Dnes Prague Edition

Praha.idnes.cz Oslavy Listopadu se zpožděním

Albertov včera zaplnilo několik tisíc lidí. Stovky demonstran­tů přišly i na Václavské náměstí

-

Tereza Blažková redaktorka MF DNES

NOVÉ MĚSTO Davy lidí se sbíhají ze všech stran k ulici Albertov. Někteří nesou v ruce české a evropské vlajky, jiní jsou zabaleni v tibetských. Dva mladíci si nesou velké oranžové bubínky, kousek od nich zase postává skupinka pod transparen­tem „Musíme si pomáhat“. Na univerzitn­ích budovách v ulici svítí bílá prostěradl­a se slogany „Vzděláním proti strachu“nebo „Albertov je symbol svobody“.

Studenti v reflexních vestách rozdávají letáky s nápisem „Skutečné uctění památky 17. listopadu ’39/89 na Albertově“– to je název facebookov­é události, kterou na Albertov svolali, aby mohli na místě položit květiny a zapálit svíčky, což se jim v úterý nepodařilo.

Krátce po třetí hodině se z pódia ozve studentská hymna v podání několika studentů. Následně moderátor poděkuje jmenovitě patnácti rektorům českých univerzit a vysokých škol, kteří se za akci postavili, a vyzývá řečníky, aby se ujali mikrofonu. Mezi nimi jsou studenti, ale i zástupci akademické obce.

Mezigenera­ční paměť „Většina z přítomných studentů se narodila nanejvýš krátce před listopadem 1989. To znamená, že existuje mezigenera­ční paměť. A to je dobře,“dá se slyšet například rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Krátce po něm zazní z úst děkana Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy Bohuslava Gaše, že sedmnáctý listopad patří studentům stejně jako Albertov. Dav odpoví mohutným potleskem.

Obrovským ovacím se po svém proslovu těší i studentka filozofick­é fakulty Marta Harasimowi­cz, když říká, že den boje studentů za svobodu a demokracii není pouhým sloganem.

„Smyslem sedmnáctéh­o listopadu je oslava hodnot. Jsou to hodnoty jako svoboda projevu, svoboda vyznání, svoboda shromažďov­ání, svoboda názoru a také občanská angažovano­st ve věcech veřejných,“říká studentka pražské univerzity.

Projevy devíti řečníků poslouchaj­í tisíce lidí. Tleskají, pískají a mávají vlajkami. Na každou zmínku o svobodě hlasitě volají „Ano!“

Ulice studentů

Přesto, že akci svolali studenti přes internet, dorazilo i mnoho seniorů. „My už leccos pamatujeme. Dnes jsme sem přišli podpořit studenty, protože se nám nelíbí, co se tu stalo v úterý. A musím říct, že z nich máme radost,“říká sice trochu promrzlá, ale zato velmi dobře naladěná Helena Říhová, která na místo dorazila se svou sestrou Hanou a švagrem Vladimírem. Svoboda a demokracie jsou podle nich u nás ohroženy a je potřeba o tom mluvit a bojovat za ně.

„Dnes nás to tu přesvědčil­o, jsme rádi, že studenty máme. Je zapotřebí prorazit lidskou ignoranci. Lidé neprojevuj­í zájem, všechno řeší jen po hospodách a tam, kde se to dá řešit, se neangažují, to je špatně,“doplňuje švagrovou Vladimír.

Následně se trojice vydává do davu, který míří k pamětní desce položit květiny a zapálit svíčky. V mrazu tam podupává i skupinka studentů s transparen­ty, kterými vzdávají hold své alma mater – Karlově univerzitě, konkrétně Fakultě sociálních věd a Institutu politologi­ckých studií.

„Sedmnáctéh­o listopadu jsme sem ani nešli, protože jsme věděli, že je to tu zatarasené. A hlavně tu byli lidé, kteří nám nebyli sympatičtí,“vysvětluje student Jan Gabriel a dodává, že když viděl na internetu, co se na Albertově v úterý děje, a také cedule s nápisy „Ať žije Ze- man“, neměl ani chuť se na místo vydat. „Myslím si, že pan Konvička a podobní nebyli pro 17. listopad na Albertově to pravé. Celá akce to místo zneuctila,“uzavírá Gabriel.

V zástupu lidí, který po 16 hodině pomalu řídne, se objevují i známé tváře. Zapálit svíčku přišel například režisér Jan Hřebejk, herec David Novotný nebo ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Podle organizáto­rů dorazilo přes čtyři tisíce lidí, podle policie okolo dvou tisíc.

Po čtvrté hodině se Albertov postupně uvolňuje. Část lidí se odebírá ke křižovatce v ulici Na Slupi, odkud za malou chvíli vyráží průvod na Václavské náměstí. V pět začíná další akce s názvem Modlitba pro Martu 26 let poté. V čele průvodu kráčejí dva muži nesoucí na tyčích obří červené trenýrky, kterými dávají najevo nesouhlas s prezidente­m Milošem Zemanem. Shromážděn­í u paláce Melantrich svolal spolek Setkání dobré vůle. Několik stovek lidí tam přišlo, aby si připomněli sametovou revoluci a zároveň se ohradili proti tomu, že prezident v úterý vystoupil na Albertově po boku lídra radikálníh­o Bloku proti islámu Martina Konvičky.

Je zapotřebí prorazit lidskou ignoranci. Lidé neprojevuj­í zájem, všechno řeší jen po hospodách a tam, kde se to dá řešit, se neangažují, to je špatně.

 ??  ?? Náměstí demonstran­tů Akce na Václavském náměstí už zcela otevřeně mířila proti prezidentu Zemanovi. Zazněly výzvy k jeho odstoupení.
Náměstí demonstran­tů Akce na Václavském náměstí už zcela otevřeně mířila proti prezidentu Zemanovi. Zazněly výzvy k jeho odstoupení.
 ??  ?? Pořadatelé setkání na Albertově se snažili akci držet v apolitické­m duchu. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
Pořadatelé setkání na Albertově se snažili akci držet v apolitické­m duchu. 2x foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia