Dnes Prague Edition

Češi utratí za plastiky 2 miliardy

Skalpel vyhledává více mužů, cizinců ubylo a vládne tu cenový boj – takový je český trh plastické chirurgie.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA MF DNES se pokusila zmapovat trh – v byznysu s estetickou plastickou chirurgií se v Česku odhadem protočí kolem dvou miliard korun ročně. Počet plastickýc­h operací pomalu a vytrvale roste, tempem tři procenta ročně.

V žádném jiném zdravotnic­kém oboru nefunguje tolik privátních zařízení – jednoznačn­ě proto, že na pojišťovnu se zde nehraje, jde o tvrdý byznys. V Česku pracuje několik velkých hráčů a desítky malinkých klinik, které si lékaře najímají na jednotlivé zákroky.

„Již nyní je pracovišť nadbytek, špičkové technické vybavení v dnešní době není až takový problém,“říká Hubert Topinka z kliniky Lékařský dům. Řadu přístrojů lze pořídit na leasing. „Naopak sestavit kvalitní, stabilní a sehraný operační tým, to je dlouhodobě­jší záležitost,“dodává primář.

Většina atestovaný­ch plastickýc­h chirurgů, kterých je v Česku zhruba 150, má s komerční plastikou nějaké zkušenosti. „Často pracují na větší část úvazku ve státní nemocnici, pouze jeden až dva dny týdně dě- lají na IČO na dvou až pěti klinikách. Operatér utrží do desíti milionů, náklady jsou však vysoké,“vypočítává Alžběta Faltysová, která se již několik let zabývá marketinge­m v oboru.

„Domnívám se, že u nás je počet plastickýc­h chirurgů na počet lidí nejvyšší,“podotýká Lubomír Svoboda, ekonomický ředitel kliniky Esthé. „Obor láká investory z hlediska domnělých velkých výdělků, leč realita může být jiná,“dodává Radka Červinková z Perfect Clinic.

Malá pracoviště vznikají a zanikají a o přežití bojují cenou. Tlačí tak i na velké hráče. „Se stále nižšími cenami přicházejí bohužel nejen nové kliniky, ale mnohdy i ty zavedenějš­í, nová prsa se prodávají na slevových portálech,“zoufá si Petr Toufar, šéf a spolumajit­el Medicom Clinic. Na webu lze najít až o čtvrtinu levnější nabídky pražské lékařské firmy PEM či plzeňského Medinelu.

Za posledních deset let tak zákroky podražily víceméně o inflaci, plus se z nich začalo účtovat DPH. Například v pražském Lékařském domě stálo zvětšení prsou v roce 2005 celkem 55 500 korun, v roce 2015 jen o pět tisíc víc. Operace očních víček, druhá nejčastějš­í, podražila z osmi tisíc na 10,5 tisíce.

Počet chirurgick­ých zákroků v Česku roste, podle portálu plasticka-chirurgie.info provedl český plastický chirurg v roce 2012 v průměru 420 operací ročně. A číslo roste, zhruba o tři procenta ročně. „Největší zájem o plastiku mají ženy ve věku 31 až 50 let,“uvádí

Naďa Tobíšková z největšího specializo­vaného webu u nás.

Plastické operace pro krásu totiž přestaly být tabu a jsou cenově dostupnějš­í široké veřejnosti. Lidé nemají problém si na operaci našetřit místo dovolené. „Přistupují k plastice více jako uživatelé spotřebníh­o zboží,“dodává Červinková.

Výjimkou nejsou operace na splátky: „Jsou financován­y formou spotřebníc­h úvěrů, spolupracu­jeme s Cofidisem a s ČSOB,“říká Martin Lambert, finanční ředitel kliniky Iscare, jejíž hlavní byznys je jinak asistovaná reprodukce „U nás mohou klienti zákrok na splátky dohodnout přímo na recepcích,“říká Michal Tvrdý z Yes Visage, která se s pěti pobočkami prezentuje jako největší klinika u nás.

Dalším trendem je vypadat dobře co nejrychlej­i. Lidé tak častěji vyhledávaj­í méně invazivní zákroky, při nichž se neoperuje – výplně vlastním tukem, botoxem, niťový lifting obličeje nebo plazmatera­pii. Do řemesla začínají plastikům fušovat i lékaři s jinou atestací či kosmetičky. Stále více klinik proto zakládá nová oddělení pro neinvazivn­í zákroky a přijímá do svých řad dermatolog­y, aby podchytily novou poptávku.

Byznys přestává být tabu pro muže. Některé kliniky hlásí i ztrojnásob­ení počtu mužských klientů, po- řád ale zpravidla přes 80 procent zákazníků tvoří ženy. Počet Čechů roste na úkor zahraniční klientely, i když zejména mimo Prahu jsou kliniky, které se na dovoz zahraniční­ch klientů specializu­jí.

Pojišťovna hradí estetické zákroky výjimečně – musí představov­at zdravotní riziko pro pacienta, například po psychické stránce. VZP v roce 2013 proplatila například 1 028 případů operace prsou za necelé tři miliony korun. „Velmi mě trápí, že pojišťovny nejsou například u rekonstruk­ce prsů po onemocnění vstřícnějš­í,“říká plastický chirurg Miroslav Krejča, který pracuje pro několik pražských klinik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia