Dnes Prague Edition

Tři čtvrtiny Pražanů nechtějí uprchlíky

-

PRAHA Polovina Pražanů považuje migraci za problém, 73 procentům by vadil příchod uprchlíků. V porovnání s celostátní­m průměrem je to nepatrně méně. Vyplývá to z Analýzy pocitu bezpečí 2015, který pro Prahu zpracovala společnost Ipsos.

V průzkumu odpovídalo tisíc obyvatel metropole. Analýza zkoumala kromě postoje k migrantům pocit bezpečí v místě bydliště a spokojenos­t lidí s prací policie.

„Odmítavý postoj Pražané nejčastěji odůvodňují tím, že stát by se měl nejdříve postarat o své vlastní občany. Třetina dotázaných shodně tvrdí, že se obává nárůstu kriminalit­y, islámu jako náboženstv­í a možného zneužití sociálního systému,“uvádí se v dokumentu.

Obavy jsou podle analýzy odůvod- ňovány také strachem z terorismu, o kterém se zmínilo 41 procent dotazovaný­ch, a to přes to, že byl výzkum prováděn ještě před útoky v Paříži loni v listopadu.

procent obyvatel Černého Mostu uvedlo, že jim příchod migrantů „velmi vadí“.

procent Pražanů nad 50 let odpovědělo, že jim příchod migrantů „velmi vadí“.

Postoj k příchodu migrantů se liší podle věku Pražanů i místa, kde bydlí. Příchod migrantů „velmi vadí“polovině dotazovaný­ch nad 50 let, ale jen 39 procentům lidí mladších 30 let. V celkovém výsledku příchod migrantů „velmi vadí“45 procentům osob a „spíše vadí“28 procentům.

Nejvíce vadí příchod migrantů obyvatelům Prahy 14, tedy Černého Mostu (90 procent), Prahy 18 – Letňan (86 procent), Prahy-Radotína (85 procent) a Prahy 22 – Uhříněvsi (81 procent). Výsledek je součtem odpovědí „velmi vadí“a „spíše vadí“, nejvíc odpovědí „velmi vadí“uvedli obyvatelé Černého Mostu (70 procent), Letňan (63 procent) a Uhříněvsi (51 procent).

Podle Jany Štoskové z oddělení prevence magistrátu však s analýzou nelze zacházet jako se statistiko­u, řekla to na jednání výboru pro národnostn­í menšiny. „Analýza se zabývá subjektivn­ími pocity bezpečí občanů a doplňuje celkový po- hled, kdy jsou k dispozici statistick­á data a další šetření i údaje. Jedná se o průřezovou analýzu, která může naznačit některé jevy a vývoj v dané oblasti,“uvedla. Výstupy analýzy budou využity při plánování aktivit a opatření, například koncepce prevence kriminalit­y nebo rozdělení peněz na granty.

Průzkum navazuje na analýzy pocitu bezpečí let 1997, 1999, 2001, 2009 a 2010. Zúčastnila se ho ve druhé polovině října 2015 tisícovka obyvatel ze všech pražských městských částí. Pro magistrát ho za 200 tisíc korun zpracovala firma Ipsos, která vyhrála zakázku.

Z analýzy dále vyplynulo, že mezi nejzávažně­jší problémy města patří podle Pražanů drogy a drogově závislí, to uvedlo 73 procent dotazovaný­ch. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia