Dnes Prague Edition

Tichý veterán táhne Plzeň proti Spartě. Až k titulu?

- — Michael Bereň

PLZEŇ Krtci slabě vidí. Hokejový útočník Ondřej Kratěna, kterému se přezdívá Krtek, zase málo mluví.

„Vzpomínali jsme na seriál Šmoulové. Tam byl Mrzout, který říkal: Nemám rád lidi. Tak bych Ondru charakteri­zoval,“směje se Kratěnův dlouholetý parťák Michal Broš, s nímž a Janem Tomajkem tvořil legendární útok. „Nejraději má svůj osobní klid, pohodu rodiny. Společnost nevyhledáv­á. Pocity nechává v sobě. Ale díky skromnosti to dotáhl takhle daleko.“

Plzeňský veterán se rozhovorům vyhýbá, mezi novináře přijde, jen když opravdu musí. Nepříjemné chvilky při kontaktu s médii pro něj nastávají hlavně v play-off. Také v letošních vyřazovací­ch bojích by bylo na co se ptát.

Vstřelil rozhodujíc­í branku ve čtvrtém semifinále se Spartou (2:1), díky níž je před zítřejším zápasem v Praze série srovnaná na 2: 2. A podle statistik deníku Sport se stal nejlepším střelcem play-off české extraligy, 55. trefou překonal Viktora Ujčíka, ačkoli u něj jiné zdroje uvádějí 56 branek.

„To ale vůbec není důležité,“řekl v neděli večer Kratěna. Pro 38letého veterána je hlavní týmový úspěch.

A že jich zažil! „Zlatý hattrick se Vsetínem“v 90. letech, pak čtyři tituly se Spartou a v roce 2013 se stal jako osminásobn­ý šampion rekordmane­m. Titul slavil také při angažmá ve finském Oulu před osmi lety.

„Kde berete motivaci?“slýchával po každém úspěšném finále. Kratěna trpělivě odpovídal: „Tohle nikdy neomrzí. Nikdo nechce stát na modré čáře a vidět, jak soupeř drží pohár.“

Zlaté medaile schovává do krabice, doma má pár fotek z dětství. Ale jinak mu zůstávají krásné vzpomínky, žádný archiv k tomu nepotřebuj­e. Také při oslavách je olomoucký odchovanec tichý patron. Podle parťáka Broše by však byli všichni Kratěnovi známí překvapeni, jak dokáže slavit. „Ale jeho výkony mě nepřekvapu­jí. Díky zkušenoste­m se dokáže nachystat na důležité momenty. Nikdy si nemyslel, že je nejlepší na světě, a makal dál a dál. Krtek odmalička miluje všechny sporty,“říká Broš.

Proto plzeňský útočník, který je také vášnivým cyklistou, nemá problém s motivací. Ačkoliv před sezonou vážně uvažoval, že kariéru ukončí.

V Plzni však s céčkem na dresu pokračuje a teď proti pražskému klubu, kde strávil 11 sezon a získal sympatie fanoušků, válí. S 11 body (4+7) patří mezi nejprodukt­ivnější hráče.

„Mladým může ukázat, že skromnost a pracovitos­t je cestou k úspěchu,“myslí si Broš.

A Kratěna u toho ani nemusí mluvit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia