Dnes Prague Edition

Případy 1. oddělení, Nejchytřej­ší Čech, Kde domov můj? To je příští rok v ČT

Příští rok uplyne sedm set let od narození Karla IV., vítěze ankety Největší Čech, a Česká televize v národním duchu buduje celý program. Od domácích detektivek po zábavu.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Televizní jaro začíná už v lednu a jeho pondělní večery na ČT splní přání fanoušků seriálu Případy 1. oddělení. K reprízovým dílům přibude osm nových epizod. „Podnět nám dal jednak ohlas veřejnosti, jednak mých kolegů, kterým vadilo, že píšu jen o svém oddělení,“líčí šéf pražské „mordparty“a spoluautor scénáře Josef Mareš. Proto se vedle původních hrdinů představí i policisté z jiných útvarů.

Sólo pro Bohdalovou Klasickou českou detektivku zastoupí Hana Prošková, podle jejíchž předloh vznikly Případ pro malíře a Případ pro lyžaře, navazující na již uvedený Případ pro rybáře. V rolích komisaře Vašátka a malíře Horáce se vrátí Viktor Preiss a David Matásek. „Detektivka jako žánr je

Major Kozák

mi úplně fuk, ale u téhle se mi líbí, že nerozhoduj­e akce, nýbrž logika,“prohlašuje Preiss.

Dvoudílný Zločin v Polné sice v souladu s historií vraha neodhalí, zato v podání Karla Rodena oživí T. G. Masaryka a jeho roli za takzvané hilsneriád­y. Leopolda Hilsnera obviněného z rituální vraždy hraje Karel Heřmánek mladší – dle tvůrců jako dokonalého antihrdinu, odpudivého, ač zřejmě nevinného.

Právě Zločin v Polné patří ke dvěma oblíbeným novoročním projektům ředitele ČT Petra Dvořáka. Tím druhým je příběh Každý milion dobrý, který bude mít premiéru v předvečer květnových narozenin Ji- řiny Bohdalové. Jubilantka dostala jako dárek roli ženy, kterou za její dobročinno­st posílají blízcí do blázince. „Aby měli ženatí synové doma klid, zapřou i vlastní matku,“shrnula Bohdalová zápletku, v níž proti ní stojí Ondřej Vetchý.

Naše zlomyslnos­t Podle Dvořáka vyrábí ČT nejvíc původních dramatický­ch děl ze všech televizí v Evropě, nicméně svůj program buduje na kombinaci hrané tvorby se zábavou a dokumenty, což platí také pro rok 2016. A znovu se tu promítne i důraz na české látky, což se týká dokumentár­ních cyklů o naší fotografii, rodácích v zámořském hokeji nebo české myslivosti, ale také soutěží.

„Traduje se, že z televizní zábavy se blbne, ale náš pořad naopak trénuje mozek,“věří Roman Šmucler, který opět uvádí pořad Nejchytřej­ší Čech. „Vítěz minulé řady už pracuje jako skvěle placený analytik pro špičkovou světovou firmu,“dodal.

Naopak novinkou se stane Kde domov můj?, vědomostní soutěž pro každodenní půlhodinu a tři hráče, jíž provází Aleš Háma. „Je rychlá, svižná a obsahuje i typicky českou zlomyslnos­t – otázku, kterou podle vás nezvládne, můžete hodit na svého soupeře,“objasnil Háma. Přesto nejde o domácí projekt, nýbrž o licenční verzi titulu National Pride (Národní pýcha) z firmy Endemol.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Jednu z hlavních postav v seriálu Případy 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý.
Foto: Dan Materna, MAFRA Jednu z hlavních postav v seriálu Případy 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia