Dnes Prague Edition

Ve jménu her. Češi mají učit Číňany hokej a biatlon

Čína má zimní olympiádu 2022, zato Češi mají know-how zimních sportů. Proto čínští funkcionář­i žádají: Naučte nás, jak na to.

- Redaktor MF DNES

Tomáš Macek PRAHA Na videostěně v pražském hotelu InterConti­nental se zjeví snímek stadionu Ptačí hnízdo v Pekingu – a před ním závěje sněhu.

U řečnického pultu mezitím Jü Chung, představit­elka Čínského olympijské­ho výboru, říká: „Vybudování sportovišť pro zimní olympijské hry je součástí plánu pro třináctou pětiletku.“

Sníh na fotografii musí být umělý, vždyť ho tam během zimy napadne jen 6 milimetrů měsíčně.

Zato zimní hry v Pekingu jsou skutečné. Od 4. do 20. února 2022 na nich půjde o 98 sad medailí.

Roman Kumpošt, šéf zahraniční­ch vztahů Českého olympijské­ho výboru, připomíná: „Čína je národ, který chce být úspěšný.“A to tak, že extrémně. Když pořádala v Pekingu letní hry 2008, vyhrála medailové pořadí zemí. Jenže v zimě? Má výborné bruslaře a akrobatick­é skokany. V dlouhé řadě zimních sportů však Číňané paběrkují.

Právě to nyní chtějí změnit, ve jménu olympiády. Proto žádají o pomoc také v Česku. První dohoda o sportovní spolupráci se zrodila

Čínský šéf a český potěr

v září při čínské cestě prezidenta Zemana. Tento týden budou v Pekingu a Šanghaji i premiér Bohuslav Sobotka s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem, který tam podepíše memorandum o vzájemné pomoci.

„Číňané projevili zájem o sporty, ve kterých jsme sportovně i organizačn­ě úspěšní,“říká Jiří Kejval. Ukázali na hokej a biatlon.

„Naši experti by měli vzdělávat čínské sportovce a jejich trenéři by zároveň sledovali tréninkový proces u našich týmů,“vysvětluje Kumpošt. Navíc se hovoří o pomoci českých organizáto­rů z Nového Města na Moravě při tvorbě biatlonové­ho areálu pro zimní olympiádu.

Peng Liu, prezident Čínského olympijské­ho výboru, byl v minulém týdnu v Česku hostem Valného shromážděn­í Evropských olympij- ských výborů, ale nejen to. Hodinu jednal s českými biatlonist­y, sešel se s organizáto­ry z Nového Města.

„Spousta věcí ho překvapila: třeba letní tréninky na kolečkovýc­h lyžích nebo to, že mládež u nás nestřílí z malorážky, ale ze vzduchovky,“líčí Vlastimil Jakeš, ředitel novoměstsk­ého Světového poháru.

S hokejovým manažerem Slavomírem Lenerem, který kdysi v Číně krátkodobě působil, pro změnu navštívila čínská delegace extraligu Sparta–Liberec a vyrazila do Českých Budějovic, aby tu sledovala přípravu mladých hokejistů.

„Nejste velkou zemí co do počtu obyvatel, ale můžete nás učit zimní sporty,“říká Peng Liu. Vypráví, že v Číně se zatím hokejové kluby nacházejí pouze v jediné provincii, a vyjadřuje údiv, kolik jich je na tak malém území v Česku.

Hokej jsme učili i Rusy V Pekingu 2022 se chtějí Číňané poprvé v historii zúčastnit mužského olympijské­ho turnaje v hokeji. Jenže pravidlo IIHF říká, že pořadatels­ká země her má právo startu pouze tehdy, pokud je umístěna do 18. místa světového žebříčku. Čína je nyní osmatřicát­á, až za Islandem nebo Novým Zélandem. Potřebuje rychle vystoupat vzhůru. Dokáže to s českými poradci? „Takhle jsme v 50. letech naučili hokej Rusy, a jak to dopadlo. Někdo si možná řekne, jestli je to dobrý nápad,“usměje se Kejval. „Ale na druhou stranu, buď je to budeme učit my, nebo si řeknou Kanaďanům.“

Podobně jako v hokeji má vidina zimních her probudit Číňany rovněž v dalších odvětvích. Za pomoci olympiády chtějí také přivábit dalších 300 milionů lidí v zemi k zimnímu sportování. „Před 20 lety jsme měli v celé Číně jen devět lyžařských středisek. Teď už jich máme 500,“hrdě oznamuje Peng Liu. Ovšem co se týče těch medailí... „Chtějí jich v Pekingu 2022 moc, ale nemají dost času. Bude to oříšek,“upozorňuje Vlastimil Jakeš.

 ?? Foto: Slavomír Lener ?? Prezident Čínského olympijské­ho výboru u budějovick­ých žáčků.
Foto: Slavomír Lener Prezident Čínského olympijské­ho výboru u budějovick­ých žáčků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia