Dnes Prague Edition

Bolesti. Deprese. A teď dominance

- — Ondřej Novotný

MIAMI Když se setkali, bylo jí osm let. Začínající tenistka Viktoria Azarenková (na snímku) sledovala prezidenta Alexandra Lukašenka, jak piluje údery.

Tehdy prý kývla na svého trenéra a řekla mu: „Nauč mě to taky tak!“

Dnes, když je z Azarenkové světová hvězda, se kontroverz­ní běloruský vládce chlubí: „Začínali jsme hrát tenis společně. Tehdy byla malá, ale naučila se hrát.“

Jak dobře se naučila, to už dnes tenisový svět ví. V roce 2012 se stala poprvé světovou jedničkou, v čele žebříčku strávila s přestávkou 51 týdnů. A nyní zase míří vzhůru.

Jako třetí tenistka v historii dokázala ovládnout velké turnaje v Indian Wells a v Miami v jednom roce – dosud to dokázala jen Steffi Grafo- vá (1994 a 1996) a Kim Clijsterso­vá (2005).

Letos má úchvatnou bilanci 22 výher, jediná porážka. Z 22. místa žebříčku už vystoupala na páté. A jestli někdo může v tuto chvíli pomýšlet i na pozici nejvyšší, je to právě ona.

Od února 2013 má tenis na žebříčku stále stejnou královnu, svalnatou Američanku Serenu Williamso- vou. Jenže ta letos nepůsobí tak suverénně jako dřív, zatím dokonce čeká na první vyhraný titul.

Zato Azarenková má chuť, formu – i potřebné sebevědomí. „Když nejdete na kurt s tím, že jste nejlepší hráč, ani tam chodit nemusíte,“prohlásila 26letá tenistka.

Že umí velké věci, to dokázala už před lety. V roce 2005 vyhrála dva juniorské grandslamy, čtyři roky poté první titul na WTA, na Australian Open 2012 ovládla grandslam i mezi dospělými. Vystoupala na čelo žebříčku WTA. Udivovala agresivní hrou a bezvadným obouručním bekhendem, zároveň část publika iritovala skřeky, kterými své rány doprovázel­a.

Jenže pak Azarenkové dvě sezony zruinovaly zdravotní trable. Věčný boj se zraněními a bolestí ji vyčerpával i psychicky. K tomu se přidal rozchod s přítelem Stefanem Gordym, známým jako Redfoo. „Měla jsem zlomené srdce,“řekla v rozhovoru pro New York Times.

Terapií se jí stalo malování, plátnem její vlastní oblečení; trička, kalhoty... „Dělala jsem podivné věci,“uznala; v hlavě ovšem stále měla touhu vrátit se tam, kde už kdysi byla.

Na konci loňského roku se konečně uzdravila. V listopadu začínala od nuly. Rychle se však vrátila mezi elitu. „Musela jsem se vše znovu učit. A pořád se potřebuju zlepšovat.“

Zlepšovat? Taková slova zní pro ostatní tenistky jako výstraha, když je vyřkne žena, která jim nyní vládne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia