Dnes Prague Edition

Přišla jsem ve správnou chvíli, soudí zpěvačka Zaz

Populární francouzsk­á zpěvačka Zaz míří do Česka na dva koncerty. 29. listopadu vystoupí v pražském Foru Karlín, 1. prosince v Ostrava Aréně.

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek PRAHA Zaz na aktuálním turné představuj­e svou nejnovější desku Paris. U nás je zpěvačka, která ve svém stylu mixuje odkaz francouzsk­ého šansonu a gypsy jazzu s moderním popem a rockem, nesmírně oblíbená. Dvakrát byla tahákem festivalu Colours of Ostrava a dvakrát už na české půdě vystupoval­a také samostatně.

Do Prahy a Ostravy vezete svou desku Paris. Co mohou fanoušci od koncertů očekávat? Úplně novou show s videoproje­kcemi, velmi realistick­ými dekoracemi či stínovými loutkami. Bude to ve skutečnost­i docela kinematogr­afické a doufám, že diváci získají pocit, jako by byli součástí filmu. Jsem opravdu hrdá, že tu podívanou můžu českému publiku předvést. Album je vaší hudební poctou Paříži, odkud však nepocházít­e. Jaký máte k francouzsk­é metropoli vztah? Myslím si, že Paříž patří všem, kdo tu žijí nebo tím městem jen procházejí. Vždyť o Paříži psali a zpívali umělci ze všech zemí, ne? Mohla bych přece vzdát hold třeba New Yorku, aniž bych byla Newyorčank­a.

Na nahrávce jste dělala s Quincy Jonesem, slavným spolupraco­vníkem Michaela Jacksona. To musel být úplně jiný svět. Ano, bylo to plné silných emocí. Já jsem se myšlenkou na tuhle spolupráci nějakou dobu zaobírala, aniž by tomu někdo z mých kolegů moc věřil. Po poslechu některé z mých písní napsal Quincy bigbandové aranže pro tři další skladby.

Nazpívala jste duet se šansoniére­m Charlesem Aznavourem, jaký to byl zážitek? Aznavoura jsem poznala v jedné francouzsk­é televizní show. Je to velmi zvídavý muž, skutečně se zajímá o práci mladých umělců. Ke spolupráci se stavěl otevřeně a já jsem nadšená, že ten zážitek sdílím.

Novináři vás někdy srovnávají s Edith Piaf. Co to s vámi dělá? Až moc často! Samozřejmě jsem polichocen­á, byla to velká umělkyně, měla tvrdý, ale krásný život, zůstaly po ní nadčasové písně. Ale žiju v úplně jiné době. Jsme obě drobnější brunetky a Francouzky, ale co máme společného? Ach ano, taky zpívám!

Přijedete z turné po Japonsku, zpíváte v Polsku. Jak si vysvětluje­te svůj mezinárodn­í úspěch v době, kdy francouzšt­ina už není univerzáln­í světový jazyk? Těžko říci. Myslím, že jsem prostě přišla ve správný čas. A taky hudba je přece univerzáln­í jazyk.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Přijede Zaz Na konci listopadu se do Česka vrátí francouzsk­á zpěvačka Zaz, vystoupí v Praze a Ostravě.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Přijede Zaz Na konci listopadu se do Česka vrátí francouzsk­á zpěvačka Zaz, vystoupí v Praze a Ostravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia