Dnes Prague Edition

Cizinci zase tankují v Česku. Díky koruně

Po mnoha letech přestali zahraniční dopravci objíždět tuzemské čerpací stanice velkým obloukem.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

(v miliardách korun) 8 2015 2014 2013 PRAHA Dva roky od oslabení koruny začínají statistiky potvrzovat, že se u nás tankuje víc než v minulosti. Vydělávají na tom jak tuzemské pumpy, tak i český stát díky větším výběrům spotřební daně.

Nárůst tankování zahraniční­ch dopravců v Česku nejlépe potvrzují data společnost DKV, která poskytuje pro dopravce po celé Evropě své karty pro čerpací stanice a servisy. Podle jednatele firmy Ondřeje Pavlíka ještě loni a předloni zájem zahraniční­ch dopravců o české čerpací stanice klesal, letos došlo ke změně trendu a meziročně zahraniční majitelé karet natankoval­i o osmnáct procent více.

„Česko přestalo být vnímané jako drahá země pro tankování. Není to skok, který by nastal ze dne na den, ale zahraniční dopravci se pomalu znovu naučili tankovat u nás,“podotkl Pavlík.

Dopravci pečlivě plánují, kde mají tankovat, zejména při mezinárodn­ích přepravách. I když se ceny často liší mezi zeměmi jen v řádu eurocentů, v celkovém objemu nákladů může jít o velké peníze.

Podle Pavlíka je proto vidět i postupná změna chování českých dopravců, kteří začínají tankovat více pro mezinárodn­í přepravy v Česku než v některých evropských zemích. Ty autodoprav­ce ještě k tankování u nich často motivují vratkou části spotřební daně. Za letošní rok „výtoč“nafty přes karty DKV u českých kamionů na českých čerpacích stanicích stoupla o pětinu. Nárůst však může být částečně způsoben tím, že firma získala do portfolia nové dopravce.

Statistiky Celní správy ukazují, že od ledna do září letošního roku vybral stát přes 62 miliard korun na spotřební dani z pohonných hmot. Meziročně jde o nárůst o více než dvě miliardy korun v absolutním vyjádření, zhruba o čtyři procenta.

Spotřební daň je totiž na rozdíl od cen ropy nebo kurzu měn stabilní a připočítáv­á se ke každému litru pohonné hmoty. Zatímco Češi kvůli oslabení koruny před dvěma lety platí za tankování více, než by při původním kurzu kolem 25 korun za euro museli, cizincům v přepočtu na euro česká spotřební daň kles-

7,55

la, a proto dnes patří Česko k levnějším zemím na tankování.

Větší zájem cizinců potvrzují i pumpaři. „V pohraničí k nám dlouhodobě jezdili Němci, ale teď se začínají objevovat na pumpách i zahraniční kamiony,“říká Jiří Ondra, spolumajit­el sítě čerpacích stanic Tank Ono.

Nafta jasně vede Tuzemské čerpací stanice letos zažívají velké oživení v prodejích pohonných hmot, především díky rostoucí ekonomice. Spotřeba roste, i když po silnicích jezdí vozy s čím dál úspornější technologi­í, a tedy i nižší spotřebou.

V prodejích vede nafta, vyplývá to z údajů České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu (ČAPPO) za první pololetí. Za toto

7,72

období řidiči natankoval­i 2 152 tisíc tun motorové nafty, což je o šest procent více než před rokem. Za pozitivním­i čísly stojí podle Václava Louly z ČAPPO hlavně růst ekonomiky. „Vývoj HDP ovlivňuje z 80 procent i spotřebu nafty. Firmy navíc obměňují svůj vozový park a přecházejí na dieselové verze a na daňově zvýhodněné alternativ­y,“dodal.

Naopak podíl benzinu na celkové spotřebě dlouhodobě klesá – za pět let o patnáct procent, letos za první pololetí vzrostl jen o nepatrné jedno procento. Jeho podíl na trhu však klesá ještě více, letos činí už jen 26 procent. „Nárůst prodeje benzinů je dán nízkou cenou a ochotou domácností více utrácet za silnější individuál­ní motorizace,“míní Loula. Podle něj je podíl benzinu ještě nižší na tranzitníc­h pumpách na dálnicích, kde má benzin jen kolem 20 procent.

Větší obliba nafty je patrná i na prodejích osobních aut – v roce 2010 tvořily benzinové vozy 58 procent všech prodejů, letos už jen 54 procent. Hlavním tahounem spotřeby nafty jsou však nákladní auta. U nich platí, že čím více se ekonomice daří, tím více jezdí – a tím více šroubují podíl nafty na celkovém množství prodaných pohonných hmot.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia