Dnes Prague Edition

Anketa Co si myslíte o podnikatel­ském baroku?

-

Zdeněk Lukeš historik architektu­ry

Po desetiletí nebyli lidé patřičně vzděláváni, většinou jim chyběl vkus i dostatek vhodných vzorů. Bylo malé povědomí, jak se staví ve vyspělých zemích, profese architektů bohužel ztratila prestiž. Roli sehrála i nabídka z různých katalogů a kopírování toho, co staví soused.

Pavel Křeček předseda komory autorizova­ných inženýrů a techniků

Stavebníci byli najednou po socialisti­cké šedi a nedostatku materiálu postaveni před daleko větší dilema.Vybírat z ohromného množství nabídek. A tak toho využili.

Michal Kresta obchodní ředitel RK Sting

Stavbou těchto často předimenzo­vaných domů si majitelé plnili své sny. Dnes se snaží o návratnost investice, což se většinou nepovede.

Jan Šesták architekt Lidé stále stavějí podle toho, co vidí kolem sebe. Ovšem myšlenka, že je možné snadno naroubovat prvky historický­ch slohů na dnešní představy o velikosti a počtu místností, je zcestná. Vyžadovalo by to značné úsilí i zkušeného architekta, aby takové spojení historie s nynějším bydlením nastavil.

historička architektu­ry

Tyto stavby se rozšířily asi tak jako McDonald’s. Šikovné firmy přišly s nabídkami velmi rychle, dostatečně rychle stavěly a uspokojily lidský zájem po něčem jiném, než tu bylo obvyklé. A pak už to jelo samo. Lidem se to zalíbilo.

Jan Mittag stavitel Mám za to, že domy podnikatel­ského baroka se příliš nepřestavu­jí. Buď se užívají tak, jak jsou, nebo jsou opuštěné. Příliš velký zájem o jejich užívání jsem nezaznamen­al.

 ??  ?? Radomíra Sedláková
Radomíra Sedláková
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia