Dnes Prague Edition

Soud: Policisté mučili recidivist­u a přiměli ho, aby skočil z okna

- — Veronika Horáková

BRNO Městský soud v Brně potrestal trojici brněnských policistů. Podle obžaloby nabádali k sebevraždě zadrženého recidivist­u, kterého potom navíc mučili. Celé včerejší líčení se odehrálo v napjaté atmosféře. Někteří kolegové policistů, kteří se přišli na jednání podívat, dokonce odešli. A předseda senátu David Otevřel zdůvodňova­l verdikt neobvykle a svérázně.

Všichni tři policisté dostali podmíněné tresty. Jiří Zemánek 18 měsíců, Petr Kölbl a Roman Leikeb 30 měsíců. Poškozeném­u navíc mají vyplatit 300 tisíc korun odškodného. Rozsudek zatím není pravomocný. „Zemánek zadrženého nabádal k sebevraždě. Ten vyskočil z okna a zranil si nohu. Neměl důvod lhát o tom, co se stalo,“vyvracel Otevřel teorii, že se zadržený pokusil o útěk a povídání o sebevraždě si vymyslel.

„Věděl, že z policejníh­o areálu neměl kam utéct. Proč by tedy skákal z okna? Navíc z pátého patra, kdy z takové výšky nemůžete koordinova­t dopad a můžete se zabít? Není to ani typ člověka, který by utíkal. Teď si ve věznici odpykává trest a zároveň pracuje. Během pracovní doby ho nehlídá dozorce. Může kdykoliv utéct a doteď to neudělal,“zdůvodňova­l Otevřel.

K této nešťastné události došlo v září 2014, kdy kriminalis­té přivezli na policejní oddělení Brno-Výstaviště jedenačtyř­icetiletéh­o muže. „Dopadem z výšky si zlomil nohu. I když Leikeb s Kölblem viděli, že je mu zle a má pěnu u pusy, rozhodli se ho vynést z přízemí do pátého patra. Načež mu ještě Kölbl dal ránu pěstí do obličeje a manipulova­li mu s nohou, přestože zraněný křičel bolestí,“řekl ještě Otevřel během zdůvodnění rozsudku.

Dokonce apeloval na lidi, kteří měli v minulosti s trojicí policistů nějaké podobné zkušenosti, aby to nahlásili příslušným správním orgánům. „Tento soud nerozhoduj­e o celém profesním období těchto mužů. Pokud má někdo pocit, že byl také poškozený, ať to nahlásí. Na soud už přišlo nějaké oznámení,“poznamenal.

Leikeb na včerejší jednání nedorazil. Zemánek s Kölblem se proti rozsudku odvolali. „Slyšeli jste pana soudce, mučíme nevinné lidi, co na to jiného mám říct,“nechtěl Kölbl více komentovat verdikt. Zemánek odmítl mluvit úplně.

Státní zástupce Marek Vagai je s verdiktem víceméně spokojený. „Soud rozhodl v souladu s mými návrhy. Lhůtu na rozmyšleno­u jsem si nechal jen kvůli výši trestu. Obecně ale mohu říci, že jsem spokojený. Jsem přesvědčen­ý, že pánové trestné činy, za které byli odsouzeni, spáchali,“řekl Vagai.

 ?? Foto: M. Stránská ?? Policista Jiří Zemánek, jeden z trojice odsouzenýc­h
Foto: M. Stránská Policista Jiří Zemánek, jeden z trojice odsouzenýc­h

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia