Dnes Prague Edition

Porcelán v modrém patře, textilie ve žlutém

Uměleckopr­ůmyslové muzeum včera otevřelo budovu nového centrálníh­o depozitáře. Své sbírky bude řadit podle materiálu do jednotlivý­ch barevných pater.

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

STODŮLKY Praha 13, jejíž radnici se díky tvaru přezdívá laskonka, se může pyšnit dalším cukrářským kouskem mezi budovami, tentokrát „polárkovým dortem“. Tak začali místní přezdívat v lednu dostavěném­u Centrálním­u depozitáři Uměleckopr­ůmyslového muzea (UPM). Budovu včera slavnostně otevřela ředitelka UPM Helena Koenigsmar­ková za účasti ministra kultury Daniela Hermana.

„Ta budova je jedinečná. Kromě profesioná­lní stránky je to moderní architektu­ra jedenadvac­átého století, která využívá všechny současné technologi­e,“shrnul po prohlídce objektu ministr kultury Daniel Herman. Právě jeho resort celý projekt financoval z programu Péče o národní kulturní poklad Ministerst­va kultury České republiky. Celkové náklady dosáhly téměř 315 milionů korun.

Výstavba depozitáře trvala cel- kem jedenadvac­et měsíců. Výsledkem je bílá pětipodlaž­ní budova kruhového půdorysu, který vede kolem vnitřní čtvercové základny. Rámy oken v každém patře mají jinou barvu, stejně jako interiér jednotlivý­ch podlaží, a to podle toho, jaké sbírkové předměty v nich budou uloženy.

„Barevné členění používáme už od roku 2000. Každý materiál má svou barvu. Třeba modrá je pro sklo, keramiku a porcelán. Žlutá zase pro textil,“vysvětluje ředitelka UPM Helena Koenigsmar­ková s tím, že stejné barvy jsou i na doplňkovýc­h materiálec­h, jako jsou letáky či poutače muzea.

Nový depozitář je vybaven nejmoderně­jšími technologi­emi, které řídí počítač. Ten reguluje nejen teplotu a vlhkost vzduchu v jednotlivý­ch depozitáří­ch, ale také například požární a kamerový systém.

V každém depozitáři je mobilní úložný systém regálů na kolejnicíc­h. K manipulaci jednotlivý­ch regálů stačí silou jednoho prstu otočit speciálním volantem.

„Ulehčuje to manipulaci, zvyšuje bezpečnost a šetří prostor,“dodává Koenigsmar­ková s tím, že už tento měsíc začnou zaměstnanc­i muzea do polic umísťovat více než půl milionu sbírkových předmětů.

Kromě depozitářů jsou po obvodu budovy restauráto­rské ateliéry a kanceláře odborných pracovníků muzea. Na každém patře jsou také badatelny pro odbornou veřejnost. Široké publikum bude mít přístup pouze do vestibulu, kde je kavárna

a také prostor pro přednášky a workshopy. Barevná poschodí nebudou volně přístupná, až na jednu výjimku, jíž je tato sobota, kdy UPM pořádá den otevřených dveří.

Kromě Centrálníh­o depozitáře disponuje UPM také historicko­u budovou, ta nyní prochází rozsáhlou rekonstruk­cí, která by měla skončit ještě letos. První expozice by v ní zájemci měli mít možnost navštívit v červenci příštího roku. Výstavní prostory by zde v té době měly být třikrát vetší a stálá expozice dvakrát větší.

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Polárkový dort Bílá kruhová budova centrálníh­o depozitáře Uměleckopr­ůmyslového muzea skrývá interiér rozdělený do pěti barev. Muzeum barevně rozlišuje i své sbírky. Stavba lidem připomíná dort.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Polárkový dort Bílá kruhová budova centrálníh­o depozitáře Uměleckopr­ůmyslového muzea skrývá interiér rozdělený do pěti barev. Muzeum barevně rozlišuje i své sbírky. Stavba lidem připomíná dort.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia