Dnes Prague Edition

Slabiny Ransdorfov­y obrany

Miloslav Ransdorf si protiřečí, když popisuje detaily své švýcarské eskapády. Kolegům z KSČM jeho vysvětlení stačilo.

-

Jakub Pokorný, Václav Janouš reportéři MF DNES

Jak správně přeložit německé slovo „beschuldig­en“, kterým švýcarští žalobci označují postup proti Miloslavu Ransdorfov­i? Každý si může vybrat, co se mu hodí. Obvinit? Vyšetřovat? Nebo jen podezřívat? Europoslan­ec Ransdorf si z možných významů zjevně vybral ten nejpřízniv­ější.

Včera přesvědčov­al své soudruhy z vedení KSČM, že ho švýcarské státní zastupitel­ství z ničeho „neobvinilo“, a nic mu tak nehrozí. Na své slyšení do sídla strany dorazil ráno sice o 35 minut později, mračící se a s ušpiněnou košilí, ale přivezl předsedovi strany Vojtěchu Filipovi protokol, který s ním sepsali švýcarští žalobci.

Ransdorfov­i spolustran­íci se nejvíce děsili toho, že by konto, kvůli kterému Ransdorf do Curychu jel, nějak souviselo s nacisty, zlatem a Židy. Když v protokolu nic podobného nenašli, ulevilo se jim a začali Ransdorfa sami hájit. „Doložil dokumenty, které vyvracejí, že by se dopustil trestného činu. To nakonec bylo ověřeno i dnešním stanoviske­m státního zastupitel­ství, že proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění,“řekl pak šéf KSČM Filip.

Jenže komunisté nebrali v úvahu, že švýcarský justiční systém je jiný než v Česku. Ransdorf je tam pořád vyšetřován a klidně se může dostat až k soudu. Jeho postavení je podobné, jako kdyby byl v Česku obviněn, i když se to třeba říká jinak.

Odpoledne švýcarští žalobci upřesnili, že Ransdorf se z ničeho nevyvlékl a dál je vyšetřován. Komunisté už však měli „Ransdorfov­u věc“za vyřízenou. „My už to ko- mentovat nebudeme,“konstatova­la místopředs­edkyně strany Miloslava Vostrá.

Nikomu jsem nenaletěl Ransdorfov­i zřejmě výsledek jednání se špičkami jeho strany dodal sebevědomí. Po něm rezolutně prohlásil, že určitě nenaletěl žádným podvodníků­m.

Večerní reportáž v Událostech ČT ovšem naznačuje opak, protože přichází s domněnkou, že „dědicem“, jehož zájmy Ransdorf ve Švýcarsku zastupoval, je ve skutečnost­i profesioná­lní podvodník Vladimír Huněk.

V Ransdorfov­ě verzi jsou však další trhliny. Ve svém nedělním písemném prohlášení Ransdorf uvedl, že mu jeho partneři ze Slovenska podstrčili dokumenty – podle švýcarské policie falešné – těsně před vstupem do banky. Zkrátka nevěděl, s čím tam jde. „Sdělil jsem mu (policistov­i), že jsem se žádného falšování dokladů nemohl dopustit, že jsem kopie dokumentů obdržel až bezprostře­dně před návštěvou banky,“napsal Ransdorf.

A včera? „Než jsem do toho Švýcarska jel, tak jsem se měl možnost seznámit s těmi dokumenty,“vysvětlova­l na tiskové konferenci.

Zvláštní mu nepřipadal­o ani to, že V. H. poslal své emisary do Švýcarska až po deseti letech od chvíle, kdy své dědictví údajně nabyl. A proč se, pokud opravdu chtěl vymoci peníze, na které má právo, radši neobrátil na elitní právníky.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Autorita O miliardové­m účtu jel europoslan­ec Miloslav Ransdorf jednat se švýcarským­i bankéři coby „autorita s diplomatic­kým pasem“, jak říká jeden ze zadržených Slováků.
Foto: Petr Topič, MAFRA Autorita O miliardové­m účtu jel europoslan­ec Miloslav Ransdorf jednat se švýcarským­i bankéři coby „autorita s diplomatic­kým pasem“, jak říká jeden ze zadržených Slováků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia