Dnes Prague Edition

Libor Pešek se učil muzikály

-

Věra Drápelová redaktorka MF DNES

PRAHA Melodie ze světových i českých muzikálů zazní na dnešním večeru Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu ve Smetanově síni Obecního domu. Ukázky z muzikálů Jesus Christ Superstar, Evita, Fantom opery, Kočky, Bídníci, Chicago, Hamlet nebo Johanka z Arku zazpívají Bára Basiková, Dasha, Václav Noid Bárta, Tomáš Savka a další zpěváci. Připojí se houslista Václav Hudeček a pianista Jan Simon.

Koncert bude řídit Libor Pešek. Dvaaosmdes­átiletý dirigent sice podle vlastních slov není stálým návštěvník­em muzikálový­ch scén, dodnes však vzpomíná na zážitek, který si odnesl ještě jako student.

Náš americký sen „Jsem jedním z pamětníků, kteří zažili představen­í muzikálu Divotvorný hrnec v roce 1948 v Karlíně s Janem Werichem, Soňou Červenou a Rudolfem Cortésem v hlavních rolích. V té době tady nic podobného nebylo a my jsme tu inscenaci vnímali jako pomyslné doplnění našeho amerického snu, který jsme ovšem nacházeli především ve swingu a big bandu. Hrál Orchestr Karla Vlacha, který byl tehdy v na- prosto senzační formě – jeho výkony byly na úrovni kapely Glenna Millera,“zdůrazňuje Pešek.

Dodává, že muzikály si podle něj přirozeným způsobem vydobyly místo ve světě hudby a divadla. „Vnímám je jako náhražku za někdejší operetu konce devatenáct­ého a počátku dvacátého století,“zdůrazňuje. Přiznává, že ne všechny melodie, které bude dirigovat, předtím znal. „Některé jsem se učil nově. Našel jsem mezi nimi několik velice dobrých písniček, pochopitel­ně také nejeden lehce banální text,“poznamenáv­á. Koncert, který budou uvádět Lucie Výborná a Jan Pokorný, odvysílá živě Český rozhlas Dvojka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia