Dnes Prague Edition

Nehlídané hranice: Evropané dezertují k Islámskému státu

Cizinců bojuje za IS dvakrát víc než před rokem a půl.

- Redaktor MF DNES

Analýza Milan Vodička PRAHA 27 000 je mnohem víc než 12 000, což znamená, že Západ sice zasypává Islámský stát bombami, ale válku drtivě prohrává v propagandě.

12 000 je počet zahraniční­ch bojovníků Islámského státu před rokem a půl. 27 000 je dnešní počet. A to je jen zdrženlivý odhad. Realistick­ý počet dělá dokonce 31 000.

Bomby jdou Islámskému státu očividně k duhu. Stejně jako videa a fotky podřezávan­ých a upalovanýc­h zajatců. Čísla dokládají, že brutalita může být také přitažlivá – úplně stejně jako teroristic­ké útoky, při nichž ozbrojenci postřílí bezbranné civilisty.

A tak džihádistů přibývá, paradoxně téměř nejvíc jich přichází z Evropy, která pro Islámský stát představuj­e střed jeho terče.

Zatímco před rokem a půl jich byly asi dva tisíce, teď je jich kolem pěti tisíc.

Ale rekord nyní tvoří ruští muslimové. Doplňují je bojovníci z dalších zemí bývalého SSSR, všech dohromady je dnes v barvách Islámského státu 4 700, takže tato oblast se nyní stává nejrychlej­i rostoucí zásobárnou džihádu.

Evropská a postsověts­ká čísla vyniknou o to víc, že tempo příchodu džihádisti­ckých bojovníků z blízkových­odních zemí je stále stejné, takže nárůst obstarávaj­í především cizinci odjinud.

Podle rozboru americké analytické firmy Soufan Group, která k uvedeným číslům došla v právě zveřejněné zprávě, pocházejí džihádisté z 86 zemí světa. Faktem je, že jiné rozbory uvádějí i sto zemí.

Některé z nich jsou skutečně nečekané. V řadách Islámského státu na- záp. Evropa 5 000 býv. SSSR 4 700 Blízký východ 8 240

Cizinců je v IS celkem

asi 30 000 zbytek světa 1 700

Zdroj: Soufan Group, GraphicNew­s, Foto: AP

6 000 příklad bojuje devět Japonců, tři Brazilci, třiadvacet Argentinců a až padesát lidí z Trinidadu, což je ostrov u ústí Orinoka. A taky dvanáct Portugalců či na sedmdesát Srbů.

Pokud jde o Evropu, žebříček nejvíce zastoupený­ch zemí je současně seznamem států s nejvstřícn­ější imigrační politikou. Celkem 3 700 bojovníků z více než pěti tisíc, kteří tam přišli z Evropy, pochází z pouhých čtyř států: Francie, Británie, Německa a Belgie.

Ale i další evropské země, které jsou v závěsu, patří do podobné skupiny. Vysloveně překvapí Rakousko se třemi stovkami džihádistů, což v poměru na počet obyvatel znamená, že Německo by muselo mít asi tři tisíce svých džihádistů, aby na tom bylo tak špatně. V popředí se drží i Švédsko se třemi sty lidmi.

Pozor, vracejí se. A ve velkém Ze seznamu zahraniční­ch bojovníků Islámského státu plynou dvě zásadní otázky: jak to, že se tam například Evropané stále ještě dostanou, a kolik se jich zase vrací domů?

První otázka má nepříjemno­u odpověď: jak ukazuje uprchlická krize, Evropa není schopná střežit svoji hranici směrem dovnitř, a jak ukazují džihádisté, směrem ven to není lepší. Státy obvykle moc nezkoumají, kam vyjíždějí jejich občané, ale v případě Sýrie jde o velké bezpečnost­ní riziko, navíc za vstup do armády Islámského státu někde hrozí i trestní stíhání. Ale síť, která by tyto lidi zachytával­a, není ani po roce a půl. Nevytvořil­o ji ani Turecko, dokonce ani pro své vlastní obyvatele, ač je jasné, že kdo dnes vyrazí do Sýrie, nebude turista.

Džihádisté byli šikovnější: podobně jako pašeráci zřídili trasy na cestu do Evropy, Islámský stát je má v protisměru pro nové bojovníky.

Ale i oni se vydávají opačným směrem. Podle analýzy Soufan Group se jich do Francie vrátilo už 250, do Německa přinejmenš­ím 200, do Británie 350, do Švédska 115 a do Rakouska 70.

Možná to jsou nejzajímav­ější čísla celé zprávy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia