Dnes Prague Edition

Kamerunský princ chce prorazit do Evropy. Z Brna

V českých soutěžích technologi­ckých firem se stále více prosazují nápady ze zahraničí.

- Redaktor MF DNES

Aleš Černý BRNO Když vám přijde e-mail od západoafri­ckého prince, je namístě zpozornět. Je to totiž známý způsob, jak z důvěřivců vytáhnout peníze. Kamerunský princ Fritz Ekwoge Ekwoge se před pár měsíci ozval i manažerům Jihomoravs­kého inovačního centra (JIC). A uspěl: Ve čtvrtek si z Brna odvážel šek v hodnotě 110 tisíc korun.

Nešlo však o žádný podvod. Ekwoge se svým projektem Feem totiž vyhrál soutěž technologi­ckých firem StarCube.

Jak se na brněnském piedestalu ocitl? Fritz pochází z jihozápadn­ího regionu Kamerunu. Protože jeho otec je náčelníkem vesnice, může se honosit titulem princ. To mu ale v životě zas tak nepomohlo.

Jako na milník vzpomíná spíš na chvíli, kdy mu ve čtrnácti letech spolužák půjčil ve škole takzvanou grafickou kalkulačku. Na ní ho totiž hned zaujalo tlačítko PRGM umožňující základní programová­ní. Fritz si psaní kódu v jazyce Basic zamiloval a stal se technologi­ckým nadšencem.

Po absolvován­í vysoké školy měl prý mnoho nabídek, nakonec si vybral poradensko­u společnost PwC a tři roky jako auditor objížděl africké firmy. Od finančnict­ví ho to ale lákalo zpět k počítačům.

Usadil se v přibližně stotisícov­ém městě Buéa, kde založil vývojářsko­u firmu FeePerfect. S několika jejími produkty už slavil lokální úspěch. Obdoba Craiglistu Kerawa byla jedním z nejpopulár­nějších webů v Kamerunu a dařilo se i aplikaci na hromadné rozesílání SMS.

Díky těmto projektům se seznámil se Sebastiane­m ze Švýcarska, s nímž začal podnikat a který mu před dvěma lety daroval iPad. To bylo Fritzovo první chytré mobilní zařízení v životě. Brzy však narazil na dost zásadní problém.

„Když jsem něco vyfotil nebo nahrál video, nešlo mi to poslat na počítač. Internetov­é připojení v Kamerunu je totiž příliš pomalé a větší soubory přes něj neprojdou,“vysvětluje Ekwoge.

Nepomohl prý ani Bluetooth. Kabel se mu pokaždé nechtělo vytahovat a zapojovat. Rozhodl se proto vytvořit aplikaci, která by to vyřešila. „Je založená na technologi­i wi-fi, která se nejčastěji využívá k bezdrátové­mu připojení k internetu. Moje aplikace ale internet nepotřebuj­e – zařízení komunikují mezi sebou,“popisuje jedenatřic­etiletý podnikatel princip aplikace.

O aplikaci Feem brzy projevili zájem uživatelé. Dodnes si ji stáhlo na 800 tisíc lidí. Vzhledem k tomu, že polovina z nich je z Indie, je jasné, že i v jiných koutech světa je problém s internetov­ým připojením aktuální. Byznys model aplikace je založen na dvou pilířích. Lze si ji stáhnout zdarma – ale s reklamami. Placená verze stojí pět dolarů (asi 125 korun) a je bez nich.

Aby Ekwoge rozšířil řady těch, kteří za aplikaci platí, potřeboval prorazit v Evropě. Když se k němu proto dostala informace o možné účasti v brněnské soutěži StarCube, ihned se přihlásil. Porotou byl nakonec vybrán mezi finalisty, kteří strávili v brněnském Jihomoravs­kém inovačním centru tři měsíce v takzvaném akceleračn­ím programu. Fritzovým vrcholem byla potom show minulý čtvrtek.

Lépe řečeno, dosavadním vrcholem. Šek, který ve čtvrtek vyhrál, totiž není vyměniteln­ý za peníze, ale za nájem v prostorách JIC nebo jiné služby. A Ekwoge hodlá na Moravě pokračovat v expanzi své firmy.

Čím Kamerunec, který představil novinku založenou na technologi­i staré více než sedmdesát let, zaujal porotu? „Měl výbornou prezentaci. Na základě zkušeností a již nabrané zpětné vazby od uživatelů dovedl svůj projekt obhájit,“říká

Jak JIC pomáhalo start-upům v akceleráto­ru StarCube přihlÁšené projekty přijAté projekty projekty, které úspěšně AbsolvovAl­y progrAm nové firmy zAložené díky StArCube

100

80

60

40

20

0

2010

Struktura rozpočtu (v Kč)

60 000

50 000

40 000

30 000

20 000

10 000

0

2008

2011

2012 jAro zemí z pěti kontinentů – tak pestrá byla škála států, z nichž pocházely firmy přihlášené do JIC.

2010 milionů korun obdrželo 30 start-upů podpořenýc­h centrem od investorů v posledních pěti letech.

88

Co je JIC Instituce zAloženÁ nA podporu (převÁžně technologi­ckého) podnikÁní, nA jejímž provozu se podílí JihomorAvs­ký krAj, Brno A čtveřice brněnských univerzit. InkubAčním progrAmem prošlo mnoho desítek firem, mezi nimi nApříklAd úspěšné stArt-upy Y Soft nebo Skypicker.

„Když jsem něco vyfotil nebo nahrál video, nešlo mi to poslat na počítač přes internet. Moje aplikace proto internet nevyužívá.“Fritz Ekwoge Ekwoge autor aplikace Feem

Od roku 2010 pořÁdÁ rovněž tříměsíční AkcelerAčn­í progrAm, který vrcholí soutěží StArCube.

 ??  ?? 2009
2011
2012
2013
2014
2009 2011 2012 2013 2014
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia