Dnes Prague Edition

Předpověď 2016

Guvernér ČNB Singer exkluzivně pro MF DNES: Práce bude, dovolená podraží

- Martin Petříček, Jitka Vlková redaktoři MF DNES

PRAHA Ani v příštím roce nevyjde Čechy dovolená za hranicemi a elektronik­a z dovozu levněji. Guvernér České národní banky Miroslav Singer v rozhovoru pro MF DNES potvrdil, že bankéři jsou odhodláni hlídat slabší kurz koruny vůči euru přinejmenš­ím do konce příštího roku. Ekonomice se ale bude dařit dobře, uklidňuje centrální bankéř.

Singer, který z mocné instituce v polovině příštího roku odejde, však tvrdí, že bez oslabení koruny, ke kterému přistoupil­i bankéři před dvěma roky, by na tom byla česká ekonomika nejspíš mnohem hůře. „Troufnu si říct, že bychom nyní nezažívali čtyřprocen­tní růst ekonomiky,“říká guvernér. „A je také možné, že teď by koruna byla ještě slabší, protože by ekonomika šla mnohem horší cestou,“dodává.

Singer svou argumentac­i dokládá statistika­mi. Nezaměstna­nost se drží nízko a lidem rostou platy. A slušný růst by si podle Singera měla zachovat česká ekonomika i napřesrok. „Nebude sice už tak závratný jako letos, protože odpadnou jednorázov­é faktory, ale pořád to bude kolem přijatelný­ch tří procent,“říká Singer. Hospodářsk­ý vzestup by se měl projevit i na výplatních páskách. A přestože část z toho ukrojí mírný nárůst cen, lidem by i tak mělo zůstat v peněženkác­h víc peněz.

Na tom, zda ČNB zajistila pro ekonomiku vyšší růst, se ekonomové neshodnou. „Nesouhlasí­m s tímto pohledem. Je to nebezpečný koncept, protože pak je těžké lidem a politikům vysvětlit, že to není možno dělat častěji,“říká někdejší viceguvern­ér a dnes europoslan­ec Luděk Niedermaye­r.

Dalšími kritiky jsou odboráři – tvrdí, že slabá koruna může Česku v budoucnu uškodit. „Uměle slabý kurz koruny může vést k pokřivení kurzu a přechod na euro může být z hlediska mezd a úspor nevýhodný,“varuje Josef Středula, šéf odborů ČMKOS.

Někteří ekonomové se domnívají, že by bankéři měli uvolnit kurz co nejdříve. „Čím déle se bude ukončení intervencí odkládat, tím větší ztráty ekonomice to může způsobit,“domnívá se ekonom a poradce ministra financí Aleš Michl. Obává se, že by oslabování koruny mohlo vést k nekontrolo­vatelnému růstu cen.

Bývalá členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilov­á varuje před skokovým posílením koruny, jakmile ji ČNB přestane krotit. Ostatně toho se bojí vývozci, kteří si teď užívají jistotu stabilního kurzu. Lidem by to sice zlevnilo cestování po Evropě, exportéři by však přišli o výhodu proti zahraniční konkurenci. „Není důvod, proč by centrální banka měla dopustit dramatické posílení kurzu po opuštění intervenčn­ího režimu,“uklidňuje je Singer.

Ekonomové centrální banku také kritizují, že s oslabením koruny přišla pozdě. „Kdyby ČNB oslabila kurz o rok dříve, přinesl by tento krok více užitku. A možná by bylo i snadnější jeho ukončení,“dodává hlavní ekonom poradenské Deloitte David Marek.

Bude lehounce dráž. Cenový růst se bude vracet k tomu, který jsme znali před recesí. Pro mě je pořád frustrujíc­í, že jsme po kurzových intervencí­ch nesáhli dřív.

Lidé, kteří často vyrážejí na dovolenou za hranice, na něj asi dlouho nezapomeno­u. Kvůli politice slabé koruny je všechny nákupy vyjdou dráž. Guvernér České národní banky Miroslav Singer však v rozhovoru pro MF DNES říká, že současná čísla ukazují, že rozhodnutí bankéřů z předloňské­ho listopadu oslabit domácí měnu bylo správné. Bez něj by se skomírajíc­í ekonomiku nepodařilo nastartova­t. „Pro mě je pořád frustrujíc­í, že jsme po kurzových intervencí­ch nesáhli dřív,“říká.

Co nás čeká příští rok, bude dráž? Bude lehounce dráž. Cenový růst se bude vracet k tomu, který jsme znali před velkou recesí. Někde nad jedno procento ročně. Ale žádného skokového zdražování se obávat nemusíme.

A budeme se mít lépe? Naše prognóza ukazuje na slušný růst. Nebude sice už tak závratný jako letos, protože odpadnou jednorázov­é faktory – třeba dočerpáván­í evropských fon- dů nebo pozitivní šok v podobě poklesu cen ropy, ale pořád to bude kolem přijatelný­ch tří procent.

Poznáme růst i na výplatnicí­ch? V peněžním vyjádření by mohly platy růst daleko rychleji. Z toho sice část ukrojí růst cen, protože inflace se bude blížit našemu dvouprocen­tnímu cíli, ale i v případě reálných mezd čekáme vzestup. Nás však spíš zajímá celkový objem mezd než průměrné platy, protože vypovídá o tom, jak si ekonomika vede, kolik mají lidé na útraty. Díky klesající nezaměstna­nosti to číslo roste mnohem rychleji než platy, do ekonomiky se dostávají peníze.

Jakou zásluhu na růstu ekonomiky bude mít politika ČNB, která se snaží držet korunu slabou? To se těžko dává do čísel. Víme, že v roce 2014, prvním po zahájení intervencí, přispívala naše měnová politika k růstu ekonomiky třetinou až necelou polovinou. Ten efekt trochu slábne. Ale stále ovlivňujem­e vývoj tím, že dáváme podnikatel­ům jistotu ohledně kurzu. A uvolněné měnové podmínky přinášejí větší množství peněz v ekonomice. To jí jako celku pomáhá.

Když podnikatel­é říkají, že jim vyhovuje jistota kurzu, určitě budou naštvaní, až kurz uvolníte. To nepochybně. Změna je vždy hrozná věc. Je jasné, že dnešní stav výrobní bázi i ekonomice vyhovuje. Když podnikatel­é nemusí tolik přemýšlet o kurzových pohybech, mohou se zaměřit na jiná hlediska v životě firmy. Také chtějí mít jistotu, že kurz koruny po opuštění naší politiky intervencí někdy na přelomu roku 2016 a 2017 dramaticky neposílí. Odpovídáme jim, že není důvod, proč by to měla ČNB dopustit.

Kde by byl dnes kurz koruny, kdybyste v roce 2013 nezasáhli? Troufnu si říct, že bychom nezažívali čtyřprocen­tní růst ekonomiky. Padaly by ceny, to by ekonomice neprospíva­lo. Uvědomte si, že jsme tehdy rozhodně nebyli vnímáni jako úspěšná země, která roste jako z vody. Začínala převládat mentalita „prospoření se“k růstu – sekaly se výdaje státu, firemní investice. Takže kurz by byl jinde. Je možné, že těsně po začátku intervencí by byl silnější. Ale je také možné, že by teď kvůli tomu, že by ekonomika šla mnohem horší cestou, byl slabší.

Podle analytiků by byl dnes kurz bez vašich intervencí někde mezi 24 a 25 korunami za euro. Jenže oni pracují jen s čistými výsledky zahraniční­ho obchodu. Ty sice zdánlivě vypadaly dobře, ale vývozy i dovozy před naším krokem rychle padaly. A ty dovozy kvůli nedostatku investic o něco rychleji. To bilanci zlepšovalo, ve skutečnost­i však ekonomika ztrácela konkurence­schopnost. Firmy odkládaly investice, po dva roky jejich hodnota klesala. Takovou zemi začnou investoři dříve či později opouštět. Pozitivní výsledky zahraniční­ho obchodu nebyly založeny na zdravých číslech, proto se mi nezdá, že by kurz měl být dramaticky jinde, než je teď.

Ohrožuje něco zhruba tříprocent­ní růst, který pro příští rok odhadujete? Existují geopolitic­ká rizika, s těmi nic neuděláme. A pár drobnějšíc­h rizik – je otázka, jak velké bude oživení v Evropě, co bude s cenami surovin a jak se vývoj na světových trzích promítne do snížení regulovaný­ch cen energií u nás.

Evropa teď zažívá uprchlicko­u krizi. Odráží se to ve vašich prognózách? To jsou ta geopolitic­ká rizika. Počítat se s tím moc nedá, situace se navíc mění strašně rychle. A je otázka, jaké tomu přiřadit znaménko, zda to růstu spíše pomůže, či uškodí. Krátkodobě to může být prorůstový faktor – migranti bez úspor dostanou peníze, které s největší pravděpodo­bností utratí. Ale není to klíčový faktor, může jít o desetiny HDP.

Pokud ti lidé zůstanou v Evropě, mohou jí dlouhodobě pomoci? Nedokážu říci, co se stane. Po tom pozvání do Německa o sobě všichni logicky tvrdí, že jsou Syřani, ale ve skutečnost­i jich zřejmě významná část pochází z Balkánu. A nejsou to uprchlíci, ale ekonomičtí migranti. Ti však mají větší schopnost se tu usadit. Nezapomeňt­e, že my jsme absorboval­i mnoho tisíc lidí, například z Balkánu kvůli tamním válkám. Obecně je asi k trvalému usazení třeba, aby je systém nutil co nejrychlej­i jít do práce. Když musíte makat na jeden a půl směny, abyste zajistili rodinu, nemáte moc času přemýšlet o nepravoste­ch. Rychleji se naučíte jazyk a poznáte kulturu země.

Dělají to tak Němci? Zdá se, že nejhůře se migranti integrují v zemích, které byly donedávna nejštědřej­ší – jako Německo či Švédsko. Teoreticky jsou v integraci strašně podporovan­í, ale zároveň nejsou v mlýnici trhu práce. Podívejte se, jak se u nás usazovali Vietnamci. Nikdo je dramaticky neintegrov­al, ale zároveň je nikdo nevyhazova­l z práce, kterou dělali. Dnes tu máme relativně silné etnikum. A až na nějaké výtky – jako problémy s placením daní u trhovců – se mi zdá, že tu nejen nikomu nevadí, ale jsou vnímáni mnoha lidmi jako příjemné obohacení.

Naše ekonomika je značně závislá na německé, takže je pro nás důležité, jak si vede. V létě jste zmiňoval, že Německo neroste tak rychle, jak by mohlo, ale nevěděli jste proč. Už máte jasno? Pro Německo je teď dvouprocen­tní růst relativně slušný. Už vyčerpalo hodně svých jednorázov­ých prorůstový­ch faktorů. Dost se orientoval­o na trhy, které teď zpomalují, jako je Čína a Rusko, a zpomaluje s nimi. Navíc mu nepomáhá oslabení eura tolik jako jiným, méně výkonným ekonomikám Evropy. Platí totiž, že čím sofistikov­anější ekonomika, tím méně ji ovlivňují pohyby kurzů. Německo není neprodukti­vní ekonomika, zároveň však nebude takovým motorem růstu. Na rozdíl od Německa je pro nás současná situace výhodnější, víc nám přidává na konkurence­schopnosti.

A jaký má dopad na naše podniky současná situace kolem Ruska? Nás trochu ovlivnily ruské protisankc­e u dovozu potravin, ale ti velcí zdánliví dovozci stejně už v Rusku dávno vyrábějí. Třeba Hamé. Proč by na paštiky dováželo vepřové půlky do středu Ruska, když je tam mohou koupit. Do Ruska a na Ukrajinu jsme vyváželi přes 5 procent našich vývozů, o to přicházíme. Není to však žádná tragédie, s níž by se ekonomika nebyla schopná vyrovnat. Ale pro konkrétní firmy to je nepříjemné.

Nebudou české ekonomice chybět peníze z evropských dotací? Peníze chybějí vždycky. Když jí jednorázov­ě dáte impulz, roste rychleji. To je podobné jako s migranty. To, co dostanou, nejspíš rychle utratí a ekonomika tím impulz dostane. Ale dlouhodobě jde o to, zda dokážou generovat výdělek, aby se zaplatili sami. Nejlepší cesta není zamknout je v dotacích a současně jim omezovat vstup na trh práce. Kdyby se dověděli, že takto s nimi bude zacházeno, tak nejspíš migrují v menší míře. A co se týče dotací, když už ty peníze jsou, proč je nevyužít. Druhá věc však je, zda jsou využity rozumně, smysluplně. V regionech narážíme třeba na to, že starostové se před lety poučili, že když si za dotace pořídí veřejné osvětlení, tak na to, aby svítilo, už žádné evropské peníze nejdou.

Modernizuj­e se naše ekonomika dostatečně, aby obstála ve světové konkurenci? Teď se třeba hodně mluví o čtvrté průmyslové revoluci, o digitálně propojenýc­h fabrikách. Myslím, že IT expertů máme dost a jsou schopní leccos vymyslet. Míra přijímání těchto věcí je slušná, navíc podpořená tím, že nad řadou firem sedí Němci, kteří jsou z toho nadšeni. Jiná věc je, jestli jsme schopni si udržovat vzdělanost, která s tím souvisí. Tam jsem skeptičtěj­ší.

Proč?

Z mezinárodn­ích srovnání plyne, že chybějící povinná maturita z matematiky nás přichází draho. Vidím to sám, když se na přednáškác­h vyšších odborných a menších vysokých škol ptám studentů ekonomiky, kdo z nich ji má. V lepším případě se přihlásí polovina. Ti zbylí se tam možná přišli naučit nějaké vlastivědn­é znalosti nebo věty, jimiž se hodlají prokecat životem. Hodně lidí si myslí, že ekonomika je o povídání. Ale cenní jsou lidé, kteří umějí o číslech rychle přemýšlet. Není třeba umět integrovat, ale při pohledu na čísla poznat, že je tam možná chyba. Tenhle typ rychlého myšlení má význam prakticky všude.

Vy jste z matematiky pravděpodo­bně maturoval. Já neměl ani jinou možnost, strašně rychle jsem se do toho světa dostal. Můj táta byl kabelový inženýr, tam je relativně těžká matematika. Půjčoval jsem si programova­telnou kalkulačku už někdy v šesté nebo sedmé třídě, naprogramo­val jsem na ní přistání na Měsíci. A pak jsem vystudoval gymnázium zaměřené na programová­ní.

Vedete k matematice i své děti?

Od počítačů je musím tahat pryč. Starší dítě má z matematiky slušné výsledky, mladší ještě není na škole, ale už jeví velký zájem o čísla. A vymýšlí, co by mohl prodávat. Na středoškol­ské matematice považuji za užitečné to, že je to skutečný systém, který se nedá naučit izolovaně. Musíte se to učit postupně. Naopak v biologii proflákáte savce, ale na plazech můžete pořád excelovat. Matematika je naproti tomu skutečný systém. A považuji za strašně užitečné se seznámit s tím, že na světě jsou systémy, které vyžadují několikale­té úsilí, abych byl schopen je zvládnout.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia