Dnes Prague Edition

Pavel Šmok žil tancem

V 88 letech zemřel Pavel Šmok, herec, tanečník a choreograf, jenž svým pojetím moderního baletu dobyl svět.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Hrál ochotnické divadlo, vystupoval ve folklorním souboru, stal se juniorským mistrem republiky v krasobrusl­ení. K baletu, kde jiní začínají v dětství, se vlastně dostal až po dvacítce, zato mu zůstal věrný celý život. Pavel Šmok, zakladatel Pražského komorního baletu, jenž do tradičního pojetí tance vnesl průlom, zemřel včera v 88 letech.

Ještě dříve, než začal naplno přepisovat dějiny choreograf­ie, objevil se Šmok v 50. letech před kame- rou, v budovatels­kých filmech Veliká příležitos­t a Zítra se bude tančit všude. „Nevnímal jsem to jako ideologii, nýbrž jako veselý film, a taky jsem tenkrát ještě věřil, že socialismu­s je východisko,“řekl později o své roli v Zítra se bude tančit všude.

Na volné noze S filmem se Šmok potkal ještě několikrát, v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů hrál choreograf­a, v Malé mořské víle dirigenta, s Jánem Roháčem režíroval televizní Záskok, který získal cenu na festivalu zábavných pořadů v Montreux. Zato se socialisme­m se začal rozcházet.

V roce 1964 založil spolu s Lubošem Ogounem Balet Praha, experiment­ální dílnu výrazového tance, se kterou pronikl do světa. Pracoval v Německu či Nizozemsku, tři roky vedl balet ve švýcarské Basileji. Domů se vrátil roku 1973, tedy již za normalizac­e, kdy těžko hledal uplatnění. Nejprve hostoval v Bratislavě a pak díky zázemí divadla Rokoko založil v roce 1975 Pražský komorní balet. Mezinárodn­ě nejproslul­ejší český taneční soubor při- tom začínal víc než chudě, jen se třemi tanečníky, bez vlastní scény, výbavy i podpory. „Byla to tehdy skoro sebevražda, když se skupina lidí, která se neživí ničím jiným než tancováním, rozhodla jít takříkajíc na volnou nohu. Naštěstí jsme měli úspěch a dostali jsme také zakázku na Stravinské­ho od švýcarské televize, takže jsme ze zahraniční­ch honorářů mohli vždycky nějaký čas žít,“vzpomínal později Šmok. Jeho soubor se rychle stal pojmem a sám Šmok vyhledávan­ým choreograf­em. Za svou kariéru nastudoval bezmála stovku titulů, většinu ve světové premiéře: Listy důvěrné, Sinfoniett­u, Zjasněnou noc, Holoubka, Kreutzerov­u sonátu. Nečinil rozdíly mezi „vyšším“a „nižším“uměním, pracoval pro operu i muzikál, pro činohru i obrazovku, pro niž roztančil třeba pohádku Květuška a její zahrádka. Po listopadu 1989 vyučoval na Akademii múzických umění své následovní­ky a zároveň vychovával i příští diváky: jeho pořad Jak se dělá balet měl stovky repríz. Dostal státní cenu za přínos kultuře i divadelní Thálii a jeho portrét pro cyklus Genus natočila Tereza Kopáčová.

Geniálně jednoduchý „Byl pro mne inspirativ­ní ve svých protiklade­ch. Působil velmi oprávněně sebevědomě – a pak člověk odhalil, jak i v době nezpochybn­itelné pozice, zásluh a úspěchů je s každou premiérou rozechvělý, jako kdyby začínal. Bral svou práci smrtelně vážně – načež si vystřelil ze sebe stejně snadno, jako vystřihl mimořádný taneční vtip, což je jedna z nejtěžších disciplín. Byl velice vzdělaný, měl široký záběr i rozhled a přitom uměl být srozumitel­ný, čitelný a v poselství tak geniálně jednoduchý,“vzpomíná režisérka na setkání s Pavlem Šmokem.

 ?? Foto: MAFRA ?? Pavel Šmok (22. října 1927 – 4. dubna 2016)
Foto: MAFRA Pavel Šmok (22. října 1927 – 4. dubna 2016)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia