Dnes Prague Edition

Řidiči budou ještě půl roku trpět

Opravy dvou mostů na Jižní spojce a rekonstruk­ce Pražského okruhu paralyzují dopravu

- Jakub Heller redaktor MF DNES

PRAHA Přejíždění z kolony do kolony a klidně i hodina zpoždění. Řidiči, kteří chtějí během ranní špičky projet Prahou po Jižní spojce a dál se vydat směrem na hradeckou dálnici, si musí připravit notnou dávku trpělivost­i.

Cestu jim prodlouží kolony, které se tvoří kvůli opravě dvou mostů a spuštění druhé etapy rekonstruk­ce jedné z nejvytížen­ějších částí Pražského okruhu.

Jižní spojka je v obou směrech zúžena do dvou jízdních pruhů v místech, kde probíhá oprava mostu přes Michelskou ulici a na něj navazující­ho mostu přes železniční trať. Silničáři na nich opravují odvodňovac­í systém. „Ve směru ze Smíchova kvůli tomu dnes ráno stála auta až daleko před Barrandovs­ký most. Přesněji do míst, kde se Radlická ulice napojuje na Dobříšskou,“říká Petr Vomáčka, mluvčí asistenční služby pro motoristy ÚAMK. Kolona tak byla dlouhá asi sedm kilometrů. Práce na obou mostech jsou rozděleny do tří etap a pokračovat budou až do konce července. „Nemůžeme opravy provést najednou. Museli bychom komunikaci uzavřít celou a to v Praze prostě nejde,“říká Barbora Lišková, tisková mluvčí Technické správy komunikací.

Pražané tak budou muset s dopravním omezením na Jižní spojce počítat rovné čtyři měsíce.

Z bláta do louže Pro řidiče, kteří cestují dále na východ, tím ale komplikace nekončí. Jen co se vymotají z první kolony na Jižní spojce, vjedou téměř okamžitě do druhé.

Minulý týden totiž začala druhá etapa rekonstruk­ce východní části Pražského okruhu. Od Běchovic až po Satalice je provoz sveden do jednoho jízdního směru (viz mapa). První z nich opravili silničáři již minulý rok a teď se pustili do rekonstruk­ce toho druhého. Tímto úse- kem přitom projede každý den kolem 85 tisíc aut, což z něj dělá jednu z nejvytížen­ějších silnic v celé zemi.

I přesto, že zde silničáři dopravu vedou v režimu 2+2 jízdní pruhy, tedy dva v každém směru, se tu tvoří během ranní či odpolední špičky dlouhé kolony. „Řidiči, který v pondělí ráno jel řekněme ze Smíchova až na Černý Most, prodloužil­a dopravní omezení cestu asi o 50 minut. Z druhé strany to bylo o trochu kratší, ale ne o moc,“říká Vomáčka. Důvodem k opravám komunikace u Běchovic je její špatný stav. Jedná se totiž o část Pražského okruhu, která je v provozu již téměř 30 let. Silničáři na místě frézují stávající vozovku, rozšiřují ji a pokládají na ni nový asfalt se sníženou hlučností. Měli by také obměnit tamní svodidla a vodorovné i svislé dopravní značení.

Rekonstruk­ce této části Pražského okruhu potrvá až do konce října. Bez obtíží tudy proto řidiči neprojedou dalších více než půl roku. Podle ÚAMK lze řidičům doporučit jen to, aby vyjížděli dříve a předem počítali s omezením a zdržením.

Dokonce ani těm, kdo se v místech dopravních omezení vyznají, se je nedaří spolehlivě objet. „Ani k jedné z oprav neexistuje jednoduchá objízdná trasa. Okolní silnice se navíc pravidelně ucpávají auty řidičů, kteří se ji pokoušejí najít, a ti v nich tak nakonec často stojí déle než na samotném Pražském okruhu,“dodává Vomáčka.

To potvrzuje i starosta Běchovic Ondřej Martan. „Protože je zkomplikov­aný nájezd na dálnici D11, spousta lidí se ji pokouší objet po Českobrods­ké. Dnes ráno tak stála fronta aut z Běchovic až skoro do Dolních Počernic, které jsou vzdálené asi tři kilometry,“říká.

V koloně navíc stály i autobusy z Běchovic na Černý Most, které opravovaný úsek už takto objíždějí po delší trase, než je běžné. A popojížděn­ím v koloně nabírají další zpoždění.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jen polovina Dopravu na Pražském okruhu blízko Černého Mostu svedli silničáři do jednoho jízdního směru. Silnici rozšiřují a pokládají „tichý“asfalt. V ranních a odpoledníc­h špičkách tam vznikají dlouhé kolony.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jen polovina Dopravu na Pražském okruhu blízko Černého Mostu svedli silničáři do jednoho jízdního směru. Silnici rozšiřují a pokládají „tichý“asfalt. V ranních a odpoledníc­h špičkách tam vznikají dlouhé kolony.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia