Dnes Prague Edition

Aféra Panama

Obří únik dat o ukrývání peněz do daňových rájů ohrožuje politiky po celém světě

- Luboš Palata redaktor MF DNES

MNICHOV Lidé z nejbližšíh­o okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, islandský premiér Sigmundur Gunnlaugss­on, ukrajinský prezident Petro Porošenko, nejlepší světový fotbalista Lionel Messi, ale i rodiny členů čínského politbyra, syrského diktátora Bašára Asada nebo ázerbájdžá­nského prezidenta Hejdara Alijeva. Desítky bývalých či současných hlav států, přes sto ministrů či vysokých státních činitelů. A stovky lidí a firem z Česka.

Ti všichni a tisíce dalších jsou teď „hrdiny“jednoho z největších úniků důvěrných dat v historii. Pro všechny je to citlivé, mnoho z nich má dokonce vážný problém. Využívali totiž služeb panamské právnické firmy Mossack Fonseca, jedné z největších na světě, která po čtyřicet let zakládala firmy v daňových rájích. Často proto, aby svým klientům pomocí propletenc­e společnost­í pomohla zakrýt podezřele získané majetky.

Samo využívání daňových rájů není většinou trestné, ovšem zamlčování majetku politiky většinou ano. „Naše firma nebyla nikdy obviněna z ničeho nezákonnéh­o,“tvrdí Ramón Fonseca, zakladatel a spolumajit­el firmy o 500 zaměstnanc­ích, jež má zastoupení ve čtyřiceti zemích světa včetně Česka.

Pět milionů e-mailů Únik dat z ústředí z Mossack Fonseky, který anonym před více než rokem poslal do německého listu Süddeutsch­e Zeitung, je vůbec největší podobnou „krádeží“dat v histo- rii. Objem 26 terabytů získaných dat je mnohonásob­ně větší než ve skandálu WikiLeaks před šesti lety.

Německé noviny musely vytvořit síť novinářů z osmdesáti zemí světa, kteří pět milionů e-mailů a miliony dalších informací zpracováva­li déle než rok. Za Česko se na této práci podílelo dosud nepříliš známé České centrum pro investigat­ivní žurnalisti­ku.

Výsledkem je zatím odhalení utajených majetků a odkloněnýc­h peněz vysoce postavenýc­h politiků a jejich rodin. V některých případech, jako například islandskéh­o premiéra Gunnlaugss­ona či ukrajinské­ho prezidenta Petra Porošenka, to může vést i k politickém­u zemětřesen­í v zemi. Velmi nepříjemné je pro Kreml odhalení majetku za dvě miliardy dolarů, jež se týká okruhu nejbližšíc­h přátel ruského prezidenta Vladimira Putina.

V databázi „Panama Papers“mají firmy nejbohatší Čech Petr Kellner, miliardář Daniel Křetínský, majitelé solárních elektráren či tenista Tomáš Berdych.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia