Dnes Prague Edition

Proč bakalářské studium škodí příštím učitelům

-

Glosa Marek Přibil

Nebude-li zajištěna kvalitní příprava učitelů, nedočkáme se dobrých škol. Nejde o klišé, zvlášť dělá-li ministerst­vo školství kroky opačným směrem. Jasně se ukazuje, že v přípravě budoucích kantorů bylo absurdní rozštěpit vysokoškol­ské studium na tříleté bakalářské a navazující dvouleté magistersk­é.

Před pár lety k tomu došlo hlavně proto, aby se zlevnila „produkce“vysokoškol­áků. Bakalář vyjde stát nepoměrně levněji než magistr a papírově jde o vysokoškol­áka.

Ještě nedávno se mluvilo výlučně o výhodách, které s sebou myriády vysokoškol­áků a vzdělanost­ní společnost přinesou. Ty se však neprojevil­y.

Naopak. Oddělené bakalářské studium obecně absolventů­m spíš uškodilo (zaměstnava­telé nepokládaj­í studenty, kteří ukončí jen bakaláře, za plnohodnot­né vysokoškol­áky). Pedagogick­é fakulty mají zase vychovat učitele, což za dobu tří let nestihnou: bakalář není k profesi kantora na základní či střední škole oficiálně kvalifikov­án.

Učitelské fakulty se obávají, že zařadí-li odborné, tj. didaktické předměty a praxe do bakalářské­ho stupně, zneužijí toho příznivci názoru, že vyučovat může i bakalář. Kvůli této obavě doslova tlačí odborné předměty do dvou let navazující­ho studia, přičemž posluchači, kteří se od začátku chystají na učitelskou dráhu, to právem kritizují. Z těchto důvodů (pomineme-li finanční ohodnocení) je čím dál méně absolventů, kteří skončí ve školách coby učitelé.

K čemu je tedy na pedagogick­ých fakultách bakalářské studium? Ano, mohou ho zase spojit se studiem magistersk­ým. Když ho však „zruší“, budou jim konkurovat jiné školy. V tom případě riskují ještě větší nedostatek financí.

Situaci by mohlo změnit jen rozhodnutí ministerst­va, jež by pedagogick­ým fakultám zajistilo transparen­tní podmínky financován­í pro fungování neděleného studia. Pomohlo by to zlepšit úroveň vzdělanost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia