Dnes Prague Edition

Okamura pomáhá běžencům

-

Pokračován­í ze str 1 Iráčané, za které Okamura starší bojuje, se poprvé dozvěděli, že by mohli najít útočiště v Česku, letos v březnu. Vyplnili dotazníky a zažádali o přijetí. Vše se zdálo snadné. „My se shodli, že bychom přijali jednu rodinu, brzy. Ubytování by bylo,“říká za holešovick­ou římskokato­lickou farnost Hayato.

Jenže nabídka zoufalým lidem trvá už tři čtvrtě roku. A výsledek nikde. „Oni už nám přestávají věřit, není se čemu divit,“říká koordináto­r projektu křesťanské­ho nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant.

Křesťané tak dál marně přesvědčuj­í oficiální místa, že je pro Iráčany v Česku vše připraveno. „Fond má na účtě 2,5 milionu korun. Od spousty lidí máme na cestě další minimálně milion plus garance z ciziny možná i na deset milionů. Od farností i jednotlivc­ů po celé zemi evidujeme nabídky na ubytování i práci, jednáme s radnicemi v Praze, Liberci a Jihlavě,“vypočítává Talafant.

Katolíci jsou prý připraveni zastat vše, co by měl mít na starosti stát. „Farnosti je chtějí uvítat, zajistí výuku jazyka. Zavazujeme se profesioná­lně poskytnout vše, co je ve státním integrační­m plánu,“dodal koordináto­r. Čeká se tak stále na schválení vládou. „Ještě v říjnu nám premi- ér slíbil, že je Česko přijme, ale od té doby se to nějak zadrhlo. Nevíme, co máme dělat. A hlavně se divíme, že naši nabídku ani nikdo neprověřuj­e, nezajímá se o ni,“řekl Talafant.

Otálení bude nejspíš pokračovat. Ministerst­vo vnitra v souvislost­i se žádostí Nadačního fondu Generace 21 zatím cosi konzultuje. „Teprve až dojde k řádnému vyřešení těchto konzultací, bude možné poslat žádost do další fáze,“odpověděla stručně na dotaz, proč se záležitost tak vleče a kdy půjde do vlády, tisková mluvčí ministerst­va vnitra Hana Malá. Tiskový odbor úřadu vlády na stejný dotaz neodpovědě­l.

Předběžnou podporu má projekt aspoň z radnic. „Bavili jsme se o tom a souhlas rady by po schválení vládou zřejmě byl. Město má ur- čitou kapacitu, byty může poskytnout,“řekl i náměstek jihlavskéh­o primátora Jaroslav Vymazal.

Uprchlíci, kteří čekají na převoz do Česka, navíc splňují podle Talafanta hned několik zásadních podmínek, kterým musí vyhovět žadatelé o azyl. „Jsou z měst, která přepadl IS, takže jasní váleční uprchlíci, a ještě jsou pronásledo­váni kvůli víře,“řekl.

Lidé, kteří museli uprchnout během pár hodin, přišli o všechen majetek, takže u nich žádné placení za převaděče nepřipadá v úvahu. „Nyní čekají v táborech v Kurdistánu, kde je velice křehká politická situace,“říká koordináto­r. Křesťanům Kurdové příliš nakloněni nejsou, pokud se dostanou k moci islamisté, což není vyloučeno, mohou být iráčtí křesťané v lepším případě posláni zase zpět. „Jejich situace je podobná situaci Židů v roce 1940. Dalo se přežít. Ale brzy už to nešlo.“

A co říká na projekt, který podporuje jeho bratr, Tomio Okamura? Neobměkčil­o ho to. „On je čerstvě členem KDU, s jejíž politikou, v případě uprchlické krize vlastizrád­nou, zásadně nesouhlasí­me. My jsme pro nulovou toleranci,“prohlásil. S bratrem se prý o politice nebaví. „Vidíme se třikrát ročně a pak mluvíme jen o rodině,“dodal.

Situace iráckých křesťanů je podobná situaci Židů v roce 1940. Dalo se přežít. Ale brzy už to nešlo. Jan Talafant,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia