Dnes Prague Edition

Nepříjemno­st, říká ředitel

- — Miloslav Novák

Jeho úkolem je řídit fotbalovou Slavii tak, aby fungovala ke spokojenos­ti akcionářů. Generální ředitel David Trunda (na snímku) se po rezignaci Jiřího Šimáněho na pozici předsedy představen­stva stal ze dne na den nejvyšším šéfem klubu.

„Momentálně nemám žádnou zprávu o tom, že by se pro mě osobně něco změnilo. Nejdůležit­ější je, aby Slavia fungovala dál,“řekl v rozhovoru pro MF DNES Trunda, jenž je zároveň místopředs­edou představen­stva.

Překvapilo vás, že Jiří Šimáně rezignoval? Nejde o to, jestli mě to překvapilo, nebo nepřekvapi­lo. Aktuální situaci probíráme a musíme ji vyřešit. Každopádně to, co se stalo, není příjemné.

Znáte důvody Šimáněho odstoupení? Přece jen jste byl jeho nejbližším spolupraco­vníkem. V kontaktu jsme byli pořád, pan Šimáně se denně podílel na řízení klubu. Ale v tuto chvíli nemám jiné informace než vy. To znamená mám ty, které byly uvedeny v prohlášení.

Jeden z důvodů byl jiný pohled na působení trenéra Dušana Uhrina mladšího. Souhlasí to? Rozdílné názory na různé záležitost­i jsou všude, to se netýká jen Slavie. V první řadě jde o komunikaci. Nemám informace, že by se ohledně trenéra neshodli.

Vnímal jste, jestli mezi pány Šimáněm a Tvrdíkem, který za- stupuje čínského majitele CEFC, byly napjaté vztahy? K tomu nemám žádnou reakci, neumím odpovědět.

Mohou poslední události ovlivnit hráče a výkony mužstva? Kolem Slavie je zase rušno. Rušno je, to je pravda. Ale mužstvo je připravené a věřím, že bude dál makat. A že situace ohledně akcionářů bude brzy vyřešena.

Myslíte si, že Jiří Šimáně svůj podíl prodá? To je otázka na akcionáře, za ně mluvit nemůžu.

Budete s ním v kontaktu dál? Informace o jeho rezignaci je čerstvá a nedovedu říct, jestli budeme fungovat jako dřív. Věřím, že v klubu najdeme nejlepší řešení pro Slavii i pro fanoušky. A také pro všechno, co se loni ve Slavii nastartova­lo. A to i díky panu Šimáněmu. lely, že jsou zásadní. Jenže ta Šimáněho zastupoval­a 40 procent klubových akcií, ta Tvrdíkova 60.

A ještě: zatímco čínská strana platila miliony za posily, šéfem klubu se stal minoritní vlastník. Divné, že? To nemohlo dělat dobrotu.

Konec Uhrina? Ne! Končí šéf Poslední a nejvážnějš­í rozepří bylo jméno trenéra. Čína prosazoval­a, aby Dušan Uhrin dostal ještě minimálně rok. Umírněný Šimáně, který spoluvlast­ní třeba aerolinky Travel Service, začal na vlastní pěst zkoušet jiné řešení. Na slávistick­é lavičce by se mu líbil Karel Jarolím, který dřív posunul Slavii do Ligy mistrů a nyní vede Mladou Boleslav.

Podobnou rošádu měl vymyšlenou i v klíčové funkci sportovníh­o manažera, v níž měl Josefa Jinocha nahradit liberecký Jan Nezmar.

Ani jedno u majitele neprošlo, proto přišel „blesk z čínského nebe“.

„Slavia má před sebou řadu zásadních rozhodnutí, která musí učinit v řádu několika týdnů. Jsem připraven jí v tom pomoci, řešení mám připravena,“připsal Šimáně.

Taky vás teď napadá: Opravdu to je dopis na rozloučeno­u?

Nechce se věřit, že by Slavii opustil jen tak. Akcionářem zůstává.

Blesk z čínského nebe Fanoušci jsou vesměs na jeho straně. Kritizují čínského poradce Tvrdíka, který se chová poměrně populistic­ky. Nezřídka do světa vypouští polovičaté zprávy, které zvyšují nadšení a pak způsobují kyselé tváře. Jako v případě přestupu reprezenta­čního záložníka Šurala, jenž podle Tvrdíka už oblékal sešívaný dres. Když podepsal Spartě, bylo to hodně nemilé překvapení. Kdekdo zdůrazňuje, do jaké krize poslal ČSA. Naposledy oznámil, že čínský majitel za 50 milionů eur přestaví arénu v Edenu, aby měla parametry národního stadionu. Jaká Slavia bude v Edenu hrát? Sebevědomá a hladová po úspěchu, jak si přál Šimáně?

Nebo nejednotná a rozervaná, jak ukázal včerejší e-mail?

Aktuálně je pátá, očekávaný rozkvět se však zatím nekoná. Ze sedmi jarních zápasů dvakrát prohrála a poslední dvě vítězství 1:0 vybojovala velmi šťastně.

Po Šimáněho odchodu je jasné, že zimní euforii střídá pachuť.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia