Dnes Prague Edition

V restaurací­ch se kouřit nemá, ale do hospod to patří

-

PRAHA „Sám jsem v hospodě pingloval a ty lidi tam nechodili kvůli ničemu jinému, než aby si mohli zakouřit nebo zahrát karty. K jídlu tam měli jenom utopence. Tak proč jim tam sakra zakazovat kouřit,“zlobí se sociálněde­mokratický poslanec Jaroslav Zavadil.

A jeho stranický kolega Vítězslav Jandák ještě přitápí pod kotlem. „Já bych dal opatření například mít styk jednou za tři roky a jenom z důvodu početí dítěte!“křičí na ministra zdravotnic­tví.

Nato vystupuje poslankyně a lékařka Gabriela Pecková a od řečnického pultíku vážným hlasem varuje, že sex pouze třikrát do roka zvyšuje riziko rakoviny prostaty.

I do takto kuriózních poloh se vče- ra ve Sněmovně dostala debata o protikuřác­kém zákonu. Na projednání čekal víc než půl roku. Včera se k němu poslanci konečně dostali a diskuse, která se protáhla od třetí hodiny odpoledne až do večera, ukázala, že návrh, který měl původně už od začátku příštího roku zakázat bez výjimky kouření ve všech restaurací­ch i barech, bude jedním z nejvášnivě­ji projednáva­ných bodů v tomto volebním období.

Zákon tak zcela jistě nezačne platit dříve než v polovině příštího roku, někteří poslanci odhadují, že teď připadá v úvahu spíše leden roku 2017. Včerejší první čtení totiž bylo jen přípravou na další týdny. V těch začnou poslanci stopadesát­istránkový návrh zákona pitvat uvnitř jednotlivý­ch výborů i svých klubů. A přicházet s pozměňovac­ími návrhy, kterých bude s velkou pravděpodo­bností víc než desítka.

Velký a malý návrh Odpůrci kouření v restaurací­ch sice ve Sněmovně převažují, ale konkrétní podoba zákona budí vášně. Včera se po měsících vyjednáván­í dokázala dohodnout alespoň vedení poslanecký­ch klubů dvou nejsilnějš­ích koaličních stran, ČSSD a hnutí ANO, o tom, že sloučí hlasování o dvou návrzích, které v tuto chvíli ve Sněmovně jsou. Jeden, už zmíněný stopadesát­istránkový ministersk­ý, který počítá i se zákazem kouření elektronic­kých cigaret v restaurací­ch, ale také například s ochranou mladistvýc­h před alkoholem. A druhý, jednostrán­kový od poslance ANO Radka Vondráčka, který zakazuje „jen“kouření.

Protože první, podrobnějš­í návrh vyvolává víc diskusí než druhý, dohodli se poslanci, že pokud by neschválil­i první, budou okamžitě poté hlasovat o druhém. „Aspoň jsme tím trochu zvýšili šanci, že něco projde,“těšilo Vondráčka.

Diskuse poslanci v příštích měsících povedou o zákazu elektronic­kých cigaret. O tom, že jejich výpary nejsou nijak škodlivé, se včera ministra zdravotnic­tví snažil přesvědčit šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, když Němečkovi do tváře foukal dým ze svojí e-cigarety. Ministr však už dříve připustil, že na zákazu elektronic­kých cigaret jeho zákon neleží.

Stačí jen vymezit prostor

Větší problém může mít Němeček s dalšími úvahami, které včera poslanci ve Sněmovně prezentova­li. A teď přemýšlejí, jak je přetavit v konkrétní návrh zákona.

„V restauraci se kouřit nemá. V hospodě, kam se vždycky chodilo na pivo, kořalku a hrát karty, ať se kouří dál,“nechal se slyšet místopředs­eda poslanců ČSSD Štěpán Stupčuk.

Nejmenovan­ý člen vedení hnutí ANO zase MF DNES sdělil, že i mezi koaličními poslanci vzniká návrh, podle něhož by se v restaurací­ch smělo kouřit dál, pouze by bylo přísněji než teď vymezeno, co je kuřácký a co nekuřácký prostor.

A aktuální zůstává i nápad vyjmout ze zákazu kouření hospody na venkově. Včera se za něj ve Sněmovně nejvíc bil zmíněný poslanec Zavadil.

„Já jsem pingloval a ty lidi tam chodili jen kvůli tomu, aby si mohli zakouřit a zahrát karty.“Jaroslav Zavadil,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia