Dnes Prague Edition

Hráč, jehož nechce nikdo hlídat: Darida utíká světu Fakta

Není žádný střelec, přesto jeho čísla ohromují: Vladimír Darida po 15 kolech vládne vytrvalcům v bundeslize. Za zápas průměrně naběhá 12,86 kilometru!

-

Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

BERLÍN Maximum naběhaných kilometrů většiny fotbalistů je pro Vladimíra Daridu běžnou normou.

A neplatí to jen pro bundesligu, ale pro celý svět. Když se záložník Herthy Berlín rozběhne, těžko hledá v kilometrec­h konkurenci.

„Co se týče kondičních parametrů a objemu odpracovan­ých kilometrů, bude Vláďa patřit ke světové extratřídě,“říká Jan Netscher, bývalý kondiční trenér reprezenta­ce. Teď pracuje pro Fotbalovou asociaci, kde dohlíží na mládežnick­é výběry. „Určitě jsou rychlejší hráči, ale co se týče pracovitos­ti, bude na vrcholu pyramidy.“

Daridovy cifry tato slova potvrzují. V německé lize naběhal dohromady už 193 kilometrů (průměr 12,86), druhý Pascal Gross z Ingolstadt­u zvládl 176 kilometrů (11,73).

Na mistrovstv­í světa v Brazílii dosáhl nejlepšího průměru německý útočník Thomas Müller, jemuž o šest metrů unikla hranice 12 kilometrů – ale mistři světa hráli dvě prodloužen­í. „Doba, kdy útočníci hráli jen zády k brance a čekali na přihrávky do vápna, pryč,“řekl Müller.

Jeho prvenství trochu překvapilo, protože světoví útočníci nemají běh příliš v oblibě. Stačí se podívat na famózního Argentince Lionela

je

dávno Messiho z Barcelony. Po hřišti se plouží, chodí, vyčkává – jenže pak nelítostně udeří. Pracují na něj jiní.

Právě tací jako Darida. Nikdy jako střední záložník nebyl moc produktivn­í, góly mu schází, na podzim možností,“říká Netscher. „Mít takového hráče je radost pro každého kondičního trenéra. Takové bych chtěl mít všechny.“

Daridovy výkony přesahují možnosti většiny dalších fotbalistů. Průměr se pohybuje kolem 11 kilometrů za utkání, velmi dobří vytrvalci pokoří 12 kilometrů, jen absolutní špička „přeleze“13 kilometrů či dokonce atakuje číslo 14 jako Darida.

Jen pro porovnání: nejlepší podzimní výkon v Synot lize má hodnotu 12,09 kilometru – proti Brnu na něj dosáhl Tomáš Berger, záložník pražské Dukly. Přes 12 kilometrů se těsně dostali i Michal Hubínek z Bohemians a Jiří Valenta ze Slovácka.

„A teď si představte, že máte hráče typu Darida hlídat. Fotbalisté jsou zvyklí na 11 kilometrů a najednou tam mají vlčáka, který uběhne skoro 14, to pak v 70. minutě zakopnete o půlící čáru,“směje se Netscher. „I z tohoto hlediska je velká zbraň mít takového hráče: nejenže umí hrát fotbal, ale ještě uštve dva soupeře. Maraton za tři hodiny by pro Vláďu asi nebyl problém.“

Kondiční parametr je však pouze jen předpoklad, že bude fotbalista hrát dobře. Musí běhat smysluplně, plnit taktiku a přidat um s míčem. A to se Daridovi daří. Vždyť jen on zasáhl do všech deseti zápasů Česka v kvalifikac­i o Euro.

Nadšení jsou z posily za čtyři miliony eur, které za Daridu v létě utržil Freiburg, i v Hertě. Ta je čtvrtá, což je po minulé sezoně, kdy hrála o záchranu, velká změna. „Stal se srdcem a plícemi naší hry,“řekl generální manažer Michael Preetz.

Nepřeháněl.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Maratonec v kopačkách Vladimír Darida z Herthy Berlín průměrně za zápas naběhá 12,86 kilometru a vede bundesligo­vé statistiky.
Foto: Profimedia.cz Maratonec v kopačkách Vladimír Darida z Herthy Berlín průměrně za zápas naběhá 12,86 kilometru a vede bundesligo­vé statistiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia