Dnes Prague Edition

„Českých“Iráčanů se nečekaně ujali Němci

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA, BERLÍN Skupina 25 iráckých křesťanů se stala uprchlíky na druhou.

Nejdřív opustili rodnou zemi a dobročinná organizace jim zařídila život v Česku. V neděli uprchli i jí a chtěli za příbuznými do německého Essenu. Němci je zatkli pět kilometrů za hraničním přechodem Petrovice a hrozila jim deportace do Iráku s přestupní stanicí v Česku. Jenže včera německá policie ozná- mila, že si Němci Iráčany zatím nechají.

Překvapený byl i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Tím, že němečtí partneři skupině osob, které Česká republika přesídlila, umožnili žádat znovu o azyl, zřejmě potvrdili argumenty o nesmyslnos­ti povinných kvót,“uvedl včera Chovanec. V Evropě opět hrozí chaos, pokud se to rozkřikne a i jiní uprchlíci se zachovají podobně a vydají se na vlastní pěst do Německa – i v případech, kdy je povinné kvóty přidělí jiným zemím.

Němci nejprve oznámili, že uprchlíky z Okrouhlíku předají zpátky české policii. Včera ráno však vzali toto rozhodnutí zpět. Iráčané v Německu požádali o azyl a jako důvod uvedli, že už tam mají příbuzné a rádi by byli s nimi.

Ministr vnitra Milan Chovanec proto bude chtít od německých úřadů vysvětlení, proč v tomto případě nedodržely pravidla. „Vysvětlení budeme požadovat i s ohledem na to, že těchto 25 osob Česká republika přijala v rámci systému přesídlova­cích evropských kvót,“doplnil Chovanec.

Mezi lidmi, kteří v Česku pomáhají uprchlíkům, se objevují úvahy, že právě Chovanec svou razancí uprchlíkům pomohl, aby mohli v Němec- ku případně zůstat. Prohlásil totiž, že se je Česko pokusí po návratu z Německa rychle poslat zpátky do Iráku. To skupině teoreticky umožňuje argumentov­at, že v Česku nebudou v bezpečí – hrozí jim cesta do země, kde byli pronásledo­váni.

Začalo to „kravínem“

Zatímco v Česku by rozvětvená rodina skončila v detenčním zařízení za plotem, v Německu se i zatčení uprchlíci bez dokladů dostávají do ubytoven s mírnějším režimem. Předně nejsou proti své vůli drženi uvnitř areálu.

Ve kterém německém městě se nyní skupina nalézá, není jasné. Nejspíš ji převezli do přijímacíh­o střediska v Chemnitzu, kde se její členové zaregistro­vali. Následně je Němci pošlou nebo už poslali do některé z ubytoven. Ty jsou menší a nenápadné, někdy běženci bydlí rovnou v obecních bytech.

Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek se včera pro ČTK vyjádřil, že Němci asi stejně nakonec pětadvacet Iráčanů vrátí do Česka.

Skupina byla od ledna ubytována v rekreačním centru v Okrouhlíku u Jihlavy. Přivezl je tam Nadační fond Generace 21. Iráčany nyní možná pobídlo k odchodu i to, že Generaci 21 v Okrouhlíku končila nájemní smlouva. Byty v Jihlavě, které jim nabídlo město, se však rodině nelíbily. V únoru si otec Georgis Batto dokonce podle televize Prima postěžoval, že nechce bydlet v „přemalovan­ém kravíně“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia