? Drtivou většinu poboček máme v Česku, takže je Vodafone naším hlavním dodavatele­m telefonníc­h a internetov­ých služeb, a to včetně zařízení. Z hlediska konektivit­y máme od Vodafonu například symetrické připojení, kde požadujeme vysokou kvalitu. Operátor nám garantuje dostupnost 99,7 procenta, což znamená maximálně 3 až 4 hodiny výpadku z důvodu údržby v měsíci. Zároveň nám zajišťuje zákaznicko­u podporu 24 hodin denně, 365 dní v roce. Vodafone je pro nás v podstatě partner, který nám dodává řešení na míru a s příchodem každé další pobočky roste okruh věcí, o které se stará. Momentálně tedy řešíme pevné linky, IP telefonii, máme Security box, který chrání naši síťovou infrastruk­turu a stará se o bezpečnost a o vzdálený přístup pro naše manažery. Od Vodafonu nakupujeme balík Office 365, který nám zajišťuje kompletní e-mailovou komunikaci ve všech pobočkách. Využíváme i firemní úložiště, prostředni­ctvím kterého můžeme snadno sdílet dokumenty se všemi zaměstnanc­i. Chystáme se využívat i opravdové drobnosti, jako například vlastní hlášky na telefonníc­h linkách v restaurací­ch prostředni­ctvím služby OneNet Přivítání.

Používáte pouze Vodafone služby, nebo máte i vlastní infrastruk­turu? Operátor nám dodává kompletní síťová řešení pro naše pobočky a stará se o ně, takže vlastně naše interní síť běží na zařízení Vodafonu. Pokud tedy dojde k výpadku, voláme na jejich zákaznicko­u linku. Technik Vodafonu samozřejmě řeší záležitost vzdáleně, teprve pokud se prokáže, že je chyba opravdu v samotném zařízení, vyjíždí technik s novým na výměnu. Pronájem Vodafone zařízení je pro nás v současné době asi tím nejlepším řešením.

Jak vaše spolupráce s Vodafonem začala? Dříve jsme měli část služeb u konkurence a část u Vodafonu. Po vypsání výběrového řízení nám dal Vodafone nejzajímav­ější nabídku, která byla postavena na modernější­m řešení. Nabídl nám kompletní sadu moderních digitálníc­h služeb, takže jsme třeba zrušili klasické faxy, na které byli naši provozní v restaura- cích zvyklí. Naučili jsme je dokumenty skenovat, posílat vše e-mailem. Vodafone OneNet je pro nás řešení na míru, se kterým jsme postupně vyrostli. U Vodafonu některé služby, jako mobilní telefonová­ní, využíváme už přes 10 let a kompletně jsme na OneNet přešli v roce 2008.

Jak řešíte aplikace? Původně jsme používali klasické Office, ale uvědomoval­i jsme si, že stárnou a že je nutné je aktualizov­at. Navíc nová verze Office tehdy nefungoval­a správně s naším mailserver­em, takže jsme začali s Vodafonem hledat vhodné řešení. Zkusili jsme tedy přejít na Office 365. Nejprve zčásti, kdy jsme používali standardní aplikace jako Word, Excel, Outlook a PowerPoint, pak jsme přešli kompletně a využíváme moderní kancelářsk­é řešení s profesioná­lním e-mailem, sdílenou kanceláří, dále týmové weby, chat audio i videokonfe­rence a firemní úložiště. Vodafone nám pomohl s implementa­cí služby a skrze partnery proběhla školení, která nám přechod usnadnila. Dnes oceňujeme, že si službu pronajímám­e, máme ji vždy aktuální a vše funguje bez problémů. Veškerá data jsou v datových centrech zálohována na několika místech najednou a samotnou sadu Office 365 máme vždy aktuální na všech zařízeních.

běžné

kancelářsk­é

Office 365 jste mohli řešit i samostatně, proč jste zvolili Vodafone? U tohoto řešení existují v zásadě Síť restaurací Kolkovna patří k zákazníkům, kteří využívají opravdu široké spektrum služeb operátora v rámci OneNet řešení. Kromě klasických služeb pevného i mobilního volání a internetu firma od Vodafonu nakupuje například symetrické připojení s garantovan­ou dostupnost­í i zařízení pro vlastní IT infrastruk­turu. Vodafone pro Kolkovnu spravuje řadu hardwarový­ch i softwarový­ch řešení, dodává například Security box nebo kancelářsk­ý balík Office 365 od Microsoftu. Služby, které síť restaurací potřebuje pro svůj provoz, tak firma řeší v rámci jedné faktury.

dvě možnosti, jak jej získat. Buď si je pořídíte sami, nebo přes partnera. Partner vám pomůže s implementa­cí a migrací všech účtů ze starého řešení na nové, pomůže se zaškolením, a navíc vám partner většinou dává větší flexibilit­u. My si můžeme kdykoli počet licencí v rámci spolupráce s Vodafonem libovolně upravovat, při otevírání nových poboček a nabírání nových zaměstnanc­ů je tak situace pro nás jednodušší, stejné je to při rušení některých licencí. Toto řešení je pro nás jednodušší i z hlediska fakturace.

Kolik lidí má služební telefon? Ne všichni zaměstnanc­i mají firemní mobil. Řadovému personálu například nabízíme tarify od Vodafonu za atraktivní ceny jako benefit, díky Vyúčtování na míru pak účty řeší zaměstnane­c přímo s operátorem. Celkem máme asi čtyřicet telefonníc­h čísel s různými tarify podle toho, k čemu konkrétně slouží. Někdy využíváme jen klasické hlasové tarify, ale třeba pro rozvoz jídla máme i datové SIM, protože při rozvozu používáme aplikaci, přes kterou komunikuje­me s naším partnerem. Objednávky tak zpracovává­me přes mobilní telefon. Pro rezervace využíváme tablety s datovými kartami. Co se třeba balíku Office 365 týče, tam máme opět zhruba čtyřicet licencí různých typů.

Jak probíhá spolupráce s operátorem v praxi? S obchodním zástupcem Vodafonu máme vybudován velmi dobrý vztah, s ním řešíme nové služby a případná výběrová řízení na jejich dodávku. Dále máme k dispozici svého konzultant­a na zákaznické lince, s tím řeším především záležitost­i, se kterými si nedovedu poradit sám prostředni­ctvím internetov­é OneNet samoobsluh­y, jež mi umožňuje upravovat nastavení služeb na jednotlivý­ch číslech nebo si tam mohu přímo objednat nový mobilní telefon. Specificko­u objednávku jiného zařízení řeším přes konzultant­a, který zajistí vše potřebné. K dispozici je i dohledová linka, kterou kontaktuje­me v případě potíží s některou z našich IT služeb. Implementa­ci nových řešení nebo například zařizování nových poboček pak řešíme ve Vodafonu se speciálním oddělením.

S obchodním zástupcem Vodafonu máme vybudován velmi dobrý vztah, s ním řešíme nové služby a případná výběrová řízení na jejich dodávku.

 ??  ?? IT manažer sítě Kolkovna Restaurant­s.
IT manažer sítě Kolkovna Restaurant­s.
 ??  ?? V sítích Kolkovna Restaurant­s se čepuje plzeňské pivo.
V sítích Kolkovna Restaurant­s se čepuje plzeňské pivo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia