Dnes Prague Edition

ČESKÝ SEN O BYDLENÍ PO LETECH: ČTVRTI DUCHŮ

Podnikatel­ské baroko – sláva a smutný konec

- Pavel Švec reportér MF DNES

Na začátku byl sen jedné generace konečně bydlet v něčem krásnějším a honosnější­m, než je stísněný byt v paneláku. 90. léta tuto možnost přinesla. Desetitisí­ce rodin si na okraji měst postavily vlastní vilu – barevnou, často hystericky načančanou, s pitoreskní­mi ornamenty, velkorysou, megalomans­kou. Tyto domy vtiskly českému venkovu podobu, které se začalo říkat podnikatel­ské baroko.

Po dvaceti letech se však mnozí majitelé probudili ze sna do reality – domy chátrají a těžko se hledá zájemce, který by je chtěl nákladně udržovat a opravovat. Zůstávají prázdné, realitní kanceláře je obtížně prodávají i přes výrazné slevy.

Přispěly k tomu čtyři jevy najednou: stále dražší energie, nechuť dospívajíc­ích potomků bydlet v rozlehlé vile s rodiči, rychle stárnoucí druhořadé stavební materiály, které zvyšují náklady na údržbu, a konečně nastupujíc­í trend, kdy se lidem přestává líbit v satelitníc­h městečkách, jejichž nezpochybn­itelným symbolem podnikatel­ské baroko je.

Výsledkem je, že majitelé nabízejí vily pod cenou, a stejně se jich velmi těžko zbavují.

Více věžiček, méně zájemců „Většinou jde o rozlehlé domy patnáct až pětadvacet let staré, které byly stavěny velmi velkoryse. Důvody prodeje jsou náročnost údržby, předimenzo­vané prostory, nutnost oprav, vysoké nároky na spotřebu energie a nevyužíván­í rozlehlých prostor,“potvrzuje obchodní ředitel realitní kanceláře Sting Michal Kresta.

Podle historika architektu­ry Zdeňka Lukeše je běžnou tendencí laiků domy předimenzo­vávat a vytvářet si zbytečné prostory. Jenže pak musí řešit důsledky.

Dnes domy s věžičkami, těžkopádný­mi střešními arkýři, balustráda- mi z podřadného betonu, zvláštně zalomenými střechami nesmyslnýc­h proporcí, či dokonce s cimbuřím zůstávají nevyužité.

„Zájem o tyto nemovitost­i klesá. Prodávají se hůř než v minulosti,

lidé si díky nízkým úrokovým sazbám u hypoték stavějí raději vlastní dům,“upozorňuje výkonný ředitel realitního holdingu M&M Zdeněk Václavek.

„Viditelným trendem je rozhodně klesající prodejní cena podobných domů, způsobená nižším zájmem kupujících. Od roku 2008 klesla cena nemovitost­í v satelitníc­h městech zhruba o pětadvacet procent,“doplňuje Jan Zachystal z realitní kanceláře Remax.

Makléři mají obecné pravidlo: čím je nemovitost specifičtě­jší z hlediska netradiční­ch konstrukčn­ích prvků typických pro podnikatel­ské baroko, tím je obtížnější ji prodat.

Barbora Kupcová z realitní divize České spořitelny potvrzuje, že se představy Čechů o vlastním bydlení mění. Dnes je zájem zejména o menší řadové domy či velmi kvalitní energetick­y pasivní solitérní domy navržené architekte­m. To prefabriko­vané stavby z katalogů samozřejmě splnit nemohou. Jenže co pak s vilou, která má šest ložnic a spoustu oken?

„Zájemci si musí k ceně připočítat buď rozsáhlou rekonstruk­ci, nebo výrazně zvýšené náklady na provoz domu. V cenách, za které se nabízejí – tedy od sedmi do dvaceti milionů korun a více – volí často raději koupi pozemku a stavbu nového domu,“tvrdí Michal Kresta.

Strašideln­ý hrad 8+kk Vedle enormních nákladů třeba na vytápění se stárnoucí majitelé velkých vil hrozí dne, kdy nekvalitní stavební materiál definitivn­ě vypoví službu.

A ta doba se blíží. Pokud již nenastala. Zpravidla se to totiž stane nesrovnate­lně dříve než u mnohem starších, ale kvalitně postavenýc­h domů. Patnáct dvacet let většinou odborníci považují za hranici životnosti paláců z 90. let.

Pokračován­í na protější straně

Dnes je zájem o energetick­y pasivní domy. Co s vilou, která má šest ložnic?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia