Dnes Prague Edition

PX 896,85 0,44 % -13,03 % Jak si užít daňový ráj

-

PRAHA Založení firmy v daňovém ráji stojí dost peněz, takže je využívají jen nejbohatší firmy a klienti. Jak si tím mohou pomoci? MF DNES připravila odpovědi na nejčastějš­í dotazy.

1

Jak fungují daňové ráje? Většinou jsou firmy a nadace založené v daňových rájích osvobozené od daně z příjmů, případně se odvádí jen paušální poplatek řádově ve stovkách amerických dolarů. Zjistit vlastníky takové firmy jde jen s obtížemi nebo vůbec – v čele stojí nastrčení bílí koně nebo místní právníci, které váže mlčenlivos­t.

2 Jak se dá daňový ráj zneužít? K daňovým únikům. Do účelově založených firem se vyvádějí zisky z českých firem, které by se jinak musely v Česku zdanit. Vymyslí se například platba za fiktivní nebo předražené služby či přemrštěná pokuta za porušení smlouvy. Daňová správa a Finanční analytický útvar (FAÚ) ministerst­va financí se na podezřelé převody peněz do zahraničí soustřeďuj­í, transakci prošetřují a daně doměřují.

K praní špinavých peněz. Peníze se protáhnou několika společnost­mi v několika rájích, až se dostanou oklikou k pachateli například jako odměna za smyšlenou dodávku služeb. Cílem je zamaskovat jejich původ před orgány činnými v trestním řízení.

Neprůhledn­ost vlastnictv­í obecně vadí. „Rizikové jsou vazby mezi po- litiky a firmami, které získávají veřejné zakázky a zároveň je za nimi nejasná vlastnická struktura,“říká Michal Řičař z Bisnodu. Ne všichni, kdo mají firmu v daňovém ráji, mají ilegální úmysly. Chtějí například jen skrýt svůj majetek před rodinou, konkurenty anebo využívají jednodušší administra­tivu pro správu firmy či lepší právní ochranu investic.

3 Kolik českých společnost­í využívá panamské firmy? Podle statistik poradenské společnost­i Bisnode počet českých společnost­í, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, ke konci roku 2015 dosáhl 13 419 a meziročně vzrostl o 172 firem. Celkem 3,1 procenta českých firem kontrolují daňové ráje – z Panamy je to aktuálně 243 českých firem, z Britských Panenských ostrovů 433 (konec roku 2015).

4 Kolik podobných daňových rájů na světě funguje? Čeští podnikatel­é využívají podle Bisnodu více než dvě desítky daňových rájů. „Přes naši značku Smart Companies nejvíc kupují klienti předzalože­né firmy ve státě New York, na Kypru a na Maltě. Z offshore daňových rájů jsou to nejvíc Belize, Marshallov­y ostrovy a Britské Panenské ostrovy,“říká Vítězslav Hruška, partner poradenské­ho Apogea.

5 Jak se mění přístup k daňovým rájům? Po prvním velkém úniku dat v roce 2008 z banky LGT v Lichtenšte­jnsku (šlo o seznam převážně němec- kých občanů, kteří tam ulévali své nezdaněné příjmy) začala OECD tažení proti daňovým rájům – pohrozila jim ekonomický­mi sankcemi, pokud si nezačnou vyměňovat daňové informace s ostatními zeměmi.

Následoval­y další úniky dat – o majitelích účtů na Britských Panenských ostrovech (duben 2013), o firmách, které měly speciální daňové podmínky v Lucembursk­u (listopad 2014), o klientech banky HSBC ve Švýcarsku (únor 2015) a nyní o klientech právní firmy Mossack Fonseca z Panamy. Na rozdíl od předchozíc­h úniků jsou panamská data aktuální – iz loňska.

Bohužel chybí informace o tom, zda se daří prokazovat a potrestat zneužití offshorové firmy. Zřejmě nejznámějš­í kauzou je Cokeville Assets z Britských Panenských ostrovů, kde figuruje lobbista Ivo Rittig. „Chceme analyzovat, jak se s případy trestních oznámení naložilo dál v trestním řízení a případně u soudu,“říká Libor Kazda, ředitel FAÚ. Podle něj by mohlo například dojít ke zpřísnění trestů za legalizaci výnosů z trestné činnosti.

6 Jak česká daňová správa bojuje proti daňovým rájům? Finanční správa dosud uzavřela zhruba desítku smluv o výměně informací. V minulých dvou letech zaslala nejvíce žádostí o informace na Britské Panenské ostrovy – řádově desítky. Loni finanční úřady vyšetřoval­y 90 českých firem s vazbami a transakcem­i se subjekty v daňových rájích a doměřily jim 50 milionů korun na dani z příjmů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia