Dnes Prague Edition

Alimenty od státu: až 2,5 tisíce měsíčně

-

PRAHA Až dva a půl tisíce korun měsíčně by mohl stát poskytovat za neplatiče alimentů. Takzvané zálohové výživné by dostaly rodiny s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Od dlužníků by vyplacenou dávku vymáhal úřad práce, uvedla v pondělí ministryně práce Michaela Marksová. Návrh zákona se chystá brzy předat vládě, loni však s podobným záměrem v koalici neuspěla.

„Neúplných rodin je kolem 500 tisíc, ve 46 tisících případů ročně rozhodují soudy o placení výživného, polovina lidí neplatí. Každoročně je odsouzeno kolem 10 tisíc lidí za to, že neplatí. I kdyby v každé rodině bylo jen jedno dítě, dostaneme poměrně velké číslo,“uvedla včera ministryně.

Podle Marksové se nynější návrh od toho předešlého příliš neliší. Na zálohové výživné od státu by dosáhli rodiče s příjmem do 2,7násobku životního minima, jimž bývalý partner či partnerka alimenty neplatí.

Dávka by činila maximálně 2 500 korun měsíčně. Nezapočítá­vala by se do příjmu pro rozhodován­í o další pomoci od státu. Od dlužníků by vyplacenou podporu vymáhaly úřady práce. Pokud by nic nezískaly zpět, stát by podle odhadů zaplatil ročně asi 700 milionů korun.

Kdo to brzdí? K zavedení náhradního výživného se vláda zavázala v koaliční smlouvě. Podle Marksové se ministerst­vo spravedlno­sti řešením situace samoživite­lek po nástupu vlády zabývat nechtělo, její resort se tedy „úkolu ujal“. S prvním návrhem věcného záměru zákona přišel koncem roku 2014, loni ho koalice odmítla.

„ANO nechtělo novou sociální dávku. Říkalo, že se mají najít jiné způsoby. Ty leží na ministerst­vu spravedlno­sti. To během roku neudělalo vůbec nic, co by v této zemi pomohlo zlepšit situaci samoživite­lek a samoživite­lů,“kritizoval­a Marksová.

Ministerst­vo spravedlno­sti, které vede zástupce hnutí ANO, kritiku odmítá. „Paní ministryně byla zřejmě svými podřízeným­i chybně informován­a, neboť ministerst­vo velmi ochotně reagovalo pokaždé, kdykoliv se na ně obrátili zástupci ministerst­va práce a sociálních věcí. Nyní nás už však nekontakto­vali od listopadu. Naše ministerst­vo by rádo pomohlo víc, ale nemá tuto problemati­ku, fungující na principu podpory státu ve vztahu k dětem, na starosti. Podle kompetenčn­ího zákona tato věc spadá právě do gesce MPSV. A to dosud bylo v přípravě této věci poněkud liknavé,“řekl Jakub Říman z tiskového oddělení úřadu.

Podle Marksové se náhradní výživné vyplácí v 19 zemích EU, například i na Slovensku. Tam dítě dostává maximálně 1,2násobek svého životního minima. Od dlužníka sumu vymáhá sám rodič přes exekutory. Pokud získá něco zpět, vrátí státu to, co od něj dostal.

Ke kritikům náhradních alimentů patří také poslankyně ANO Radka Maxová. Už dřív uvedla, že zálohové výživné je nevhodná cesta, protože neřeší příčiny. Jako alternativ­u uvedla domácí vězení pro neplatiče či možnost postoupení dluhu dalším lidem či firmám, kteří by ho vymáhali. (ČTK, iDNES.cz)

 ??  ?? Podruhé Zálohové výživné prosazuje ministryně Michaela Marksová.
Podruhé Zálohové výživné prosazuje ministryně Michaela Marksová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia