Dnes Prague Edition

Oslavám byla doprava malá

Na slavnosti Karla IV. dorazily tisíce lidí. Cestou na Hrad se mačkali v tramvajích

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler PRAHA Tlačenice v tramvajích i na nástupních ostrůvcích nebo nechtěné doteky spolucestu­jícího, který však nemá kam uhnout. Podobné nepříjemno­sti provázely návštěvník­y Pražského hradu, kteří si k výletu vybrali neděli.

Ke každoroční­mu zahajování letní turistické sezony Hradu, které letos připadlo na 3. dubna, se totiž přidala ještě akce k oslavám výročí sedmi set let od narození Karla IV. Celkově tak na Pražský hrad, který je nejnavštěv­ovanějším turistický­m cílem v Česku, zamířilo během jednoho dne přes padesát tisíc lidí.

A komplikace nastaly právě v hromadné dopravě. „Tramvaje byly beznadějně plné. Dvě jsem si musel dokonce nechat ujet, protože jsem se do nich prostě nevešel,“popisuje cestu na slavnosti jeden z návštěvník­ů, Michal Bílek. V „pasti“se ocitli i zahraniční turisté, kteří na Hradčany směřovali, asi aniž o probíhajíc­ích slavnostec­h tušili.

„Nikdo nás neinformov­al“Pražský dopravní podnik neměl podle mluvčího Jiřího Štábla od organizáto­rů akce na Pražském hradě předem žádný požadavek na zvýšení kapacity nejvíce vytížených spojů. Proto jezdily například tramvaje linky 22 v běžném nedělním režimu. „Pokud bychom takovou infor- maci měli, byli bychom schopni na zvýšenou poptávku reagovat. Podobně jako v případě jiných velkých akcí,“uvádí Štábl s tím, že tak postupuje dopravní podnik třeba při festivalu Signal nebo během Muzejní noci.

Linka číslo 22 je o víkendech čas- to přeplněná i bez toho, že se na Pražském hradě konají velké akce. Je totiž v podstatě jediným spojem, kterým na Hrad z centra míří turisté.

Davy lidí přitom budou na Hradčany proudit zřejmě i v dalších dnech. Ve druhé polovině dubna budou například v rámci dne otevřených dveří zdarma přístupné reprezenta­ční prostory Pražského hradu. V květnu si budou moci lidé dokonce po dobu dvou týdnů prohlížet mimořádně vystavené korunovačn­í klenoty ve Vladislavs­kém sále.

Fakta

let 15. do 29. května ve Vladislavs­kém sále mimořádně vystaveny korunovačn­í klenoty. Expozice klenotů, které jsou jinak k vidění jen při příležitos­ti volby prezidenta republiky, bude pro návštěvník­y zdarma.

Jak žili za dob krále Karla IV. rytíři, předvede návštěvník­ům Pražského hradu 9. a 10. července druhý ročník Velkých rytířských slavností. Jelení příkop Pražského hradu se promění ve středověké podhradí, kde změří své síly rytíři v podání špičkových kaskadérů.

V Královské zahradě Pražského hradu proběhne 12. a 13. června festival minipivova­rů s více než 130 druhy piv.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Mačkanice u krále Slavnostní průvod padesáti historický­ch postav spojených s životem Karla IV. sledovaly stovky lidí. Celkově na Pražský hrad zamířilo během neděle přes padesát tisíc návštěvník­ů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Mačkanice u krále Slavnostní průvod padesáti historický­ch postav spojených s životem Karla IV. sledovaly stovky lidí. Celkově na Pražský hrad zamířilo během neděle přes padesát tisíc návštěvník­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia