Dnes Prague Edition

Stovky obcí naletěly slibům o levném proudu

Obce se upsaly „neziskové“organizaci a teď jim hrozí odstřižení od elektřiny.

-

HODONÍN Starostové po celé zemi musí řešit nepříjemný problém s platbami za elektřinu a jejími dodávkami.

Stovky obcí se před lety upsaly k dodávkám proudu přes obecně prospěšnou společnost Energie pod kontrolou (EPK). Několik let vše běželo, jak má. Jenže v poslední době EPK přestala platit obchodníko­vi s elektřinou, firmě Amper Market. Té dluží 36 milionů korun a soud už předběžným opatřením rozhodl o povinnosti peníze zaplatit.

Obce se tak staly v podstatě černými odběrateli, i když za elektřinu platí. Amper Market je zatím nechává připojené, i když by je mohl odstřihnou­t. „Byly by tím dotčeny obce, které jsou v celé záležitost­i nevinně, pro- tože se pravděpodo­bně staly obětí podvodu stejně jako naše společnost,“řekl generální ředitel Amper Marketu Jan Palaščák.

Není přitom vůbec jasné, zda „neziskovka“popírající takový dluh peníze vůbec má. Řada obcí už teď má pohledávky u EPK v podobě přeplatků za elektřinu. Starostové se snaží EPK kontaktova­t, ale marně, firma nereaguje. V dopise jim jen napsala, že nic nedluží.

Případ řeší Energetick­ý regulační úřad, který však nemá mnoho nástrojů, jak zjednat v EPK nápravu – není to licencovan­ý obchodník. Nepříjemná zkušenost tak může být poučením pro ty, kteří budou řešit nového dodavatele elektřiny. (dp, ill, js)

David Půlpán s přispěním Milana Libigera a Jana Sůry

HODONÍN Na první pohled to byl jednoduchý a výhodný obchod. Objevil se obchodní zástupce obecně prospěšné společnost­i Energie pod kontrolou (EPK), který nabídl stovkám obcí a měst levnější elektřinu, než dosud platily.

„Zdálo se nám to zajímavé a bezpečné, když nám tvrdili, že společnost vznikla na bázi starostů a nebude usilovat o zisk. Nechtělo se nám každou chvíli hledat nového dodavatele. Mysleli jsme, že obci ušetříme peníze,“řekl starosta Radiměře na Svitavsku Roman Satrapa.

Několik let vše běželo, jak má, obce šetřily a měly levnější proud. Jenže teď zjistily, že jejich peníze nekončí u obchodníka s proudem, ale neznámo kde, a hrozí jim, že budou bez proudu. V ohrožení jsou i jejich přeplatky za elektřinu.

„Neziskovka“totiž od obcí vybrala zálohy, ale dodavateli za elektřinu, firmě Amper Market, nezaplati- la 36 milionů korun. Okresní soud v Hodoníně vydal v listopadu předběžné opatření, podle něhož EPK musí peníze dávat výhradně na placení elektřiny. Dodavatel elektřiny, firma Amper Market, slibuje, že obce od sítě neodstřihn­e.

„Je zjevné, že to je celé pokus o podvod a záležitost pro orgány činné v trestním řízení,“říká mluvčí Energetick­ého regulačníh­o úřadu Jiří Chvojka.

Úřad chce do firmy poslat kontrolu, na druhou stranu nemá mnoho pák: EPK není licencovan­ý obchodník s elektřinou. Z takového případu plyne i poučení pro jiné zájemce o výhodnou elektřinu – zkoumat, zda jde o obchodníka s licencí. „Je dobré vyvarovat se smluv přes různé prostřední­ky,“dodal Chvojka.

Dodavatel v nouzi chybí Současný problém ukazuje i mezeru v legislativ­ě. Když by obce uzavřely smlouvu s licencovan­ým obchodníke­m, který by zkrachoval, ze zákona funguje takzvaný dodavatel poslední instance, tedy ČEZ, PRE nebo E.ON. Tato možnost se však týká jen smlouvy s licencovan­ými obchodníky.

Společnost Energie pod kontrolou se soustředil­a na obce, kde žije méně než pět tisíc obyvatel. Ve výroční zprávě za rok 2013 píše i proč: „... jejich velikost, potažmo ekonomická síla nedovoluje zaměstnáva­t pracovníky specializo­vané čistě na energetiku.“

V dozorčí radě navíc sedí i někteří starostové, kteří měli dodat celému podniku důvěryhodn­ost. I když v ní skončili, v rejstříku stále figuru- jí a dnes neskrývají překvapení, k jakému obratu došlo.

Teoreticky teď městům a obcím hrozí, že přijdou o elektricko­u energii. Generální ředitel firmy Amper Market Jan Palaščák řekl, že jeho společnost mohla přerušit dodávky už před několika měsíci, ale neudělala to. „Byly by tím dotčeny obce, které jsou v celé záležitost­i nevinně, protože se pravděpodo­bně staly obětí podvodu stejně jako naše společnost,“uvedl Palaščák. Takový postoj oceňuje i regulační úřad.

Problém se týká celkem pěti tisíc odběrných míst. „Podle všeho nejsme jedinými věřiteli, dalšími jsou minimálně některé obce,“dodal Palaščák.

Získat vyjádření od vedení společnost­i Energie pod kontrolou není možné. Telefon na ústředí nikdo nebere, nelze se dovolat ani řediteli Davidu Tejmlovi, jeho zástupci Pavlu Létalovi či obchodníků­m. Telefon nebere ani předseda správní rady. Tejml i Létal figurují ještě ve firmách EPK Trade a EPK Zakladatel. EPK podle poslední dostupné výroční zprávy nemá žádný dlouhodobý majetek.

V prosincové­m dopise zákazníkům EPK odmítla, že by Amper Marketu neplatila. „Je to lež. Jinak by prvoinstan­ční soud nevydal předběžné opatření, k tomu už musí mít silnou dokumentac­i a důkazy,“kontruje šéf Amperu Palaščák.

I když EPK vystupoval­a jako obecně prospěšná společnost, v roce 2013 se přestěhova­la do reprezenta­tivních prostor, které neziskovku nepřipomín­ají ani trochu. „Ano, je to netypická ‚neziskovka‘. Došlo mi to v okamžiku, kdy pan Tejml a pan Létal přijeli jednat o splátkovém kalendáři služebními vozy, každý svým Mercedesem S-Klasse,“řekl Palaščák.

Obce jsou v celé záležitost­i nevinně, protože se pravděpodo­bně staly obětí podvodu. Jan Palaščák šéf Amper Marketu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia