Dnes Prague Edition

Merkelová v Bavorsku poníženaSt­r.

- — Dagmar Langová

MNICHOV Šéf bavorské konzervati­vní CSU Horst Seehofer se o víkendu na sjezdu své strany opřel do proimigrač­ní politiky kancléřky Angely Merkelové, která byla na pódiu přítomna jako host sesterské CDU. „Můžu jen říci, že o tom budu znovu a znovu mluvit a doufat, že najdeme porozumění,“pronesl Seehofer od pultíku. A sklízel za to ovace, zatímco kancléřka vedle něj stála, dívala se do země a „vypadala zranitelně“. Pak sjezd, zjevně rozčilená, beze slova opustila.

Kritické názory bavorského premiéra na neomezené přijímání všech migrantů, jak prosazuje Merkelová, jsou známy už delší dobu. A hlasitě je opakoval i na sjezdu v Mnichově. „Chceme kontrolu, řád a také chceme omezení – je to v národním zájmu,“rozohnil se podle agentury Reuters před tisícovkou delegátů.

V německých médiích vyvolala Seehoferov­a „neslušnost vůči kancléřce“silnou odezvu. Německý týdeník Der Spiegel dokonce napsal, že Seehofer Merkelovou „školil jako sebevědomý profesor“.

Europoslan­ec Elmar Brok z CDU jednání s kancléřkou označil v dení- ku Tagesspieg­el za „nestoudné a nesnesitel­né“. Bulvární deník Bild dokonce napsal, že „Seehofer ponížil Merkelovou“. Podle členů CDU Seehofer prolomil tabu, jak spolu obě strany jednají. Seehofera se však zastala sárská premiérka Annegret Kramp-Karrenbaue­rová. Podle ní ne- šlo o ponižování, ale o rozdíl mezi šéfem strany na stranickém sjezdu a kancléřkou. Bavorsko, které sousedí s Rakouskem, se totiž stalo německou branou pro migranty, kteří přicházejí ze Sýrie, Iráku, Afghánistá­nu a řady dalších zemí. Jen od září jich sem přišlo zhruba půl milionu.

„Bavorský lev“, jak Seehofera přezdívají, pak na sjezdu získal jen o něco méně hlasů než posledně. Konkrétně ho podpořilo 87,2 procenta delegátů, když ho volili naposledy, měl podporu 95,3 procenta hlasujícíc­h. Příčinu ztráty několika málo procent vidí média právě v ne- šťastně podané kritice politiky Angely Merkelové. Navíc ji přednesl hned poté, co kancléřka delegáty přesvědčov­ala, že špičková ekonomika EU může a bude poskytovat útočiště lidem v nouzi.

Seehofer pak televizní stanici n-tv řekl, že nemá svědomí na to, aby „vyprávěl pohádky o harmonii a konsenzu“, když tomu tak není. Včera, den po svém zvolení, nicméně uvedl: „Máme prvotřídní spolkovou kancléřku, která odvádí výtečnou práci a na mezinárodn­ím poli nás skvěle reprezentu­je.“

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Bavorský premiér Horst Seehofer na sjezdu CSU.
Foto: Reuters Bavorský premiér Horst Seehofer na sjezdu CSU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia