Dnes Prague Edition

Ředitele policejní školy inspekce stíhá za šikanu

Ředitel největší střední policejní školy v Česku byl náhle postaven mimo službu. Inspekce jej obvinila z údajného zneužití funkce a útisku podřízenýc­h.

- Redaktor MF DNES

Marek Přibil PRAHA Policie řeší citlivý problém. Na půdě Vyšší a Střední policejní školy v pražských Hrdlořezíc­h – s 1 100 studenty největší vzdělávací instituce svého druhu v Česku – panuje dusná atmosféra. Minulý týden byl postaven mimo službu ředitel Jiří Zlámal, jenž školu spadající pod resort vnitra vedl úctyhodnýc­h dvacet let. Čelí totiž vyšetřován­í ze strany Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Důvodem je podle zdrojů z policejníh­o prezidia šikana směrem k podřízeným.

Mluvčí GIBS Radka Sandorová k tomu MF DNES sdělila: „Ano, proti plukovníku Zlámalovi je vedeno v tuto chvíli z uvedeného důvodu ze strany GIBS trestní řízení. V současné době probíhá vyšetřován­í a Zlámal byl postaven mimo službu.“

Podle zdroje MF DNES z Policejníh­o prezidia odmítli ředitelovi podřízení jeho údajně nestandard­ní chování a útlak nadále snášet: „Konkrétně jeho zástupci na něj proto podali trestní oznámení kvůli zneužití funkce a kvůli útisku. To bylo na GIBS vyhodnocen­o jako opodstatně­né.“

Zlámal i jeho dnes již bývalí podřízení odmítli záležitost jakkoli komentovat. „Nebudeme poskytovat médiím žádné informace, což vzhledem k citlivosti případu jistě chápete. Vyjadřovat se k tomu může pouze ministerst­vo vnitra,“řekl MF DNES zástupce policejní školy a právník Petr Hanzl. Ani ministerst­vo však podle mluvčí Kláry Pernicové nechce případ komentovat, dokud GIBS řízení neukončí.

Dočasným vedením instituce byla pověřena právnička Jana Firstlová z Policejní akademie, kde působí jako šéfka katedry kriminolog­ie. Kdy bude vybrán nový ředitel, není zatím jasné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia