Dnes Prague Edition

Lakatoš prorazil v Liberci. A teď už tajně sní o NHL

Když uslyší, že ho trenér chválil, oči se mu rozsvítí a zpoza rtů vykouknou zářivě bílé zuby.

- Jaroslav Tomas reportér MF DNES

MLADÁ BOLESLAV Hokejový talent Dominik Lakatoš by jen těžko skrýval, jak moc je momentálně šťastný. A po pravdě ani nechce, protože si žije svůj dětský sen: v osmnácti se propracova­l do extraligy, navíc v nabitém kádru Liberce, a daří se mu i v play-off.

Zatímco zprvu poutal pozornost hlavně kvůli etnickému původu, nyní už sklízí obdiv hlavně za hokejové dovednosti, které na přelomu roku předvedl také na juniorském MS. Ve Finsku se stal prvním Romem v české reprezenta­ci, ale hlavně nebyl na ledě jenom do počtu. Naopak patřil k nejlepším.

„Že lidi probírali, že jsem Rom?“řekne. „To vůbec neřeším. Čím se člověk narodí, s tím nic nenadělá. Ať si říkají, co chtějí.“

Na ledě Lakatoš vyniká pracovitos­tí, šanci nedostal náhodou. „Na to, kolik mu je let, je sebevědomý na kotouči. Tahle věc ho zdobí nejvíc,“říká liberecký trenér Filip Pešán, který mladého forvarda vytáhl. Ten mu důvěru vrací na ledě.

V prvním semifinále s Mladou Boleslaví vyhrál buly před druhým gólem. „Tím nastartova­l náš tým k obratu a konečnému vítězství,“pravil Pešán. A v tom druhém si připsal ví- těznou asistenci u gólu Branka Radivojevi­če. Dokonale tak nahradil ve třetím útoku distancova­ného Petra Jelínka.

„Jsem rád, že jsem dostal šanci, protože vím, že na místo čeká hodně hráčů,“vykládá Lakatoš překvapivě hlubokým hlasem. „Hrát v tak mladém věku za tým, který pomýšlí na titul, to je nepopsatel­ný pocit. Udělám všechno pro to, abych nezklamal.“

Lakatoš patřil vždycky mezi talenty. Před třemi lety byl výraznou postavou libereckýc­h starších dorostenců v cestě za mistrovský­m titulem. A pak následoval rychlý vzestup do juniorky a nakonec první starty mezi dospělými v play-out. „Byl jsem nervózní,“vzpomíná na loňskou zkušenost.

Dnes na něm stopy nejistoty nenajdete, obstojí i při fyzické hře s mnohem staršími protivníky. A nebojí se ani poprat. Za poslední rok zesílil a nabral svaly. Po pravdě, osmnáct byste mu netipovali.

„Udělám, co ode mě trenér chce. Když mi řekne – bojuj, tak se budu srážet, když mě pošle na oslabení, tak prostě půjdu a sežeru puk. Musím být připravený na všechno.“

Lakatoš by rád v hokeji dokázal ještě víc. Tajně už myslí na NHL. Loni sice prováhal šanci zkusit si v zámoří draft, letos chce ale všechno napravit. Dokonce si kvůli tomu pořídil hráčského agenta.

Na tyhle myšlenky je nyní brzy. Mnohem blíž jsou 19. narozeniny, které má Lakatoš v pátek. Nejpozději v ten den by rád slavil také postup do finále. Po třetím duelu, který Liberec v Boleslavi zvládl, může dárek dostat o pár dní dřív.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia