Dnes Prague Edition

Hokejisté v pokušení: sex, drogy, prachy

- Trefa Karla Knapa, redaktora MF DNES

Dvakrát za měsíc obdrží šek se štědrou výplatou. Jeho sláva přitahuje houf fanoušků, různé kamarádíčk­y a sličné zlatokopky. Lákají ho drahá auta, pokoušejí bujaré večírky s přívalem alkoholu a jiných opojných látek.

Mladý hokejista v zámořské NHL si může připadat trochu jako rocková hvězda. Proč ne, musel leccos vytrpět, aby se ve své branži protlačil do světové špičky. Budiž mu to přáno. Často se však ukazuje, že se pobyt v ráji může bleskově zvrhnout ve výlet do pekla.

Český brankář Patrik Bartošák, naděje týmu Kings z Los Angeles, byl minulý týden obviněn z napadení přítelkyně.

Jednoho z nejlepších útočníků Patricka Kanea z Chicaga donedávna vyšetřoval­i kvůli podezření ze znásilnění.

Obránce Jack Johnson z Columbusu musel loni vyhlásit bankrot, byť za deset let vydělal skoro 25 milionů dolarů čili asi 625 milionů korun.

Dalšího beka Vjačeslava Vojnova z Los Angeles v minulé sezoně poslal soud do vězení za domácí násilí.

Centra Jarreta Stolla (nyní New York Rangers) v dubnu v Las Vegas zatkla policie za držení 3,5 gramu kokainu a několika tablet extáze. NHL na podzim uznala, že drogy jsou mezi jejími hráči rozšířeněj­ší, než by se čekalo, a že je potřeba zakročit.

Podobné zprávy se objevují... řekněme nezřídka. A vlastně není divu.

Nasvalovan­í profesioná­lové v bytelné zbroji vypadají na první pohled neohroženě a nezdolně. Svým způsobem se však nacházejí v dosti zranitelné pozici.

Povolání se naplno věnují už odmalička, studiu moc nedají, nebývají to (bez urážky) zrovna všestranně rozvinuté osobnosti.

Všelijaké nástrahy samozřejmě číhají na každého dospívajíc­ího jedince, studenta jaderné fyziky i obráběče kovů. U profesio- nálního sportovce jsou však závažnější, bezprostře­dnější, hrozivější.

I „obyčejní“muži ubližují svým partnerkám. Hokejistu však navíc formuje machistick­é společenst­ví kabiny, kde se srážejí mocná ega, řeči se vedou o penězích, pařbách, luxusních kárách a svůdných děvách. Není to místo pro křehké duše, jež řeší spory klidnou a věcnou domluvou.

Borec z NHL taky jen s obtížemi odhaluje, který z kumpánů se s ním chce přátelit pouze ze zištných důvodů. A která z nápadnic miluje jeho majetek víc než jeho roztomilý kukuč a smysl pro humor.

Nejedna prohnaná slečna po prohýřené noci a intimním sblížení se známým plejerem ráno zamíří na policejní stanici. Tam vylíčí, jak se stala obětí trestného činu, doufajíc, že něco trhne v rámci mimosoudní­ho vyrovnání.

Jednoho skvělého českého útočníka, člena zlaté generace, kdysi poblouznil jakýsi léčitel či šaman. Svého vlivu pak zručně využil ke značnému osobnímu obohacení. Dlouho trvalo, než se hráč s pomocí svého otce vymanil z jeho područí.

Mnozí další naletěli chytrákům, kteří z nich vyloudili tučné sumy jako „zaručeně výhodné investice“či „zaručeně krátkodobé půjčky“.

Náhlý věhlas a vysoká gáže drasticky zasahují do vztahů mezi příbuznými. Mladík se rozhádá s rodiči, smír bývá v nedohlednu. Ovšem i ti nejbližší mohou natropit pořádnou škodu. Zmíněného amerického zadáka Johnsona přivedli na mizinu právě táta s mámou. To oni obhospodař­ovali synovo jmění tak rozmařile, že se ještě dlouho bude drápat z dluhů aspoň na nulu.

Kluby NHL své brance o prázdninác­h podrobují školení, jež zahrnuje kurzy vaření, mediální obratnosti i finanční gramotnost­i. Snaží se agenti i většina rodičů. Zjevně to nestačí. Průšvihů totiž neubývá. Odborářská éra pokračuje. Už potřetí byl v sobotu do čela České lékařské komory zvolen Milan Kubek, dlouholetý stín Davida Ratha, ať ve vedení Lékařského odborového klubu, nebo později v čele komory. Na to, aby šlo této profesní organizaci lékařů o něco víc než jen o vyšší platy, se v komoře nenašla vůle už od roku 1998, kdy do čela nastoupil Rath.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia