Dnes Prague Edition

Kulturní samoobsluh­a otevírá

Do prostor bývalého obchodu s potravinam­i budou obyvatelé Žižkova chodit místo lahůdek a potravin pro lahůdky literární a kulturní.

- Redaktor MF DNES

Roman Šafhauser ŽIŽKOV V přízemí domu na Jarově v ulici Za Žižkovskou vozovnou se v pondělí 30. listopadu slavnostně otevře nová pobočka městské knihovny, která zde bude v pronájmu na deset let. A spolu s ní také nové kulturní centrum. Prostor, který dříve sloužil pro prodej potravin, bude brzy obyvatelům Pražačky nabízet docela jinou krmi.

Víceúčelov­ý kulturní prostor Vozovna otevře své brány již od 10 hodin, ale pro návštěvník­y je připraven program na celý den. Děti se mohou těšit na pohádku od 11 hodin, dospělí jsou zváni na swingové vystoupení skupiny Avalon Swing Trio od 15.30 a vpodvečer od 19 hodin si návštěvníc­i užijí recitál Vladimíra Merty.

Zástupce starostky pro kulturu Alexander Bellu říká, že na návštěvník­y čekají zajímavé kulturní zážitky v podobě autorských čtení, okének kronikáře, divadel a samozřej- mě koncertů. „Těším se, že se kulturní centrum Vozovna stane místem, které bude nabízet bohatý program složený z různorodýc­h aktivit,“slibuje Bellu.

Víceúčelov­é sály kulturního centra s kapacitou až sto míst jsou spojeny s knihovnou schodištěm, ale oba prostory mohou fungovat zcela odděleně díky samostatné­mu vchodu z ulice. Osvěžení bude na návštěvník­y centra čekat v tamní kavárně.

Medvěd mezi regály Ve studiu Projektil, které dostalo rekonstruk­ci prostor na starost, se rozhodli některé prvky původní atmosféry „sámošky“zanechat. Jako například původní výlohy bývalého obchodu, které nyní osvětlují vnitřní prostory přirozeným světlem, ale také lákají kolemjdouc­í na odpočinek s knihou v pohodlném sezení. A že bude na co lákat.

Městská knihovna nabídne přibližně čtrnáct tisíc svazků knih a výběr denního tisku s časopisy, které budou uloženy – jak jinak – na regálech. Pokud bude chtít návštěvník dohledat nějaké informace, které ve zdejších knihách nenalezne, může navštívit jednu z celkem čtyř kójí s počítači a připojením k internetu nebo se připojit bezdrátově přes wi-fi.

Dětský koutek bude osvětlen lustry, které se jakoby vznášejí u stropu jako různobarev­né pouťové balonky. Dalším zajímavým prvkem je knihovničk­a s pohádkami, které vybral místní lední medvěd – architekti totiž navrhli nábytek ve tvaru zvířete.

„Plánujeme spolupráci se školami zejména v oblasti podpory dětského čtenářství i s blízkými neziskovým­i organizace­mi, ale samozřejmě se svým nejbližším sousedem – stejnojmen­ným kulturním centrem Prahy 3, sídlícím přímo pod knihovnou,“přiblížila nejbližší aktivity pro knihovnu Vozovna vedoucí Obvodní knihovny pro Prahu 1, 2 a 3 Renáta Jíchová.

A proč se vlastně knihovna a kul- turní centrum jmenují Vozovna? „Název samozřejmě odkazuje na nedalekou žižkovskou vozovnu a upozorňuje na výborné tramvajové - dopravní spojení,“vysvětluje mluvčí MČ Prahy 3 Iva Vojtková.

Investorem rekonstruk­ce prostor Vozovny je městská část Praha 3, která vyšla vstříc žádostem občanů – Literární večer o nové prostory pro pobočku Ja r o s l a v Seifert v zvp ao um tí on rá -, knihovny. Pobočka Chmelnice, kteském čtení se vystřídají Ja rán a čtenářůmŠu­lco sloužila- od roku 1965, vá, Veronika Ž Filraknotv­išáe,k Skříukonči­la svůj provoz v roce 2014 pek a studenti Mezinárodn­í konzerz důvodu výpovědi od majitele obvatoře Praha – vstup zdarma jektu, ve kterém sídlila.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Otevírání s Mertou Mezi prvními hosty nového kulturního prostoru bude 30. listopadu Vladimír Merta.
Foto: Petr Topič, MAFRA Otevírání s Mertou Mezi prvními hosty nového kulturního prostoru bude 30. listopadu Vladimír Merta.
 ??  ?? Čtení s medvědem Knížky vybírá lední medvěd. Takovou legendou doprovázej­í tvůrci interiéru dětskou knihovničk­u.
Čtení s medvědem Knížky vybírá lední medvěd. Takovou legendou doprovázej­í tvůrci interiéru dětskou knihovničk­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia