Dnes Prague Edition

Zakažme vstup muslimům, vyzývá Trump

-

WASHINGTON Lídr republikán­ských předvolebn­ích průzkumů, miliardář Donald Trump, vyvolal ve Spojených státech bouřlivou vlnu kritiky ze strany demokratů i některých republikán­ů, když vyzval k zákazu vstupu muslimů na území USA, včetně turistů. „Můžeme se dočkat útoků podobných 11. září, pokud nepřijmeme přísná opatření,“zdůraznil s odkazem na atentáty před 14 lety. Svá slova pak obhajoval včera pro stanici ABC: „Jsme ve válce. A máme prezidenta, který to nechce říci.“

Trump reagoval na útoky v Kalifornii, při nichž dva radikalizo­vaní muslimové minulý týden postříleli 14 lidí. V domě muslimskéh­o manželskéh­o páru se podle FBI našel materiál na sestavení 19 výbušných náloží, plánovali tedy i další útoky.

Podle právníků je Trumpův plán v rozporu s mezinárodn­ími zákony a smlouvami podepsaným­i USA. Trumpovi konkurenti odsoudili nápad jako nejabsurdn­ější v řadě kontroverz­ních prohlášení na adresu vyznavačů islámu. Podle nich jde proti ústavnímu principu svobody vyznání. „Jeho politické návrhy nejsou vážné,“reagoval jeho republikán­ský soupeř Jeb Bush.

Podle amerických expertů však Trumpovi nejde o přímé uplatnění návrhu, ale o to, zaujmout pozici silného lídra v boji proti terorismu. „Trumpova kampaň a osobnost jsou v naprostém kontrastu k prezidento­vi Baracku Obamovi,“řekl podle agentury ČTK odborník na politickou komunikaci Bruce Haynes. Obamův boj proti mezinárodn­ímu terorismu totiž vnímá rostoucí část Američanů jako neúspěšný. Trump podle nejnovější­ho průzkumu stanice CNN zvýšil svůj náskok na pronásledo­vatele téměř ke 20 procentním bodům. (Reuters, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia