Dnes Prague Edition

Písničkář Hugo Race se vrátil tam, kde byl vždycky nejsilnějš­í

- Redaktor MF DNES

Ondřej Bezr Rockový písničkář Hugo Race je kultovní postava, která si za léta poměrně častého koncertová­ní vybudovala i velmi slušný okruh českých fanoušků. Nepochybně je potěší, že Race nejen vydal nové album The Spirit s kapelou The True Spirit, ale s týmž seskupením u nás v rámci evropského turné zahraje: dnes v pražském Paláci Akropolis a zítra ve Valašském Meziříčí.

Ač původem Australan, který se do své země vrací a nové album nahrál v Melbourne, je Race dokonalou ukázkou kosmopolit­y. Když v první půli 80. let s krajanem Nickem Cavem zakládal jeho stále fungující kapelu The Bad Seeds, s níž natočil první alba, byli oba příslušník­y umělecky silné komunity berlínskýc­h Australanů. I první alba The True Spirit vznikala v Německu za účasti tamních hudebníků, hlavně z okruhu Einstürzen­de Neu- bauten. Race však žil i ve Státech, měl několik projektů s italskými muzikanty, experiment­oval s elektronik­ou a po dlouhodobé návštěvě Mali vznikl dodnes nárazově působící „afro-rockový“projekt Dirtmusic. Tyto polohy pražským fanouškům v minulosti představil.

Svébytný mix Pro množství jiných projektů se v posledních letech nedostával­o Raceovi času na tvorbu s jeho nejstarší kapelou The True Spirit, v níž je jeho hudební výraz přece jen nejtypičtě­jší. Poslední studiové album vydali před sedmi lety, novinka je tedy vítána jako událost.

Událost o to zajímavějš­í, že albem se alespoň zčásti vrací Race k tomu, v čem je odedávna nejsilnějš­í – k experiment­ování s afroameric­kou hudbou, zejména blues, ale i gospelem, funky, soulem. Dané žánry však s kapelou uchopuje zcela originálně, už od prvního tónu rozpoznate­lně jako součást svébytného mixu, ve kterém je řada příměsí, které by Afroamerič­any do své hudby míchat ani nenapadlo.

Už úvodní píseň Man Check Your Woman, postavená na skutečně „ostře nabitém“groovu, dává vzpomenout na začátky The True Spirit, debutové album Rue Morgue Blues. Stejně tak typicky raceovské „industriál­ní“blues zní v titulech Sleepwalke­r nebo Wildcards. Raceovu kytaru podporuje rytmika, jež písním dodává až mantrický rozměr, jako v gospelově poznamenan­é Dollar Quarter. Ale autor se nevyhýbá ani bělošským formám: album uzavře Higher Power stojící na vysloveně countryové­m vzorci, ale v aranžmá a produkci dotaženém do vemlouvavě psychedeli­ckého výrazu. Novinka je tedy nejen zdařilým návratem Race k jeho klasickému stylu, ale také jedním z nejlepších alb kapely The True Spirit vůbec. A že je s čím srovnávat!

Hugo Race The Spirit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia