Dnes Prague Edition

Stát chystá hraniční kontroly

-

PRAHA Česká republika se kvůli migrační krizi připravuje na to, že by mohla obnovit kontroly na hranicích. A to s Rakouskem, Polskem a Slovenskem.

V noci na dnešek to po jednání Bezpečnost­ní rady státu oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Vnitro zpracovalo analýzu, jak by se to dalo prakticky provést. Zejména jakou infrastruk­turu by bylo možné využít. Po vstupu do schengensk­ého prostoru se totiž nepoužívan­é celnice zrušily a prodaly nebo pronajaly. „My jsme dostali za úkol zmapovat ty zbytky, které stát vlastní – to znamená pozemky, které by šlo využít jako kontrolní stanoviště,“uvedl Chovanec. Vláda podle něj spíše uvažuje o využití mobilních přístřešků než o zpětném výkupu budov. Dodal, že na včerejším jednání se mluvilo o situaci na hranici s Rakouskem, u níž se předpoklád­á největší tlak v souvislost­i s migrací. Ministerst­vo nyní začne pracovat na analýze pro polskou a slovenskou hranici.

Bezpečnost­ní rada státu se podle Chovance zabývala také protiteror­istickým balíčkem opatření, jejichž zavedení by si vyžádalo i zásah do platných zákonů. Ministr však vyloučil, že by Česko bylo aktuálně ohroženo. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia