Dnes Prague Edition

Herci učí seniory, jak mají říct šmejdům NE!

- Ivana Karásková

reportérka MF DNES

Včele sálu rozhazují rukama dva mladí dlouhovlas­í muži. Mluví a mluví, zato seniorské publikum ani nedutá. „Jsme jihočeská firma Vital Life a právě slavíme deset let na trhu. A teď si tady uděláme navzájem radost. Občerstvím­e se, rozdáme dárečky a zas hezky pošupajdím­e domů,“žoviálně se na důchodce zubí řečník v brýlích.

Na bodrou notu naskakuje seniorka v první řadě.„Můžu vám něco nabídnout? Já jsem Marta Kučerová a dnes taky slavím. Mám narozeniny.“Z kabelky vyloví pytlík hašlerek a dává kolovat.

Mladíci mezitím staví na stolek kostku s nápisem Biomáslo. „Jeden den v jižních Čechách podojíme a druhý den v Praze máte tenhle unikátní výrobek. Je dražší, to je jasné. Přijde na 270 korun, ale získáte mercedes mezi másly,“láká ten v brýlích důchodce.

Vzápětí už sálem kolují jako ochutnávka jednohubky namazané tím zázrakem. Jeho chuť však seniorům ruší hašlerky.

Druhý z řečníků sdílné oslavenkyn­i strčí před oči vějíř lístečků. „Když si vylosujete žlutý papírek, získáte od nás biomáslo za polovinu. Za pouhých 135 korun!” „Mám žlutý. Vyhrála jsem,“zajásá žena.

Ne, tohle není předváděcí akce a naivka Marta Kučerová je ve skutečnost­i herečkou Divadla Jesličky z Hradce Králové. Teď v roli volavky. Také výřeční mladíci jsou jen herci. Divadlo se zapojilo do projektu Nedáme se, jehož cílem je naučit seniory odolávat manipulací­m a nátlaku na předváděcí­ch akcích.

Mystifikac­i vtělenou do komentovan­ého divadelníh­o představen­í si vymyslela Romana Mazalová, psycholožk­a a spoluautor­ka dokumentu Šmejdi. Zážitkovou formou podle ní senioři informace lépe udrží v paměti. Po desítce představen­í v Královéhra­deckém kraji se včera falešná předváděčk­a konala v pražském Policejním muzeu.

„Jedním z důvodů, proč se důchodci nechají tak snadno napálit a vnutit si předražené kousky, je skutečnost, že vyrostli v jiné době, kdy nebylo tolik zboží. Věří tomu, co se jim řekne. Prodejci mají navíc přesně zpracované manuály, jak jim zahrát na city,“vysvětluje psycholožk­a.

Na falešné předváděčc­e seniorům „domlouvají“i policisté. „Pozvánky rovnou vyhazujte, ani je nečtěte. Na žádné akce nechoďte a hned nám to zavolejte,“radí poručík Jan Čížkovský.

Odmítnout hned na začátku Důchodci se sluchátkem v ruce si pak s herci nacvičují i to, jak odolávat telefonick­ým nabídkám prodejců. „Klíčové je odmítnout volajícího hned na začátku, a to jedním slovem NE. Když NE rozvedete do věty, už to signalizuj­e zájem,“nabádá je Mazalová.

Přítomným to jde dobře, většinou jsou už osvícení. „Vím, na co si dát pozor. Na Praze 6 jsem chodila na přednášky policejní akademie,“ubezpečuje sedmasedmd­esátiletá Anna Novotná.

V sále však zazní i smutná statistika. Policie prý každoročně registruje až 1 200 případů podvodného jednání ve vztahu k seniorům. Skutečnost je ještě horší, většina to totiž ani nenahlásí.

V jednom se však od šmejdů inspiroval­i i sami divadelníc­i. Také na falešné předváděčc­e se podává občerstven­í. „Přitáhneme tak více lidí,“přiznává psycholožk­a.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? No nekupte to! Triky podvodných prodejců zapracoval­i herci Divadla Jesličky do svého poučného představen­í.
Foto: František Vlček, MAFRA No nekupte to! Triky podvodných prodejců zapracoval­i herci Divadla Jesličky do svého poučného představen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia