Dnes Prague Edition

Majetek v Karibiku? Jachta či hotely, říkají miliardáři

- Pavel Novotný, Karel Hrubeš redaktoři MF DNES

PRAHA Do sítě „Panama Papers“se chytli také velcí tuzemští byznysmeni. Z kusých informací, které v Česku přinesl server Investigac­e.cz, lze dopad jen odhadovat, ostatně firma v daňovém ráji sama o sobě není zločin.

Zřejmě nejzajímav­ějším českým jménem v seznamu je miliardář Petr Speychal. O něj a firmy, které ovládá, se totiž už téměř tři roky kvůli podezření z krácení daní a praní špinavých peněz zajímá policie. Dokumenty s vazbou na jeho jméno by tak mohly eminentně zajímat detektivy protikorup­čního útvaru, který kauzu vyšetřuje.

K praní peněz se totiž offshorové společnost­i využívají velmi často a právě kvůli nim se většinou policistům nedaří dohledat, komu peníze z Česka přistály na účtu.

U jména Petra Speychala – majitele strojíren ČKD a hokejové Sparty – jsou uvedeny názvy dvou společnost­í: Branson Ventures ze Seychel, kterou Speychal ovládal se svým společníke­m Janem Kutišem, a bahamské firmy Woodward & Bradley Corporatio­n, kde figuroval Petr Gregor, další muž vyslýchaný ve spojitosti se Speychalov­ou kauzou. MF DNES nedávno informoval­a i o oznámení, které má policie několik měsíců k dispozici a ve kterém anonym upozorňuje na firmy ze Speychalov­a impéria, které měly posloužit ke krácení daní – údajně ve výši 2,8 miliardy korun. Žádná z nich však není z daňového ráje.

Kellner vlastní domy MF DNES se pokoušela se Speychalem spojit, mobilní telefon však nebral a na zprávy nereagoval. Jeho advokát Josef Monsport „panamský“případ také nekomentov­al.

Zato Petr Kellner, nejmovitěj­ší Čech a majitel skupiny PPF, má pro své umístění na seznamu jasné vysvětlení. Potvrdil, že několik firem na Britských Panenských ostrovech vlastní, ale prostředni­ctvím mluvčího PPF odmítá, že by jejich účelem bylo daňové kouzlení či zakrývání majetkové struktury.

„Manželé Kellnerovi mají na Britských Panenských ostrovech majetek a podnikatel­ské aktivity, převážně nemovitost­i, pocházejíc­í z období, kdy tam dlouhodobě pobývali. Tento majetek je tedy logicky spra- vován společnost­mi, které byly založeny a fungují na Britských Panenských ostrovech,“uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Kellner v Karibiku dříve trávil hodně času, podle některých informací si zde pořídil menší ostrov, jeho luxusní modrobílý Boeing 737 fotografov­é zachytili při přistání na ostrově Svatého Martina, který leží jen několik desítek kilometrů východně od Britských Panenských ostrovů, kde Kellnerovi údajně vlastní řadu nemovitost­í včetně hotelů.

Ke třem společnost­em na souostroví se hlásí také jeho skupina PPF. Ve výroční zprávě má uvedeny firmy Bucca Properties, Celestial Holdings Group a Glancus Investment­s. Ze zprávy jde vyčíst, že jde o realitní společnost­i, ale co přesně vlastní a jakou činnost vyvíjejí, mluvčí PPF Stavěl nerozvedl.

Podobně lakonické vysvětlení přidává také miliardář Daniel Křetínský, spolumajit­el energetick­é skupiny EPH. Ten se k firmě Wonderful Yacht Holdings z Britských Panenských ostrovů hlásí, ale odmítá, že by jejím prostředni­ctvím obcházel daňové zákony. Firma má prý jediný účel – vlastní totiž Křetínskéh­o karibskou jachtu. Kvůli již vyřízeným povolením a příslušným registrací­m ji od původního majitele koupil i s firmou, což je údajně v regionu běžná praxe.

„Loď se stále plaví pod vlajkou Britských Panenských ostrovů. Jinými slovy, loď se mohla koupit pouze spolu s touto firmou. Tato transakce neměla žádné daňové dopady v Česku ani jinde,“dodává Křetínskéh­o mluvčí Daniel Častvaj.

Loď jsme mohli koupit jen s firmou. Transakce neměla daňové dopady. Daniel Častvaj mluvčí Daniela Křetínskéh­o

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia