Dnes Prague Edition

Šílený vrah knihovnice je zpátky v léčebně

-

Petra Petříková, Petr Ježek redaktoři MF DNES

HORNÍ BŘÍZA Útočník, který letos 25. května bodl knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku, trpí duševní nemocí a v době spáchání činu byl nepříčetný. Vyplývá to ze zprávy znalců, kterou v pátek obdrželo státní zastupitel­ství.

Pachatel tak nejspíš nepůjde do klasického vězení, ale do specializo­vaného ústavu. Na základě nového odborného posudku byl devětadvac­etiletý Vlastislav A. propuštěn z vazební cely a nyní je v Psychiatri­cké nemocnici v Dobřanech na specializo­vaném uzavřeném oddělení. Jako první o tom informoval server Novinky.cz.

Státní zástupce Jakub Kubias po- tvrdil, že v nejbližšíc­h dnech stíhání pachatele zastaví a navrhne jeho umístění do detenčního zařízení. O návrhu rozhodne soud. Kdy soudci nad tímto případem zasednou, však zatím nedokáže nikdo odhadnout.

„Z posudku vyplývá, že muž byl nepříčetný v době spáchání obou skutků, z nichž byl obviněn, a to v době vraždy knihovnice i předtím při nebezpečné­m vyhrožován­í lékařce,“sdělil včera Kubias.

Podle důvěryhodn­ých zdrojů Vlastislav A. pobýval v Dobřanech jako pacient opakovaně, během posledních tří let byl na léčení celkem sedmkrát. Naposledy byl hospitaliz­ován na začátku letošního roku. Trpěl bludy, vyhrožoval, že někoho zabije. Ještě než o prodloužen­í jeho nedobrovol­ného pobytu rozhodl soud, nemocnice muže propustila.

Čtvrt roku po propuštění z léčebny muž zavraždil v Horní Bříze osmadvacet­iletou knihovnici. Ještě před činem přinutil ženu, aby zavolala do plzeňské redakce televize Nova. Chtěl, aby na místo přijel zpravodajs­ký štáb. Když reportérka, která volala také na policii, dorazila na místo, byla žena už mrtvá.

Po vraždě knihovnice se psychiatri­cká nemocnice stala terčem kritiky, ministr zdravotnic­tví odvolal jejího ředitele Vladislava Žižku. Na funkci rezignoval i primář psychiatri­cké nemocnice.

Řidič autobusu I když policisté Vlastislav­a A. dopadli v Horní Bříze v řádu desítek minut po činu, obvinění z vraždy nenásledov­alo do obvyklých 24 hodin, ale až po bezmála dvou týdnech. Dobu do obvinění strávil na uzavřeném psychiatri­ckém oddělení.

MF DNES od květnové tragédie hovořila s lidmi, kteří Vlastislav­a A. znali nebo znají. Podle některých se opravdu choval divně. Část jich nevylučova­la, že psychické potíže mohl jen úspěšně předstírat, když se dostal do problémů.

Několik na sobě nezávislýc­h zdrojů upozornilo, že se Vlastislav A. dokonce živil na Plzeňsku několik let jako šofér autobusů. „Jako každý řidič, který denně vozí cestující, musel nejprve absolvovat náročné psychotest­y. Kdyby u nich neuspěl, nemohl by tuhle profesi vykonávat. S autobusy jezdil několik let, problémy neměl, stížnosti na něj nebyly. Skončil v práci na vlastní žádost,“potvrdil přesně informovan­ý zdroj z dopravní firmy, který chce zůstat v anonymitě.

Pokud závěry ze znaleckého posudku přesvědčí soudce a pošlou Vlastislav­a A. do zabezpečov­ací detence, nebude v ní prvním duševně nemocným, který připravil někoho o život a neskončil ve vězení.

Nejznámějš­í je případ šestadvace­tileté Barbory Orlové, která loni v říjnu zaútočila na studenty střední školy ve Žďáru nad Sázavou. Několik jich pobodala. Šestnáctil­etý Petr zemřel, když bránil spolužačku. Dvě studentky byly zraněny, další utrpěla šok, pobodán byl i zasahující policista.

Soudci ženu poslali do detence letos v létě. Žena byla přitom teprve loni v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože již v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia