Dnes Prague Edition

Strom by byl, hledá se ten, kdo ho rozsvítí

- Milada Prokopová Tereza Blažková redaktorky MF DNES

ČeSKÁ LÍPA, PRAHA Česká Lípa – Úžice – Praha. To je trasa, po které putuje letošní vánoční strom pro Staroměsts­ké náměstí. Tahač se smrkem ztepilým se včera zastavil ve skladovém areálu v Úžicích na Mělnicku, odkud se dnes ve 23 hodin vydá do Prahy.

Do včerejšího rána strom zdobil prostranst­ví u továrny Fehrer v Čes-

Politický nádech už mělo v Praze leccos. Vedle peněz – samozřejmě – také odpadky, billboardy, herny. A nyní i vánoční strom na Staroměsts­kém náměstí.

Letos nebude až tak překvapivé, která celebrita ho bude rozsvěcet, jako spíše, který primátor k tomu vydá pokyn. Vývoj politickéh­o dramatu na magistrátu, kde se před pár týdny rozpadla koalice, je totiž nevyzpytat­elný.

Bude ve vedení hnutí ANO? TOP 09? A bude to jasné již tento čtvrtek, kdy se koná zastupitel­stvo, nebo se bude krize protahovat až do ledna či února?

Výčet více či méně pravděpodo­bných kandidátů na post primátora ké Lípě. „Našteluju řetěz, zahřeju pilu a jdu na to,“prohlásil mistr republiky v kácení Jiří Vorlíček a za chvíli se už zuby pily zařízly do třiadvacet­imetrového stromu. Dřevorubec vyřízl nejprve na jedné straně kmene klín, na druhé straně do kmene vtloukl několik kolíků a během pěti minut se šestitunov­ý kolos vznášel jako přízrak nad pařezem. Za vršek ho totiž pevně drželo rameno jeřábu.

„Strom musíme ještě zkrátit na výšku 22 metrů, očistit do výše zhruba tří metrů od větví a opraco- připomíná počtem jmen startovací listinu Velké pardubické, přičemž část aktérů dostihu může dostat distanc a skončit v opozici.

Největší šanci odstartova­t v metropoli Vánoce má stále primátorka Adriana Krnáčová (ANO) – především proto, že je stále ve funkci. Jestli v ní však vydrží až do začátku prosince, není jisté. A pak je tu bývalý hokejista a náměstek v radě Tomáše Hudečka Jiří Nouza (TOP 09). Má bezpochyby ambice dříve či později usednout v čele městské rady, a tak se nyní snaží vyjednat pro topku co nejlepší koalici. Jeho strana se ráda prezentuje tím, že má řadu zkušených politiků schopných zvládat práci v čele Prahy, vat kmen do průměru padesáti centimetrů, aby se vešel do otvoru v dláždění na Staroměsts­kém náměstí,“vysvětlil Vorlíček a dodal, že smrk zajede dva metry pod povrch a ze stran jej ještě ukotví lana, aby se nemohl zřítit.

To vše se chystá dnes v noci. Zítra ráno se na Staroměsts­ké náměstí vydají dekoratéři, kteří budou mít necelý týden na to, aby smrk nazdobili. V sobotu 28. listopadu by měla rozsvícení stromu z pódia na náměstí odpočítat Adriana Krnáčová, pokud bude ještě primátorko­u, spo- proto nabízí kandidáty na funkci hned dva. Druhým je Václav Novotný, předseda jejich klubu zastupitel­ů a bývalý náměstek pro kulturu.

Seznam však nekončí. Část ANO, jehož klub navzdory veřejným proklamací­m stále není tak jednotný, jak by si jeho šéf Andrej Babiš přál, se již měsíce netají tím, že by klidně na post primátorky dosadila místo Krnáčové náměstkyni a profesorku ekonomie Evu Kislingero­vou. A vzhledem k tomu, že síly v zastupitel­stvu jsou rozložené tak, že může lehce dojít k patové situaci, není vyloučené, že v krizi začnou strany s nejvyšší funkcí obchodovat. Tu by pak mohly nabídnout partnerům, aby si u nich zajistili ko- lečně s některou známou osobností. S jakou, to organizáto­r trhů, firma Taiko, zatím tají. Náměstí se rozzáří okolo páté hodiny večer.

Českolipsk­ý smrk zvítězil v konkurenci dalších pětadvacet­i nabídek. „Přišel nám nejhezčí, v dobré zdravotní kondici, a hlavně dobře dostupný,“míní Petr Honzák, produkční firmy Taiko. Podle něj by strom stejně do budoucna musel zmizet, protože firma Fehrer chce na jeho místě stavět parkoviště. Její zástupci však slíbili, že na místě vysadí desítku stromů nových. aliční podporu. Proto se jako o možném kandidátov­i na řetěz v kuloárech hovoří i o lídrovi ČSSD Miloslavov­i Ludvíkovi – kterému se však z křesla ředitele Fakultní nemocnice Motol příliš nechce.

Zkrátka: nakupování dárků si letos mohou zpestřit různé typy pozorovate­lů či hybatelů magistrátn­ího dění – sázkaři, kverulanti, spekulanti, stratégové, prognostic­i, věštci a nakonec i milovníci absurdních dramat Václava Havla.

Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? 68 let, 23 metrů Smrk ztepilý pro Staroměsts­ké náměstí skácel v České Lípě šampion v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA 68 let, 23 metrů Smrk ztepilý pro Staroměsts­ké náměstí skácel v České Lípě šampion v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia