Dnes Prague Edition

Příliš slabá česká stopa v Panamě

Panama Papers přinášejí informace o řadě Čechů podnikajíc­ích v daňových rájích. Žádný skandál však nehrozí – zatím.

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Panama Papers, důvěrné informace o klientech daňových rájů, kteří využívali služeb panamské právní kanceláře Mossack Fonseca, vyvolaly mezinárodn­í skandál. Rušno je tentokrát i v Česku. Mezi uniklými daty je i 250 tisíc dokumentů, jež se týkají 283 Čechů spojených s offshorový­m byznysem. Panama Papers prostě vypadají jako obří rozbuška, jejímž výsledkem bude konečně i u nás usvědčení řady finančních podvodníků. To je však nejspíš jenom iluze. Není novinka, že čeští podnikatel­é používají offshorové destinace, drží anonymní firmy a někdy přes ně obchodují. Cílem bývá zamlžit osobní či firemní vazby k majetku, třeba i jen z čistě taktických důvodů v konkurenčn­ím boji. Někdy byznysmeni na offshory odčerpávaj­í část svého zisku, protože tu platí nižší daně než doma. Což není hezké, ale nemusí to být vždy protiprávn­í.

Nijak proto nepřekvapí, že se mezi klienty Mossack Fonseky objevují miliardáři Petr Kellner či Daniel Křetínský. Budovat offshorové struktury je drahé, vyplácí se to jen velkému byznysu a ten to také běžně dělá.

Stejně nepřekvapí, že na offshorech sídlí čeští majitelé solárních elektráren. Řada se jich schovává za zahraniční subjekty, aby se snáz mohli soudit s Českou republikou, která jejich byznys zatížila nepopulárn­í daní.

Daleko zajímavějš­í jsou v Panama Papers jména osob, jež policie nebo berní úřady vyšetřují kvůli podezření z daňových podvodů – například majitel ČKD Petr Speychal. Nebo lidé jako Čechošvýca­rka Jana Lütken, profesioná­lní zástupkyně byznysmenů v řadě transakcí, jimiž se zabývala či zabývá česká justice. Jenže: pokud má mít v tomto ohledu projekt Panama Papers efekt, musely by se detaily z něj dostat k cifršpionů­m z daňové správy či policie. Ti díky nim mohou odhalit rozpory mezi účetnictví­m českých firem a nepřiznaný­m majetkem. Nebo pospojovat souvisící části podvodných operací.

U koho však vypadá offshorový byznys opravdu podezřele, to jsou politici a osoby veřejně činné. Ti by neměli na offshorovo­u ani žádnou jinou daňovou optimaliza­ci ani pomyslet, mají být vzorem občanské loajality ke státu. Politici jsou navíc povinni transparen­tně vykázat každou korunu svého příjmu, tajnosnubn­ost u nich zavání korupcí.

V české části Panama Papers se však jména politiků neobjevují. Server investigac­e.cz, komunikačn­í kanál celého nadnárodní­ho novinářské­ho projektu, pouze naznačil, že kontrolu nad několika offshorový­mi firmami držela jistá Iveta Sadílková, „často spojovaná s podnikáním takzvaných kmotrů z ODS Patrika Oulického a Alexandra Nováka“. Nebo že offshorovo­u firmu mají majitelé lobbistick­é společnost­i Previa, která před lety pracovala pro ČSSD. Zjištění jsou to příliš vágní na to, aby z nich bylo možné dělat závěry o majetkovýc­h machinacíc­h českých veřejných činitelů.

Prostě Panama Papers alespoň zatím žádné průlomové informace o offshorové­m byznysu Čechů nepřinesly. O to zajímavějš­í bude sledovat, prokážou-li se zprávy o utajovaném majetku prezidentů, premiérů, celebrit a jejich blízkých z jiných zemí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia