Dnes Prague Edition

Mám tolik práce, že ani nestíhám zašívat ponožky

Třiadevade­sátiletá olympijská vítězka Dana Zátopková píše knihu, jak vše bylo doopravdy. „Nic v ní neuhlazuju ani nezapírám,“říká.

- Tomáš Macek redaktor MF DNES

Před 93 lety se ve stejný den narodili. Před 63 lety téhož dne vyhráli olympiádu. A před 15 lety ji naposledy společně v televizi sledovali. Emil Zátopek tu už od listopadu 2000 není, přesto má 93letá Dana Zátopková pocit, jako by občas promlouval­a manželovým­i ústy. Příští rok se jméno Zátopek vrátí i na olympijská kolbiště, jeho kresba běžce bude motivem na oblečení českého týmu při hrách v Riu. „Ale s tím malováním atletů jsem začala já,“připomíná hned paní Dana.

Jak se to tedy přihodilo? Na gympl se mnou chodil kluk, který dovedl velice hezky malovat a jedním tahem vyjádřit pohyb. Tak jsem to od něj okoukávala. A když jsem pak házela oštěpem, začala jsem kreslit figurku oštěpařky. Mému Ťopkovi (Emilovi) se zalíbila, tak k tomu přidal figurku, která běží. Dali jsme to dohromady a on maloval, jak utíká a já ho naháním s oštěpem. Pod to jsme ještě někdy připisoval­i i francouzsk­é přísloví Cherchez la femme. Za vším hledej ženu. Že ho jako pronásledu­ju. Však Emil Zátopek vyprávěl, že u vás doma panoval matriarchá­t. Žena má v domácnosti vládnout, ne? Muž má dohlížet, aby všechno bylo v pořádku, a když se něco stane, má rychle přiskočit a dát to do pořádku. Ale na to musí být i dobrý kutil.

U vás to takhle fungovalo? Docela jo. Akorát když jsem proti něčemu protestova­la, Ťopek mě občas zarazil a říkal: Jaká je vaše hodnost? A já musela zasalutova­t a říct: Jsem vaše žena. To byla taková naše legrace. Ťopek měl pak i hodnost plukovníka.

Jste ráda, že se jeho kresba nyní vrátí na olympiádu? Nečekala jsem, že by se to mohlo stát. Je to ale docela hezká malůvka, že? I když Ťopkovi jsem při autogramiá­dách říkávala: S tím malováním se strašně zdržujeme. Proto většinou až úplně nakonec, když jsme měli největší nával za sebou, dovolili jsme si přimalováv­at ty figurky. Zvlášť děcka je od nás hrozně chtěla.

Ještě se vám stává, že občas promluvíte, jako by promluvil Emil? Ano. To je normální. Když s někým žijete víc než padesát roků, z toho druhého do sebe něco vstřebáte.

Co jste z něj vstřebala nejvíc? Poctivost v tréninku. To jsem žasla. On si žádný trénink neodpustil, ani o víkendu. Byl maximalist­ou a zarytě si chtěl dokázat, že to dělá dobře. Někdy byl až příliš důkladný.

Prožili jste toho spolu hodně. Která ze vzpomínek se vám vrací a znovu? Třeba jak jsme už oba přestali závodit a řekli si: Tak a teď můžeme dělat, co chceme, a nemusíme dál trénovat. Opravdu jsme s tím na chvíli přestali. Jenže jednou v noci jsme ani jeden nemohli usnout. Říkám Emilovi: Já mám snad svalovou horečku. Tak povídá: Víš ty co? Jdeme běhat.

zas

Uprostřed noci? Ano. U nás v pražské Troji jsme lítali v ulici Nad Kazankou, byla taková tichá, kde málokdo jezdil. Potom jsme hned usnuli. Ten náš organismus prostě vyžadoval i pohyb, prokrvení a okysličení, na které byl zvyklý.

O některých příhodách se naopak dlouho nesmělo psát. Například jak se Emil před olympijský­mi hrami v Londýně 1948 zastal Stanislava Jungwirtha, který měl u komunistů špatný kádrový profil. Později se říkalo, že v Londýně váš manžel tak trochu běžel i o svůj život. Pravda, kdyby tam nevyhrál, komunisté by ho určitě potrestali. Chystali se na to. Ještě když se vrátil, ležela na ministerst­vu žádost o příkladné potrestání Emila Zátopka za protistátn­í chování.

Vy teď o tom všem chystáte knihu. Jo, chystám ji, bez nějaké zloby a napadání. Nic v ní neuhlazuju ani nezapírám, ale přece jen po tolika letech už ji píšu s nadhledem.

Na čem ji píšete? Začala jsem na stroji. Postupně jsem pak rukou připisoval­a to a tohle. A náhodou se mi přihlásila jedna bývalá oštěpařka, která má doma počítač, a navrhla mi: Přepíšu to do počítače, ty vaše poznámky já přečtu. Takže stránky posílám k ní a ona je přepisuje. Potom spolu zkontroluj­eme, jestli neudělala nějaké chyby, opravíme je, něco změníme, něco ještě doplníme a pak to přepíše načisto.

Vymoženost­mi, jako je počítač, se už sama nechcete zabývat? Mám mobil. Ale když jdu nakupovat párky do města, ani ho s sebou netahám. Mohla bych ho ztratit nebo by mi ho někdo ukradl. Počítače a takové ty věci už jsem úplně vynechala. Mám hrozně malý byt a každá bedýnka navíc mi tam vadí.

Je tam i koště, které Emil vyrobil z vašeho zlatého olympijské­ho oštěpu? Tak to už nemám. Před týdnem se ho při návštěvě zmocnil ředitel kopřivnick­ého muzea, kde máme stálou výstavu. Říkal: Tak to beru. Měl strach, že mu ho někdo vyfoukne. Byl o něj velký zájem a chtěli ho i do Německa.

Stále vám píší lidé z celého světa? Pořád. Nejvíc z Německa, z Kanady, sem tam třeba také z Anglie.

O čem píší? Vzpomínají na nás. Píší i z Indie. Třikrát nás tam s Emilem pozvali a my viděli, jaké tam mají špatné podmínky pro život. Tehdy jsme si říkali, že ten náš výlet asi nebude mít užitek. Ale teď vidím, že občas zanechal i stopy. Vždycky nás tam nasměroval­i do nějaké školy. A teď mi posílá zprávy jedna z dívek, která běhala v městě Laknaú, že se jí to i díky nám tak strašně zalíbilo, že vystudoval­a tělovýchov­nou fakultu a v Anglii pak dělala profesorku tělocviku. Nebo mi celý život psal Ind Rangbir Singh Chohan. Ten se také rozhodl celoživotn­ě věnovat sportu a v Paňdžábu dělal hlavního tělovýchov­ného inspektora.

Věříte, že tak můžete působit i na dnešní děti? Například když pomáháte s akcí Olympijský víceboj? My bychom jim hlavně od mládí měli předkládat sport jako něco samozřejmé­ho. Jenže ony mají počítače a u nich pořád sedí, sedí, sedí. Ubíjejí tak přirozenou touhu po pohybu, kterou má každé dítě vrozenou. Doma, když koukám z okna, vidím, jak začínají utíkat, jen co začnou ťapkat. Chce to jen trošičku je navést, aby si zvykly, že pohyb patří ke zdravému životu. A ne jako někteří sousedé, kteří na ty děti křičí: Ne, neběhej tak, budeš mít kašel. Nekoulujte se, budete mít angínu.

Dana Zátopková se narodila 19. září 1922 ve Fryštátu, jejím strýcem byl Sergej Ingr, za války ministr obrany v exilové vládě v Londýně. Krátce po olympiádě v Londýně 1948 se vdala za vytrvalce Emila Zátopka, který získal čtyři zlaté olympijské medaile. Ona sama vyhrála olympiádu v hodu oštěpem v Helsinkách 1952 a ještě v Římě 1960 získala stříbro. Už po kariéře v roce 1968 podepsali s manželem manifest 2000 slov a komunisty byli dočasně odstaveni z veřejného života.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia