Dnes Prague Edition

Ze starého kontejneru vznikla v centru Prahy dočasná kavárna

-

STARÉ MĚSTO Z kovového objektu sochaře Čestmíra Sušky se stane dočasná kavárna. Jeden z jeho rozměrných artefaktů, které vytvořil prořezáván­ím plášťů vysloužilý­ch železných cisteren a kontejnerů, se na Betlémském náměstí otevřel pro ty, kdo se v jeho interiéru budou chtít občerstvit v adventním čase.

Kavárna nazvaná podle svého tvaru Šiška patří k nejrozměrn­ějším objektům, které Čestmír Suška ze starých nevyužívan­ých cisteren vytvořil. Mezi těmi nejvyššími je rozhledna z obřího kontejneru na kerosin, která po předloňské premiéře na Suškově výstavě v DOX nyní stojí v Botanické zahradě v Praze.

Šiška původně vznikla pro výstavu Sochy v ulicích letos v Brně. Ná- pad na objekty ze starých rozměrných kovových nádob Suška dostal na rezidenční­m pobytu ve Vermontu v roce 2005, kde ve sběrně kovových odpadů objevil staré nádrže na topení. Brzy zvládal virtuózní krajkářské struktury a střádal odřezané prvky jako vedlejší produkt pro další použití. Nejdřív je složil v plošných instalacíc­h a pak je dál otiskl na papír.

Netrvalo dlouho a železné elementy začal svařovat zpět do zcela nové prostorové skladby.

Úspěšný projekt Rezavé květy byl vystaven v uměleckých institucíc­h i ve veřejném prostoru v Čechách i v zahraničí. Suška, spojený s generací Tvrdohlavý­ch, vytváří své plastiky vždy jako dialog vnějšího a vnitřního. Dříve tento kontrast vyjadřoval v plastikách kamenných i dřevěných, nedávno i skleněných. Jeho práce vždy prostupuje světlo. Nabízejí pohled dovnitř, jakoby na něco, co mělo zůstat skryto. (ČTK)

 ?? Foto: archiv ?? Šiška Kavárna je vytvořena ze staré cisterny.
Foto: archiv Šiška Kavárna je vytvořena ze staré cisterny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia