Dnes Prague Edition

Přiznat majetek budou muset i soudci a žalobci Fakta

Soudci a státní zástupci by měli podávat majetková přiznání, návrh schválil sněmovní výbor. Údaje o majetku nebudou veřejné.

-

Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRAHA Dvě bývalé ministryně spravedlno­sti Helena Válková a Marie Benešová chtějí dostat pod lupu majetky všech soudců a státních zástupců. Podle jejich návrhu by se do zákona o střetu zájmů, který uloží například politikům povinnost prokazovat příjmy a majetek při nástupu do funkce, měli zařadit i soudci a státní zástupci.

Návrh, který má MF DNES k dispozici, před pár dny schválili poslanci ústavně-právního výboru. Odhlasoval­i, že údaje v registrech o majetku soudců a státních zástupců budou neveřejné. Údaje státních zástupců bude schraňovat ministerst­vo spravedlno­sti a soudců zase Nejvyšší soud.

Obě poslankyně slibují, že tím bude justice transparen­tnější a získá větší důvěru veřejnosti. Registr přiznání má sloužit k tomu, aby bylo možné porovnat, zda si lidé ve veřejných funkcích během jejich výkonu nepřilepši­li nelegálně.

Kritika soudců utichla Kvůli návrhu se však bouří státní zástupci. Soudcům, kteří původně byli rovněž proti, už chystané změny nevadí. Za správné je nakonec označil i předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, původně kritik návrhu.

„Byl jsem kritický, pořád si myslím, že to samo o sobě nic nevyřeší, nicméně jestliže by to přispělo ke uznala, že soudci podobně jako vysocí policejní představit­elé mohou být vystaveni nátlaku, vydírání či korupčním nabídkám a že by zveřejnění těchto údajů mohlo mít negativní dopad,“říká Baxa.

Benešová s Válkovou přitom i ve svém návrhu poukazoval­y na systém Spojených států, kde jsou přiznání soudců a státních zástupců dokonce veřejná. Samy pak předložily návrh s tím, že veřejnost se k údajům o soudcích a žalobcích nedostane.

Novinka se ani po úpravách nezamlouvá šéfovi Unie státních zástupců Zdeňku Matulovi. Nelíbí se mu to, že zatímco k přiznáním soudců bude mít přístup pouze Nejvyšší soud, u státních žalobců by údaje schraňoval­i úředníci ministerst­va spravedlno­sti. Navíc do registru majetkovýc­h přiznání žalobců by měla přístup policie či tajné služby, do registru soudců už ne.

„Pro nás je neakceptov­atelný roz- díl mezi režimem stanoveným pro státní zástupce a soudce. Je neodůvodně­ný,“říká Matula.

Benešová však tvrdí, že ve chvíli, kdy by soudci něco provedli, policie se i k jejich majetkovým přiznáním dostane.

„Unie státních zástupců považuje všechno za špatné. Navrhované opatření nebude jalové, jak nám pan ministr popisoval, právě proto, že k oběma registrům bude mít v případě podezření přístup policie,“tvrdí poslankyně.

Kvůli rozdílnému přístupu k soudcům však návrh nepodpořil kolega Benešové z klubu ČSSD Jan Chvojka. A poslanec TOP 09 Martin Plíšek nyní mluví o nutnosti změnit podmínky tak, aby policie měla přístup k oběma registrům.

„Podmínky by měly být stejné. A tak nám to také bylo prezentova­né. Pokud by to mělo být jinak, musíme tu úpravu zvážit ve druhém čtení,“míní poslanec.

Josef Baxa předseda Nejvyš. správ. soudu Samo o sobě to nic nevyřeší, nicméně jestliže by to přispělo ke zvýšení důvěry v justici, tak by se tomu soudci neměli bránit. Nevadilo by mi, kdyby taková přiznání soudci podávali, za předpoklad­u, že to bude v neveřejné podobě kvůli jejich ochraně.

Zdeněk Matula šéf Unie státních zástupců Odmítáme, aby byl činěn neodůvodně­ný rozdíl mezi úpravou přiznání státních zástupců a soudců. Zásadně pak nesouhlasí­me, aby tato přiznání byla veřejně přístupná, neboť to by vzhledem k charakteru profese státních zástupců a soudců představov­alo nepřiměřen­é bezpečnost­ní riziko pro ně a jejich rodinné příslušník­y.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia