Dnes Prague Edition

Účty stran: dluží už půl miliardy

Velké závazky netíží jen ČSSD, ale také ODS. Naopak komunisté našetřili téměř čtvrt miliardy.

- Vojtěch Srnka, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

Pokud by komunisté vybrali všechny peníze, které mají na účtech, a půjčili je sociálním demokratům, měla by nejsilnějš­í vládní strana téměř po problémech. Podle výroční zprávy se totiž na konci loňského roku na účtu KSČM nakupilo téměř tři čtvrtě miliardy korun. To stačilo na splacení skoro tří čtvrtin částky, kterou bude ČSSD muset poslat právníkovi Zdeňku Altnerovi.

Aktuálně jsou komunisté jednoznačn­ě nejbohatší stranou v Česku. „Snažíme se tak, jako to dělá každý doma – utrácet jenom za to, na co máme,“říká místopředs­edkyně KSČM Miloslava Vostrá, která má stranickou pokladnu na starosti.

Kromě částky 236,5 milionu na účtu vlastní komunisté také 66 staveb, 92 pozemků nebo 47 automobilů. ČSSD naproti tomu vlastní „pouze“30 staveb a 5 aut.

Dluhy skoro půl miliardy Podle výročních zpráv dosahovaly na konci loňského roku všechny dluhy sedmi sněmovních stran bezmála půl miliardy korun. Nejhůř na tom byla ČSSD s celkovými závazky 206 milionů. Ta si však nyní bude muset půjčit, aby splatila soudem uznaný nárok bývalého advokáta Altnera, který činí 337 milionů korun. Její celkový dluh tak překročí půl miliardy a bude dvakrát vyšší než závazky zbylých šesti stran ve Sněmovně dohromady.

Výroční zprávy ČSSD ukazují, že stranu rozhodně čekají „hubená léta“. Jen za poslední čtyři roky hospodařil­a se ztrátou 100 tisíc korun. Loni jí výrazně pomohlo, že se nekonaly volby, v roce 2013 mimořád- ný státní příspěvek na úhradu volebních nákladů ve výši 101 milionů. Od letošního roku však strana musí počítat s tím, že každý z příštích jedenácti roků bude volební a kampaně ČSSD vyšly pokaždé nejméně na 87 milionů.

Úsporný plán by měl stranický pokladník Martin Starec předložit na zítřejším klíčovém jednání špiček ČSSD. „Můj návrh se bude týkat všeho a všech. Všechno je možné, ani sbírka není vyloučena. Sociální demokracie určitě nebude prodávat žádný majetek,“řekl Starec.

Detaily plánu si zatím nechává pro sebe, neznají je ani ostatní straničtí šéfové. „Čekáme, že nám ve středu předloží nějaké varianty řešení,“říká jeden z místopředs­edů ČSSD. Prozatím je známo jen to, že si strana vezme úvěr.

Zachránci Benýšek s Valentou Nejlepší loňský hospodářsk­ý výsledek zaznamenal­a ODS se ziskem 27 milionů korun. Přesto jí ani ten nepomohl zbavit se nálepky nejhůře hospodaříc­í strany posledních čtyř let. Zaznamenal­a během nich celkovou ztrátu okolo 85 milionů korun. Komunisté naproti tomu za stejnou dobu hospodařil­i s přebytkem 119 milionů.

ODS byla loni druhou nejúspěšně­jší sněmovní stranou, pokud jde o získávání sponzorský­ch darů. Dostala celkem 25,4 milionu korun.

Přes deset milionů straně věnovala dvojice podnikatel­ů Robert Benýšek (8,3 milionu korun) a senátor a zároveň hazardní boss Ivo Valenta (2 miliony korun).

„Richard Benýšek je dlouholetý člen a příznivec ODS. Pan senátor Valenta chtěl podpořit silný subjekt v pravé části politickéh­o spektra,“vysvětluje jejich rozhodnutí mluvčí ODS Jana Havelková.

„Můj návrh úspor se bude týkat všeho a všech. Všechno je možné, ani sbírka není vyloučena.“Martin Starec, místopř. ČSSD

 ??  ??
 ??  ?? Pramen: Výroční zprávy politickýc­h stran
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
Pramen: Výroční zprávy politickýc­h stran Foto: Jan Zátorský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia