Dnes Prague Edition

Válka agentů. Zaplatí Neuvirth 9 milionů?

Na ledě prožívá hokejista Michal Neuvirth svou nejlepší sezonu. V zákulisí však bublá spor, který brankáře štve.

-

Karel Knap reportér MF DNES

Levárny. Naschvály. Hádky. Zrady. Pomluvy... Vztahy mezi hokejovými agenty ani za časů legendární­ho Jaromíra Henyše nepřipomín­aly kamarádsko­u idylku. Na případ svého někdejšího klienta Michala Neuvirtha by ale i mnoha půtkami protřelý Henyš zíral s vykulenýma očima. Jeho hlavní postavy dobře znal, v branži působil dvě dekády, zemřel v únoru 2010.

Jde o to, že Neuvirthův bývalý zástupce Michal Sivek, jednatel společnost­i Eurohockey Services, po gólmanovi soudně vymáhá 350 tisíc dolarů s příslušens­tvím. Částka by se s úroky a poplatky mohla vyšplhat až k devíti milionům korun.

„Nejedná se o nějakou senzaci. Nebyly vypořádány závazky ze smlouvy, která byla ze strany Michala Neuvirtha ukončena,“napsal Sivek v e-mailu.

Žalovaný a jeho spojenci s jeho výrokem nesouhlasí. „Nemá právo po mně cokoliv chtít, všechno jsem si platil,“řekl Neuvirth pro MF DNES. „Jde přes mrtvoly. Úplně zbytečně mě vtáhl do války agentů.“

„Tvrzení EHS jsou do očí bijící nesmysly,“prohlásil Neuvirthův advokát Petr Slepička.

Kudla do Štefanovýc­h zad? Kořeny příběhu sahají nějakých osm let dozadu. Když Henyš zvolna předával firmu EHS svým nástupcům a bývalým klientům Sivkovi, Vladimíru Vůjtkovi mladšímu a Patriku Štefanovi, náležel mezi jeho nejnadějně­jší svěřence Neuvirth.

„Má hlavně vynikající psychiku,“napsal o něm ve své knize Hokejový agent vypovídá. „Nenechá se rozhodit, nic ho nevyvede z míry. Kdyby ji spojil s Haškovou pracovitos­tí, vyroste z něj druhý Dominator.“

V sezoně 2015/16 se 28letý brankář přiblížil Henyšově věštbě. Než ho v NHL zastavilo zranění kolena, obral kanadského konkurenta Steva Masona o pozici jedničky týmu Philadelph­ia Flyers. Může se chlubit výtečnými statistika­mi (úspěšnost 92,5 procenta, průměr 2,28 gólu). Prosadil se do reprezenta­ční nominace pro Světový pohár.

Snad díky duševní odolnosti se příliš nenechal rozptýlit mrzutostí, jež se na něj svalila, aniž se o to nějak zvlášť zasloužil. Soud. Zaplať. Cože? Proč? Věc se má tak: Po Henyšovi, klasikovi agentského řemesla, převzali EHS Sivek s Vůjtkem. Zařizovali hráčům angažmá v Evropě, v zámoří spolupraco­vali se Štefanem, majitelem licence NHL, bez níž se v zámořské soutěži nedá operovat.

Tři roky po Henyšově smrti se Sivek a Vůjtek rozkmotřil­i se Štefanem. Náhle s ním ukončili spolupráci a navázali ji s dravcem Allanem Walshem a za ním stojícím mocným gigantem Octagonem.

Zámořští zákazníci EHS po rozvratu museli volit, se kterou stranou zůstanou. A kterou zklamou. V této nevděčné situaci se ocitl Neuvirth.

„Kdybych věděl, co se semele, z EHS bych dávno odešel,“tvrdí.

Jenže nevěděl. Setrval ve Štefanově stáji. Nepotěšil tak Sivka a spol.

Štefanův a Neuvirthův obhájce Slepička říká: „Lidi z EHS nejdřív za- bodli Patrikovi kudlu do zad. A pak po něm chtěli, aby jim i po rozchodu odevzdával půl zisku, dvě procenta z každé podepsané smlouvy. Podle našeho právního názoru na ně nemají nárok. Naštvali se a vymysleli tuhle akci proti Michalovi.“

EHS v červenci 2015 podala na Neuvirtha žalobu na částku 100 tisíc dolarů, dvě procenta z jeho kontraktu na pět milionů dolarů. Ten přitom s Washington Capitals v dubnu 2013 vyjednal osobně Štefan.

EHS opřela svůj návrh například o argumenty, že Neuvirthov­i vyřídila letenky i vízum a vyjednala mu lepší podmínky s Capitals, jelikož mu zajistila konkurenčn­í nabídku od SKA Petrohrad z KHL.

„Že jsem dostal nějakou nabídku, to si přece mohl vymyslet kdokoliv,“namítá Neuvirth.

Právník Slepička si přisazuje: „Předmětem Michalova kontraku s EHS bylo výhradní zastoupení při sjednávání obsahu a podmínek profesioná­lního kontraktu. Ale ten s Capitals domluvil Patrik.“

Michal nejevil vůli věc řešit EHS letos v únoru u arbitrážní­ho soudu rozšířila žalobní návrh o dalších 250 tisíc dolarů, o jednorázov­ou pětiprocen­tní odměnu za Neuvirthov­o uzavření paktu s Capitals.

Odpůrce ani nyní nesouhlasí. Pokusy o smír selhaly. Spor se vleče. Ba graduje. Sivek ho na veřejnosti pitvat nemíní: „Vzhledem k tomu, že nebyla ze strany Michala žádná vůle k vypořádání závazku, byť jsme jej mnohokrát vyzývali a žádali o mimosoudní řešení, řeší nyní celou záležitost soud. Cokoliv dalšího není nutné komentovat.“

Zato Slepičkova zásoba výhrad je skoro nevyčerpat­elná. Stěžuje si třeba, že arbitrážní soud ignoruje jeho návrhy, zatímco veškeré výroky protistran­y bere jako Písmo svaté. Koncem března podal námitku podjatosti a žádá změnu všech tří rozhodců. „Buď předseda rozhodne, že bude nový senát, nebo ten současný vyhoví návrhům pana Sivka,“tvrdí.

Peníze nad kamarádstv­í Se současným děním zajímavě souzní dřívější Henyšovy zážitky. Onehdy ho zklamal dlouholetý ka- nadský partner Rich Winter, jenž při rozchodu porušil dohodu a obral ho o velkou sumu. „ Jsou lidi, kteří prodají i vlastní matku,“lamentoval Henyš. Pak se rozhádaly jeho „děti“Sivek, Vůjtek a Štefan ve firmě, kterou zakládal. „Pozůstalí“navázali spolupráci s Walshem, s nímž se Henyš kdysi na turnaji v Německu málem porval, neboť o něm údajně roztrušova­l lži.

Podobně jako Sivek se teď ani Štefan nehodlá nějak zvlášť rozvášňova­t v médiích: „Zatím nechci tu záležitost rozebírat. Ale je fakt, že jsem v Severní Americe u hokeje skoro dvacet let a o něčem podobném jsem ani neslyšel.“

Iluze a morální hodnoty v hokejovém byznysu leckdy podléhají vyšší moci. Penězům. Zatímco Henyš vnímal řadu hráčů jako své kluky, pro mnoho osobních manažerů představuj­í spíš zdroj výdělku, jakýsi chovný skot. „Jen se potvrdilo pravidlo, že agentům, jakkoliv se tváří jako kamarádi, vždycky jde hlavně o prachy. Vždycky jim nakonec dají přednost,“prohlásil Neuvirth.

Taky řekl, že ho Sivek loni sháněl a snažil se mu cosi vysvětlit. Odmítl. Žaloba se ho dotkla. Z jeho chování je zklamaný: „Vymáhal peníze na Patrikovi, a když mu to nevyšlo, snaží se je vytáhnout ze mne.“

Případ může varovat rodiče šikovných chlapců, jež zpravidla už v pubertě nahánějí lovci talentů. Když nadějné ptáčky lapají, libě jim zpívají a podstrkují lejstra k podepsání. „Dávejte si pozor úplně na všechno,“vzkazuje Neuvirth.

Jeho story přitáhla pozornost hráčské asociace NHLPA, jež si pečlivě hlídá fungování licencovan­ých agentů. „Sedm procent z jednoho kontraktu pro nějaké české eseróčko? Takové obcházení předpisů a parazitová­ní na hráčích NHL nepřipustí,“tvrdí advokát Slepička.

V českém hokeji dosud chybí úprava činnosti agentů či jejich oficiální seznam. Může ji vykonávat téměř kdokoliv, čehož zneužívá kdekterý vykutálený týpek (nedávno například jistý Libor Švindl).

Kauza Neuvirth teprve čeká na rozhřešení, Henyšovým následníků­m dobrou reklamu nedělá.

„V Severní Americe jsem u hokeje skoro dvacet let a o něčem podobném jsem neslyšel.“Patrik Štefan „Nebyly vypořádány závazky ze smlouvy, která byla ze strany Michala Neuvirtha ukončena.“Michal Sivek

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia